Представљена књига: Мирко Ђорђевић-„Шта читате?”

Постављено дана: 30. 04. 2015.

Представљена књига: Мирко Ђорђевић-„Шта читате?”

У Културном центру у Београду, у среду 22.априла.2015. у простору галерије ARTGET одржана је промоција књиге „Шта читате” Мирка Ђорђевића и сећање поводом прве годишњице од изненадне смрти 18.04.2014.године.

Током две деценије непрестаног писања за лист Република, објавио је укупно 372 текста који су разврстани и биће објављени у четири књиге током ове и следеће године.

У првој књизи под називом Шта читате? објављен је 21 превод и 33 приказа, на 309 страница, које су испуњавали рубрике Шта читате, Поново прочитати, Преводи. Објављени су  прикази превода нових издања са француског и руског језика. Читаоцима су пружена нова сазнања које је Мирко Ђорђевић вредно преносио и просветитељски делио. Говорио је, слобода и спас су у читању и да су људско зло и беда последица незнања и заборава.

Промоцији су присуствовали, чланови породице Мирка Ђорђевића, супруга Мира и син Саша и бројни пријатељи, јавне личности и поштоваоци Мирковог дела. Све присутне је поздравила уредница књижевног и трибинског програма Оливера Стошић Ракић и представиле госте промоције: Борка Павићевић позоришни редитељ, публициста и директор Центра за културну деконтаминацију, Недим Сејдиновић новинар Аутономије из Новог Сада и генерални секретар независног друштва новинара Новог Сада, Златко Паковић позоришни режисер и књижевник као и Драган Стојковић публициста и главни и одговорни уредник издавачке куће „МОСТАРТ” из Земуна, као издавач књиге.

У оквиру промоције приказан је кратак документарни филм о животу и стваралаштву Мирка Ђорђевића. У абсолутној тишини, гледали и слушали смо изабране јавне коментаре Мирка Ђорђевића који нам је протеклих годинама био глас разума и глас знања. Општи утисак свих присутних изречен је у једној реченици- баш нам веома недостаје”.

Током вечери евоциране су драге успомене на Мирка Ђорђевића кроз догађаје на путовањима, трибинама и гостовањима широм простора бивше Југославије. Сазнали смо и за другу страну Мирковог карактера као веома духовиту и пријатну особу увек спремну на шалу.

Захваљујући професору Мирку Ђорђевићу  Шимановци и Срем су више десетина пута споменути у најлепшем светлу. Права је штета што је само пар Сремаца било те вечери присутно.

На крају, обавестио сам све присутне о акцији и жељи мештана Шимановаца да месна библиотека понесе име „Професор Мирко Ђорђевић”, што су сви аплаузом подржали и изразили жељу да помогну у раду и организовању.

 

Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

ПС. За протеклих десетак дана  акцију преименовања огранка библиотеке у Шимановцима подржало је стотинак особа, па уколико желите да и Ви учествујете,  придружите се, подржите, јавите се или напишите коментар на нашем сајту.

О самом току и реализацији акције читаоци сајта биће благовремено упознати.

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Форум


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Маркетинг

земљорадничка задруга Шимановци YU-MIDI.org - Sajt za muzičare

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2017.