Сећање – ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЖИВОТ СРПСКЕ ЦРКВЕ“ У ШИМАНОВЦИМА

Постављено дана: 05. 12. 2016.

Сећање

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЖИВОТ СРПСКЕ ЦРКВЕ“ У ШИМАНОВЦИМА

 

Прелиставајући стари албум слика пронашао сам фотографије од пре 27 година, тачније 10-тог децембра 1989-те године, када је у Шимановцима одржана успешна промоција књиге, „Живот српске цркве“, аутора протођакона Љубомира Ранковића. У то време у нашем једнопартиско-атеистичком друштву долази до промена друштвених односа, и шимановчани су међу првима имали част да у  месном Дому културе-Соколани упознају се и проговоре, после скоро педесет година „илегале и добровољног ћутања“, о црквеним питањима на јавном месту-изван црквене порте.

Књига је изашла у издању «Гласа цркве» из Ваљева, и то је прва књига са црквеном тематиком после много година, представља својеврстан „кућни буквар“ историје хришћанства и Српске православне цркве, са објашњењима појмова, значење, организације и терминологије. Посебно се водило рачуна да су објашњена прилагођена свим узрастима и образовању читалаца, а текстови су  писани лако и разумљиво.

На промоцији су просуствовали аутор протођакон Љубомир Ранковић, високи црквени достојанственици:  владика Сремски Василије, епископ моравски и доцент на богословском факултету у Београду Иринеј Буловић, професор мр. Мирко Ђорђевић и јереј Драган Видаковић, свештеник овдашњи као домаћин.

У препуној сали Дома културе присуствовало је бројно свештенство Епархије Сремске, чланови месне заједнице, просветари из Основне школе, новинари, публицисти и гости из удружења «Божур» из Обилића.

После упознавања са књигом уследила је жива и плодоносна дискусија о питањима односа цркве и државе, улози цркве у просвети и образовању, о односу Спске цркве са другим верским заједницама и улози цркве у савременом свету.

После више од два сата у толерантној, живој и пријатељској атмосвери гости и публика узели су учешће у дискусији.

Вече за памћење и зато вреди помена.

 

Децембар.2016.г.                                                 Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Форум


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Маркетинг

земљорадничка задруга Шимановци YU-MIDI.org - Sajt za muzičare

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2017.