Sveti Ignjatije Bogonosac 2. januar

Postavljeno dana: 01. 01. 2019.

Nazvan je Bogonoscem, jer je u svom srcu i na svojim usnama stalno nosio ime Boga Živoga i još zbog toga, što po starom predanju beše uzet rukama našeg Gospoda Isusa Hristosa. To se desilo tačno u one dane, kada je Gospod naš učio svoje učenike smernosti, te za primer uze jedno dete i stavi ga među njih i reče im: „Ko se ponizi kao dijete ovo, taj je najveći u Carstvu nebeskome“ (Mat. 18,4). Kasnije, kada odraste, postade učenik sv. Jovana Bogoslova, a zatim, kao episkop u Antiohiji on upravljaše Crkvom Božjom i prvi uvede antifonski način pojanja u Crkvi, pojanje u dve pevnice (kada na jednoj strani pojanje prestane, na drugoj počinje). Takav način pojanja otkrio se sv. Ignjatiju među anđelima na nebesima.

Postradao je za Gospoda svoga, Isusa Hrista, zato što ne htede, na zahtev cara Trajana, da se odrekne svoje vere i prinese žrtvu idolima. Zbog toga, car naredi da ga okuju i bace lavovima u arenu, a oni ga rastrgoše i izjedoše, tako da je ostalo samo srce njegovo i par kostiju. U tim najstrašnijim mukama, sve njegove misli i molitve bile su upućene Gospodu, da zveri budu grob njegovom telu i da ga niko ne spreči u toj smrti. Molitva mu je bila uslišena. Lavovi ga rastrgoše 103 godine u rimskoj areni.

Javljao se nekoliko puta iz onog sveta, čineći mnoga čudesa i pomažući svakome ko ga prizva u pomoć.

Tropar (glas 4):

I pravom pričastnik, i prestolom namjesnik apostolom biv, djejanije obrjel jesi bogoduhnovane vo vidjenija voshod; sego radi slovo istini ispravljaja, i vjeri radi postradal jesi daže do krove svjaščenomučeniče Ignjatije, moli Hrista Boga spastisja dušam našim.

Familije koje u Šimanovcima slave svetog Ignjatija Bogonosca su:

Dragić. Laketić i Maćević

 

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2019.