Sveti Prvomučenik i Arhiđakon Stefan 9. januar

Postavljeno dana: 08. 01. 2019.

Po poreklu je bio Jevrejin, iz oblasti jelinske, srodnik apostola Pavla. Arhiđakonom je prozvan, jer beše prvi od sedam đakona, koje sveti apostoli rukopoložiše i postaviše na službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Snagom svoje vere, arhiđakon Stefan činio je mnoga čudesa među ljudima, a svojim zlobnim protivnicima, Jevrejima, suprotstavljao se svojom mudrošću i silom Svetog Duha. Posramljeni Jevreji uzbuniše narod, klevetajući ga da je hulio na Boga i Mojsija, te uz pomoć lažnih svedoka bi osuđen. Tada Stefana izvedoše pred narod i svi videše njegovo ozareno lice kao u anđela, zapravo njegovo lice bilo je ozareno blagodatnom svetlošću, kao nekada Mojsejevo. Stade on govoriti o mnogim dobročinstvima i čudesima Božijim, koja je Bog učinio za narod Izrailjski, a istovremeno ih osudi za mnoge zločine i za protivljenje Bogu. Nazvao ih je izdajnicima i krvnicima i osudio ih je za ubistvo Gospoda našeg, Isusa Hrista. U tom trenutku pogleda u nebo i vide da se otvorilo nad njim i ugleda on slavu Božiju i to objavi Jevrejima: „Evo, vidim nebesa otvorena i Sina čovečijeg gde stoji s desne strane Boga (Del. ap. 7).

Posle toga ga izvedoše iz grada i osudiše na smrt kamenovanjem. Među njegovim mučiteljima bio je i njegov srodnik, Savle (kasnije apostol Pavle). Njegovu mučeničku smrt gledala je iz daljine Presveta Bogorodica sa svetim Jovanom Bogoslovom, usrdno se moleći Bogu za ovog istinitog stradalnika. Telo sv. Stefana tajno je uzeo i sahranio jevrejski knez i potajni hrišćanin, Gamalil.

Tropar (glas 4):

Podvigom dobrim podvizalsja jesi pervomučeniče Hristov i apostole, i mučitelj obličil jesi nečastije; kamenijem bo pobijen ot ruk bezakonih, vjenec ot ježe sviše desnici prijal jesi, i k’ Bogu vzival jesi vopija: Gospodi, ne postavi im grjehe sego.

Familije koje u Šimanovcima slave svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana su:

Marić, Đurić, Petrušić, Trninić, Božanić, Babić, Perlić, Popović, Dobrijević, Vuletić, Svrabić, Šijaković, Filipović, Stepanović, Petrović, Mrđen, Lazić, Vasić, Jovičić, Rakonić, Milinković i Živković.

 

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2019.