Архив

ШИМАНОВЦИ У СТАРОЈ ШТАМПИ, ДОКУМЕНТИМА, АРХИВАМА, КЊИГАМА И ФОТОГРАФИЈАМА

 

Уводна реч:

 

Већ више година прикупљам грађу за будућу књигу о селу Шимановци и неочекивано наишао сам на велики број различитих докумената, углавном непознатих широј јавности и житељима. Због интересовања, специфичности и прегледности текстова биће оформњена нова подгрупа  у већ постојећој рубрици Чкаљ. У наредном периоду биће презентовани различити документи из 632. године дуге и богате историје Шимановаца. Кроз приређене текстове данашњи житељи моћи ће и треба боље да упознају: своје село, предке, црквени живот и бурну историју.

Насеље  је основанo 1385. у Краљевини Угарској и добило је име по оснивачу Шимонолцу „важном човеку“ мачванског бана Стјепана И. Коргија. Падом Срема и престоног Купиника 1521. насеље пада под власт Отоманске империје. У турским дефтерима-пописима насеље се све време назива Шимонолци. У време Аустријског царства од 1718. село је пописано као Шимуновци и уласком у Војну границу 1767. називају се Шанац Шимуновци. Развојачењем-укидањем Војне границе 1871-3, простор Срема је под ривалским утицајем и Беча и Пеште, али и под административном управом аутономне области Троједнa Краљевинa Хрватскa, Славонија и Далмација, са седиштем у Загребу. Насеље од тада добија званичан данашњи назив Шимановци па све до 1918. налази се у саставу  двојног Аустро-угарског царства. Окончањем Првог светског рата и стварањем нове државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и каснијом поделом на бановине, село Шимановци припадају Дунавској бановини, све до почетка Другог светског рата.

Презентована документа  су писана на различитим језицима и писмима сходно извору и државној управи у том моменту, па молим читаоце да имају разумевања и стрпљења приликом упознавања са њима.

Захваљујући сачуваним црквеним књигама наше месне цркве Св. Николе: пописима, записницима и деловодницима биће такође изабрани и презентовани јавности.

Све је то део наше неизбрисиве историје коју треба познавати и уважавати.

 

Септембр, 2017.                                        Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

ЛИСТА СТРАДАЛИХ ВОЈНИКА ИЗ ШИМАНОВАЦА ОД 1914.-1918.

ЛИСТА СТРАДАЛИХ ВОЈНИКА ИЗ ШИМАНОВАЦА ОД 1914.-1918.

ЛИСТА СТРАДАЛИХ ВОЈНИКА ИЗ ШИМАНОВАЦА ОД 1914.-1918. Убиством престолонаследника војводе Франца Фердинанда и војвоткиње Софије у Сарајеву 28. јуна.1914. отворила се «Пандорина кутија» и зло се великом брзином излило по целој Европи. Стравична ратна пропаганда, мржња, претње и ратни покличи су надјачали било какве преговоре и разум. Ултиматум упућен Србији 23. јула. био је само […]

Шимановци рекламни банер

Форум


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Маркетинг

земљорадничка задруга Шимановци YU-MIDI.org - Sajt za muzičare

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2017.