Миле Караш – Ако не верујеш, питај Бају

Постављено дана: 23. 04. 2012.

Сремске легенде тамбурашке музике

Миле Караш и Анђелко-Баја Чавић 7.април.2012.г.

Миле, Караш, човек са двоструким надимком, или по имену и презимену Добривоје Јовановић, рођеног пре 69. година у доњо` сремском селу Купинову, жива легенда циганске тамбурашке музике, контраш, певач и забављач. Раније највише наступао са већ чувеним оркестром «Купинци», данас и даље активан али сада као солиста, неуморни луталица, као некада давно европски трубадури, који својом појавом, музичким знањем и посебно шаљивим причама плени пажњу и лековито делује на добро расположење. Где ћете га срести, чути и видети то нико не зна, па ни он сам, јер сваки нови дан је нови пут, ново место, нови сусрети и нови доживљаји. Данас можете изненада срести Караша са његовом тамбуром, на раскршћу у Прхову или Огару, на вашару у Руми или Пећинцима, слави у Јакову, Петровчићу или Шимановцима, у ластином аутобусу за Београд, на раскрсници «Прека калдрма» или у Бежанијској улици у сред Земуна. Као млад музичар свирао је често у Београду, Земуну а било га је и преко Дунава, Саве и све тамо до Драве. Нема села по Срему у ком` није зору дочекив`о, после свирке у: финферима, сватовима, повођанима, ракији, свечарима, испраћајима, крштењима и до скора летњим «партизанским славама». У многе домаћинске куће увек је радо приман као гост на чашицу ракије, мезе и пријатан разговор. Било је у његовом јавном животу лепих али и ружних ствари, о којима, сада сетно, кроз шалу беседи, а стиче се утисак да баш и не замера много неким провереним «загулама», и њиховим безобразлуцима, јер како и сам, скромно каже :

« Било је так`о време и шта се ту може « !

Ево неколико занимљивих стихова бећарца, које је на Благовести 2012. године, дан за шимановачки пролећни вашар, у кући пензионисаног наставника Анђелка-Баје Чавића одсвир`о и испев`о, а ја забележио да остане заувек у памћењу :

Састали се Цигани и Јевреји,

па диване, како да се бране.

Ој, Хитлеру то је тек почетак,

па и теби дош`о црни петак.

Ој, Цигани ко вас лебом рани,

српска даћа , кад се с`гробља враћа.

И ти, Папо што живиш у Риму,

ти не крстиш православни закон,

неће Србин да се крсти шаком.

Некада, шездесетих и седамдесетих година XX века у доњо` сремским селима, се свирала најбоља тамбурашка музика у СФРЈ, јер су тамбураши, посебно из Купинова и Ашање, као и Пећинаца (Лале виолиниста), Петровчића (Ђока Петровић хармуникаш) и Шимановаца, били истински чаробњаци и универзални музичари, чувени на далеко, свирачи без страха и мане. Музицирали су у најелитнијим местима тога времена, а не ретко појављивали су се у више домаћих филмова с почетка седамдесетих година прошлог века, као у филму «Вагон Л», у ком` је глумио и маестрално одсвирао, пар нумера, легендарни шимановачки тамбураш Драга Јовановић, а некако у исто време, такође и легандарни Лука Јовановић из Ашање са својом бандом «Весели Сремци» снимио је плочу (синглицу) са четири песме: 1. Чија кола шклепећу сокаком, 2. Цигански сватовац, 3. Дођи драга на Обедску бару, 4. Сремачко коло, са завидним тиражем и када није свако могао да снима за РТБ. Радује ме што унуци Луке Јовановића настављају традицију добрих музичара и већ данас имају одличну банду.

Хвала Вам браћо Роми, или моји Цигани, на дивним песмама, весељима  и  причама, јер мој живот не би био испуњен толиким задовољством да нисам упознао Вас и вашу музику.

18.април. 2012.г.

текст сачинио и фотографије доставио:

инж. Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи      

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.