Mile Karaš – Ako ne veruješ, pitaj Baju

Postavljeno dana: 23. 04. 2012.

Sremske legende tamburaške muzike

Mile Karaš i Anđelko-Baja Čavić 7.april.2012.g.

Mile, Karaš, čovek sa dvostrukim nadimkom, ili po imenu i prezimenu Dobrivoje Jovanović, rođenog pre 69. godina u donjo` sremskom selu Kupinovu, živa legenda ciganske tamburaške muzike, kontraš, pevač i zabavljač. Ranije najviše nastupao sa već čuvenim orkestrom «Kupinci», danas i dalje aktivan ali sada kao solista, neumorni lutalica, kao nekada davno evropski trubaduri, koji svojom pojavom, muzičkim znanjem i posebno šaljivim pričama pleni pažnju i lekovito deluje na dobro raspoloženje. Gde ćete ga sresti, čuti i videti to niko ne zna, pa ni on sam, jer svaki novi dan je novi put, novo mesto, novi susreti i novi doživljaji. Danas možete iznenada sresti Karaša sa njegovom tamburom, na raskršću u Prhovu ili Ogaru, na vašaru u Rumi ili Pećincima, slavi u Jakovu, Petrovčiću ili Šimanovcima, u lastinom autobusu za Beograd, na raskrsnici «Preka kaldrma» ili u Bežanijskoj ulici u sred Zemuna. Kao mlad muzičar svirao je često u Beogradu, Zemunu a bilo ga je i preko Dunava, Save i sve tamo do Drave. Nema sela po Sremu u kom` nije zoru dočekiv`o, posle svirke u: finferima, svatovima, povođanima, rakiji, svečarima, ispraćajima, krštenjima i do skora letnjim «partizanskim slavama». U mnoge domaćinske kuće uvek je rado priman kao gost na čašicu rakije, meze i prijatan razgovor. Bilo je u njegovom javnom životu lepih ali i ružnih stvari, o kojima, sada setno, kroz šalu besedi, a stiče se utisak da baš i ne zamera mnogo nekim proverenim «zagulama», i njihovim bezobrazlucima, jer kako i sam, skromno kaže :

« Bilo je tak`o vreme i šta se tu može « !

Evo nekoliko zanimljivih stihova bećarca, koje je na Blagovesti 2012. godine, dan za šimanovački prolećni vašar, u kući penzionisanog nastavnika Anđelka-Baje Čavića odsvir`o i ispev`o, a ja zabeležio da ostane zauvek u pamćenju :

Sastali se Cigani i Jevreji,

pa divane, kako da se brane.

Oj, Hitleru to je tek početak,

pa i tebi doš`o crni petak.

Oj, Cigani ko vas lebom rani,

srpska daća , kad se s`groblja vraća.

I ti, Papo što živiš u Rimu,

ti ne krstiš pravoslavni zakon,

neće Srbin da se krsti šakom.

Nekada, šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka u donjo` sremskim selima, se svirala najbolja tamburaška muzika u SFRJ, jer su tamburaši, posebno iz Kupinova i Ašanje, kao i Pećinaca (Lale violinista), Petrovčića (Đoka Petrović harmunikaš) i Šimanovaca, bili istinski čarobnjaci i univerzalni muzičari, čuveni na daleko, svirači bez straha i mane. Muzicirali su u najelitnijim mestima toga vremena, a ne retko pojavljivali su se u više domaćih filmova s početka sedamdesetih godina prošlog veka, kao u filmu «Vagon L», u kom` je glumio i maestralno odsvirao, par numera, legendarni šimanovački tamburaš Draga Jovanović, a nekako u isto vreme, takođe i legandarni Luka Jovanović iz Ašanje sa svojom bandom «Veseli Sremci» snimio je ploču (singlicu) sa četiri pesme: 1. Čija kola šklepeću sokakom, 2. Ciganski svatovac, 3. Dođi draga na Obedsku baru, 4. Sremačko kolo, sa zavidnim tiražem i kada nije svako mogao da snima za RTB. Raduje me što unuci Luke Jovanovića nastavljaju tradiciju dobrih muzičara i već danas imaju odličnu bandu.

Hvala Vam braćo Romi, ili moji Cigani, na divnim pesmama, veseljima  i  pričama, jer moj život ne bi bio ispunjen tolikim zadovoljstvom da nisam upoznao Vas i vašu muziku.

18.april. 2012.g.

tekst sačinio i fotografije dostavio:

inž. Ćirković V. Đorđe, ovdašnji      

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.