Пројекат 1: Реконструкција шимановачке капије

Постављено дана: 31. 05. 2012.

ГОТОВО – КАПИЈА НИКАДА ЛЕПШЕ НИЈЕ ИЗГЛЕДАЛА

***

Све је спремно за коначан завршетак шимановачке капије. Од компаније „ЈУБ“ смо набавили антик фасаду за нашу капију. Купљени су елементи од кованог гвожђа који ће се спојити у целину. Договорили смо се да на средишњем делу капије са црквене стране урадимо икону светог Николе а са школске стране икону светог Саве. Овим путем за петак 06. јул 2012. године заказујемо завршетак радова на нашој капији. Дођите да заједно поклонимо нашем селу нову реновирану шимановачку капију.

Текст: Саша Шљукић

***

Реконструкција тече по плану. Ми смо задовољни а по реакцијама мештана видимо да сте и ви. Људи застају и хвале нас док сређујемо шимановачку капију. Зато желим да овде наведем имена људи који су се до сада укључили у ову акцију. Поред мене (Шљукић Саша) ту су наш свештеник Кретић Жељко, Станковић Влада, Арсенијевић Јовица Зуке, Милош Рељић, Радивојевић Марко, Ћирковић Ђорђе, Петар Братић, Вучковић Мирко, Денић Саша, Каназир Перо, Драган и Ненад Мирковић Французи.

Текст: Саша Шљукић

Фотографије:  Жељко Кретић, Владан Станковић и Милош Рељић

***

Драги пријатељи,

 

као што знате 3. јуна на празник светог цара Константина и царице Јелене наш портал слави свој први рођендан. Тим поводом смо дошли на идеју да ми нешто поклонимо нашем селу. Након краћег размишљања смо дошли на идеју да урадимо реконструкцију наше „Шимановачке капије“ која је неоправдано остала изузета од свих реконструкција у селу. На сву срећу није се нико „паметан“ нашао и порушио је, мада смо чули да је било и таквих предлога. Елем, пошто нисмо знали коме да се обратимо за дозволу ми смо се обратили Савету МЗ Шимановци јер је ипак та капија на јавној површини. Од њих смо 28.05.2012. године добили одговор који можете погледати у прилогу. Захваљујемо се Савету МЗ на дозволи да ово урадимо. Надамо се да ће ово бити тек почетак и да ћемо и даље проналазити идеје да улепшамо наше село. У сваком случају ћемо Вас путем портала обавестити о датуму почетка радова на капији и сви добровољци су добродошли. Надамо се да ћемо нашој капији вратити пун сјај који је имала пре много, много година. Сав материјал који се слабо држи ћемо обити, одрадити нови слој, префарбати, убацити грб од кованог гвожђа са иконом светог николе у средини и додати две висеће саксије за цвеће. Додаћемо и натпис шимановци.рс  а све ћемо офарбати бојом као што је на црквеној капији јер је логично да те две капије буду исте боје. Све сугестије пре почетка радова су добродошле. Коментаре остављајте испод овог чланка (не на фејсбуку)

Текст напиосао: Саша Шљукић

 Фотографије:  Жељко Кретић, Владан Станковић и Милош Рељић


***********************************************

Улазна капија сеоског парка, наспрам црве светог Николе, је одувек била прозор и огледало целог села. Кроз капију су пролазили или долазили звани, али и незвани гости, први ђаци, свршени матуранти, драги учитељи и наставници, свештеници, војници, спортисти, соколи, лекари, матичари, поштари, заљубљени парови и срећни младенци. Капија стара скоро један век је сведок бројних историјских догађаја кроз који је пролазило село и наши преци. Сама капија била је у доба комунизма неколико деценија идеолошки оскрнављења, а затим у последње две деценије била препуштена зубу времена и најгорем пропадању. Коначно, група људи окупљена око сајта шимановци.срб на путу су да капију обнове и врате јој некадашњи изглед и сјај. На основу прича и сведочења старијих мештана нацртао сам техничко решење које највише подсећа на првобитан изглед а водећи рачуна о могућности израде, набавке и асортимана кованих елемената на тржишту. Надам се ће се наставити са сличним акцијама, јер само на раскршћу има неколико важних споменика и објеката који вапе за поправком. Очекујем да ће се већи број мештана укључити и помоћи у реализацији овог и сличних послова у будућности.

У Шимановцима, 06.јуна 2012. г.
Када су Шимановци у питању, увек на располагању!
Инж.Ђорђе В. Ћирковић, овдашњи

***********************************************

Галерија слика предлог за реконструкцију

 

Галерија слика пре реконструкције

Реконструкција 1. дан

 Реконструкција 2. дан

Фарбарско – молерско – браварски радови

Завршетак радова – монтирање

Један коментар

  1. Miloš Reljić каже:

    Полако али сигурно се види напредак, биће одлична кад се заврши.

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.