Одржано сремачко књижевно вече у Војки

Постављено дана: 17. 03. 2013.
Одржано сремачко књижевно вече у Војки

Књижевници из Срема

По веома хладном временеу, правом зимском кијамету, у Дому културе у Војки окупило се преко сто љубитеља књиге и писане речи. Било је присутно и прилично света из Шимановаца, Старе Пазове, Угриноваца, Батајнице и сигурно да је време било боље постојећа сала би била претесна да прими све, али и оволико велики број је доказ када се нешто добро организује посета је одлична.

Организатор је била вредна, упорна и савесна библиотекарка Драгана Живковић уз асистенцију сликара Ђурић Милана и особља месне заједнице. Једина примедба се односила на лоше загрејан простор али током двочасовног програма често смо се загревали искреним аплаузима.

Прво је представљена књига „Ћоле ти дечије“- Ђорђа Ћирковића из Шимановаца. Аутор се захвалио и бираним речима обратио присутнима и упознао са разлозима и начином писања овако специфичне материје. О књизи „Ћоле ти дечије“ прво је говорио проф. Мирко Ђорђевић, из Шимановаца, и скренуо пажњу на значај таквог типа речника за очување локалног језика али и за развој самог српског књижевног и било ког језика.

Затим је испред Културног центра Пећинци о књизи надахнуто говорио песник Дрљача Радован, и прочитао пар својих нових песама, инспирисан традиционалним сремским бећарцима.

После кратког музичког инструментала, познати глумац и рецитатор Мића Дудић, из Голубинаца прочитао десетак речи и израза што је публика аплаузом поздравила.

Посебан гост из Батајнице, писац Никола Нинковић представио је на веома духовит начин своје две књиге: „Стара сремска вишњевача“ и „Приче уз сремску вишњевачу“ и да буде све у духу, касније почастио присутне са својом одличном вишњевачом.

Следи музичка пауза, и затим управник румске библиотеке Жељко Стојановић, као издавач треће књиге: „Приче из Срема“, сада већ легендарног, Ђоке Филиповића из Путинаца, на један леп и сликовит начин објаснио је присутнима тајну и моћ његове писане речи. Аутор Ђока Филиповић у краткој беседи захвалио се организаторима и присутнима и на њему својствен начин са једном реченицом измамио снажан аплауз. На сцену ступа глумац Мића Дудић и чита из Ђокине књиге, пар кратких прича, прекидан често аплаузима и у том моменту задовољство је видети озарена и насмејана лица присутних.

На овој „смотри сремске књижевности“ оправдано су изостали песник Радивоје Прокопљевић-Прока и историчар Ратко Рацковић -Рале из Руме али биће дана за мегдана на следећем сусрету. Скоро два сата програма пролетело је као у трену. Домаћини су позвали све госте да се послуже освежењем, пићем и мезе, како то већ приличи у Срему и заказали нов сасанак  јер очигледно да су сви присутни баш уживали а нисмо још све „ни казли“ шта смо тели. Један мештанин у шали добаци: „Браћин, па ово је боље сто пута од оне турске серије !“

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ћирилица

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.