X Манифестација «Сремски колач» у Руми

Постављено дана: 06. 03. 2014.

Првог марта 2014 године ,у Спортској хали у Руми, почевши од 10 часова, одржана је традиционална манифестација „Сремски колач”, или  мало загонетнији назив, И кад прођу славе остану колачи (!). Ове године припала је част да фестивал отвори новинар Бора Отић, аутор култне емисије 5Казање,  организатор је Петар Димитријевић директор туристичке агенције „Панонија турс” а водитељ програма легенда Бошко Неговановић, успевао је да поздрави, најави и обиђе: бројне госте, спонзоре и 38. такмичарских штандова из свих крајева Срема, плус штандови са сувенирима, сликама, књигама,… У такмичарском делу, жирију није било лако, јер су се оцењивале следеће врсте колача: слани, слатки и славски колач, као и етно уређење-аранжирање саме трпезе. Цела манифестација имала је и хуманитарни карактер те су били присутни: удружење слепих и слабовидих особа, деца ометена у развоју, пољопривредна школа Стеван Петровић-Бриле и Центар за социјални рад. У програму су учествовала бројна културно уметничка друштва, а песник Радивоје Прокопљевић-Прока за ову прилику написао посебну песму о сремском колачу, сакупљач старих речи Срема Ђорђе Ћирковић, прочитао је пар записа из своје књиге Ћоле ти дечије,

најбољи цртач Војводине Бранко Орешчанин, урадио је портет Боре Отића и истом поклонио а за штимунг и добру сремачку песму био је задужен, маестро од Срема, Стева Чарлаја и његова неуморна банда. Наше сремице су показале да су врхунски мајстори за колаче и удешавање својих штандова, али показале су да умеју итекако да се веселе и овом приликом предлажем организатору, да од следеће године уведу и награду за најраспеванији штанд. Умало да заборавим, било је овде и правог фрушкогорско вина, бројних дегустација, оцењивања, фале, дивана, наздрављања,… и нека прича овде стане, боље је ! Јел`, да неби било после, …!.

Ко није био ове године, нека ом`а  запише у календар, за следећу јер стварно вреди видети овако лепу манифестацију нашег кићеног Срема. Погледајте фотографије јер оне више говоре од самих речи.  

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи   

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.