Преминуо проф. Мирко Ђорђевић

Постављено дана: 21. 04. 2014.

1. IN MEMORIAMУ свом дому, баш на Велики петак кад и Исус Христ, тихо у кругу своје породице испустио је своју племениту душу проф. Мирко Ђорђевић, али пре свега наш драги суграђанин и особа са којом се могла попити кафа и увек лепо диванити о свим овоземаљским темама.

Живео је скромно, окружен породицом, комшијама и хиљадама књига, а своје велико знање несебично је годинама преносио својим ђацима и студентима, читаоцима својих бројних књига, као и у домаћим и страним часописима широм света, али и бројним писаним, радио и ТВ медијским кућама годинама уназад давао безброј интервјуа. Успевао је да у својим јавним наступима увек пронађе праве речи разума, објашњавао је смисао живота кроз узвишене и племените идеје и јасно указивао на свако друштвено зло. Говорио ја да треба живети и изграђивати хуману заједницу, створити дух искрености и толеранције  јер једино таква има шансе у будућности. Његов стваралачки опус је огроман и разноврстан и објављена дела ће се још дуго проучавати на највишем академском нивоу и ван наше земље.

Као наш суграђанин проф. Мирко, или чика Мирко, увек је био спреман да помогне када су били у питању Шимановци. Није правио разлику између: села Шимановаца и блиставих европских градова, шимановачких сиромашних паора и чувених професора са Сорбоне, скромне књижевне вечери локалних сремских писаца у селу Војка и познатих светских писаца у кристалним дворанама широм Европе, маленог парка на раскршћу Шимановаца и прелепог Булоњског парка,… јер он је припадао овде и доказао свима да се знање и образовање може итекако ширити из малених Шимановаца. Професор Мирко Ђорђевић да је хтео и желео могао се настанити било где на Земаљској кугли, али ипак је остао овде, међу нама и зато му ВЕЛИКО ХВАЛА. Сада је дошло  време да се и ми њему одужимо.

Пре пет-шест дана на Лазареву суботу-Врбицу присуствовао је проф.Мирко у месној цркви Светог Николе на служби и са нескривеном радошћу понео звонце и врбову гранчицу за своју унуку Машу.

Само пре недељу дана седели смо у његовом дворишту испред куће, тумачили попис Шимановаца из 18.века и размишљали о издавању књиге. Тема за разговор је увек било много а времена мало и тих сат-два увек ми пролети у трену. На растанку ме је саветовао да наставим са скупљањем грађе, али већ видно уморан поздрави ме и уђе у кућу. Није прошло ни минут, таман сам се затекао на капиџику, кад чух професоров глас:

-Ђорђе, ево ти ову књигу, прочитај, биће ти од користи !    

Књигу још увек читам, и већ сад видим да сте у праву,  али жао ми је што нећу имати ским да утврдим градиво, драги професоре Мирко Ђорђевић.

 

Нека вам је лака Сремска земља и почивајте у миру праведника.

 

   19.април.2014.г.

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 

Одлазе људи по некаквом, нама још сасвим недокучивом, реду и остају у нашим сећањима таман толико колико и њихова дела, њихов траг на овоземаљском путу.
Баш тако, некако на пречац, отишао је и проф. Мирко Ђорђевић, књижевник, преводилац и публициста бритког језика и оштре аналитичке мисли. Понекад нам је требало времена да би смо прихватили његове критике јер нисмо имали тако далекосежна виђења. Те, његове критике још увек стоје као опомена и не губе на свежини и актуелности. Колико ћемо ми моћи из свега тога извући поуку, некакав наук, остаје само на нама да тумачећи његова дела порадимо на себи, а тиме и на нама као друштву, пратећи његове мисли и упуте ка могућем бољитку.
Остаје нам туга за величином и сета за оним временима које смо провели заједно, а које нисмо најбоље искористили мислећи да још имамо времена и да ћемо трајати.
Драги професоре, почивај у миру.

Никола Нинковић – писац из Срема

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.