XIV Фестивал поезије: „Стихови под звезданим небом”- Петровчић 2014.

Постављено дана: 12. 10. 2014.

Одржан је XIV Фестивал поезије: „Стихови под звезданим небом”- Петровчић 2014.

Криза и беспарица умало није угрозила одржавање јединственог дечијег песничког фестивала у Срему, али захваљујући ентузијазму мештана села, песника Проке и неколико искрених пријатеља, ипак је одржан у суботу 4.октобра. На конкурс је пристигло 80 песама и жири у саставу: Радивој Прокопљевић-Прока, Мићо Цвијетић и Светислав Пеђа Пешић, имала je тежак задатак, али на крају су прогласила победника и остале награђене:

I награда Сара Молнар, Карловчић, литерална секција Пећинци.

II наградa, поделили су: Илија Прица-Сурчин и Милан Степанић-Адашевци.

III наградa, поделии су: Стојицовски Теодора-Сурчин, Теодора Танасић-Петровчић

и Урош Новаковић-Моровић.

Специјалне награде добили су: за насликану песму Јована Андрић-Добановци и за песнички таленат Никола Спасојевић-Бечмен. Сви награђени су прочитали своје песме и награђени искреним аплаузом пуне сале Дома културе. Уручене су и захвалнице-похвале: Теодори Живковић-Бечмен, Александру Мирковић-Јаково, Милан Селаковић-Мартинци и Лука Јојић-Бежанија на вишегодишњем учествовању. Сви награђени поред диплома-захвалница добили су по књигу, дар Књижевних новина -Удружења књижевника Србије, а победик и другопласирани књигу Ћоле ти дечије-Ђорђа Ћирковић из Шимановаца.

У наставку програма учествовали су рецитатори: малени Немања Брауновић-Петровчић са песмом Страшило, специјални гост, шимановчан Вук Денић са Прокином песмом Живот вином улепшан добио је громогласан аплауз и фудбалси тренер, Мића Миличевић-Прогар са више песама Мике Антића. У програму су затим наступили: песник Радован Дрљача-Пећинци са две најновије своје песме, песник Мићо Цвијетић са песмама из своје збирке, писац Ђорђе Ћирковић из Шимановаца и домаћин Прока. Глумац Миленко Ђак премијерно је извео неколико нових Прокиних песама  и побрао велики аплауз свих присутних. Какав би ово био сремачки фестивал, а да не буде песме Диван је кићени Срем за то се побринули чувени Гајдаш и сеоски оркестар.

Захваљујући трајању овог фестивала дечије поезије, Срем је данас богатији за десетак афирмисаних старијих песника. Због тога би требало у будућности помоћи и подржати овај специфицан дечији фестивал, који је значајан како за локалну тако и за ширу друштвену заједницу.

 

 

Ћирковић В.Ђорђе,овдашњи

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.