Одржано заједничко вече културе у Шимановцима у суботу 18.10.2014.

Постављено дана: 22. 10. 2014.

Одржано заједничко вече културе у Шимановцима

Требало је да прође читава једна деценија, па да се организује и одржи заједничко културно вече: књижевника, сликара, рецитатора, народних рукотворина, вокалних и инструменталних извођача из самог села, али и уважених гостију из других места. Захваљујући удружењу жена „Шимановчанке”, скромној помоћи општине Пећинци, месне заједнице Шимановци, али и искреној помоћи добрих људи који желе да врате културу и дух Срема међу мештане, као што је кадгод било. Сала месне заједнице била је тесна да прими стотинак гледалаца и учесника у разноврсном програму који је почео нешто после 18 часова и трајао скоро два сата, прекидан често аплаузима и смехом.

Учествовали су следећи књижевници: Бранислав-Брано Ђинђиновић песник из Београда, Радивој Прокопљевић-Прока песник из Петровчића, Божидар-Бошко Маринковић афористичар из Сурчина, а из Шимановаца: Гордана Јовановић-Шарић песникиња, Мира Радосављевић песникиња и Ђорђе Ћирковић писац. Књижевнике је умешно пратио виртоуз на акустичној гитари, осамнајстогодишњи Мики Чавић из Шимановаца.

Зидови су били украшени са двадест пет интересантних слика. Своја сликарска дела изложили су: Душан Игњатовић из Земуна, а из Шимановаца: Татјана-Тања Марјановић, Гордана Шарић, Гордана-Гоца Ђорђевић и Браца Ћирковић. На централном месту у сали била су изложена платна великог формата, шимановачког највећег сликара и недавно преминулог  проф. Миленка-Милецке Ђурђевића.  За поставку етно предмета и рукотворина побринуле су вредне жене из удружења „Шимановчанке”.

Посебне симпатије и аплауз је добила  „Прокина дечија рецитаторска групаˮ из Шимановаца: Маша Ђорђевић 5 година, Анђела Денић 7 година, Вук Пековић 8 година и највећи таленат Вук Денић 13 година, са дечијим песмама: Маслачак, Прст, Живот без бриге и Сремска ћуд.

У вокалном музичком делу, две девојчице, ђаци основне школе из Шимановаца: Теодора Радосављевић, 8.разред и Ирина Арсенијевић, 7. разред одпевале су неколико песама и све присутне задивиле својим умећем. Малте не, отпевале су боље од оригиналне верзије, старе и проверене евергрин мелодије са EX-YU простора, један латино хит и на крају, уз опште одушевљење и заједничко певање, народну песму „Ђувегије `ди сте дастеˮ.

Цео програм зналачки је водила, маниром искусног водитеља, Теодора Радосављевић и на крају се обратила свима речима:

-Драги мештани и гости уколико сте задовољни програмом заказујемо ускоро ново виђење!? Довиђења и лаку ноћ!

Дуг аплауз и ведри осмеси су све рекли. Жив разговор учесника и публике потрајао је још најмање сат времена уз обострано обећање да се, ваљда, неће чекати опет десет година.

Многи старији Шимановчани били су пријатно изненађени бројем наше талентоване и културне деце. Наша локална власт убудуће треба више да се залаже и помаже организацију оваквих скупова како би нашу децу одвратили од порока и асоцијалних понашања.

Био сам присутан, када су организаторке уредно паковале коверте са позивницама, сигурно око тридесетак комада, упућене на : просветаре, општинаре и остале „виђене личностиˮ из јавног и друштвеног живота. Одазвало се само двоје-троје, a то је, све заједно: тужно, забрињавајуће и поражавајуће. Својим поступком и примером највише говоре о себи самима.

Ћирковић В. Ђорђе овдашњи

П.С.-У исто време играо се фудбалски дерби Патизан-Црвена звезда, уз бакље, дим, пуцњаву и тучу, па ви процените где је безбедније, паметније и лепше, нама и нашој деци да проведемо два сата !?

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.