Održano zajedničko veče kulture u Šimanovcima u subotu 18.10.2014.

Postavljeno dana: 22. 10. 2014.

Održano zajedničko veče kulture u Šimanovcima

Trebalo je da prođe čitava jedna decenija, pa da se organizuje i održi zajedničko kulturno veče: književnika, slikara, recitatora, narodnih rukotvorina, vokalnih i instrumentalnih izvođača iz samog sela, ali i uvaženih gostiju iz drugih mesta. Zahvaljujući udruženju žena „Šimanovčanke”, skromnoj pomoći opštine Pećinci, mesne zajednice Šimanovci, ali i iskrenoj pomoći dobrih ljudi koji žele da vrate kulturu i duh Srema među meštane, kao što je kadgod bilo. Sala mesne zajednice bila je tesna da primi stotinak gledalaca i učesnika u raznovrsnom programu koji je počeo nešto posle 18 časova i trajao skoro dva sata, prekidan često aplauzima i smehom.

Učestvovali su sledeći književnici: Branislav-Brano Đinđinović pesnik iz Beograda, Radivoj Prokopljević-Proka pesnik iz Petrovčića, Božidar-Boško Marinković aforističar iz Surčina, a iz Šimanovaca: Gordana Jovanović-Šarić pesnikinja, Mira Radosavljević pesnikinja i Đorđe Ćirković pisac. Književnike je umešno pratio virtouz na akustičnoj gitari, osamnajstogodišnji Miki Čavić iz Šimanovaca.

Zidovi su bili ukrašeni sa dvadest pet interesantnih slika. Svoja slikarska dela izložili su: Dušan Ignjatović iz Zemuna, a iz Šimanovaca: Tatjana-Tanja Marjanović, Gordana Šarić, Gordana-Goca Đorđević i Braca Ćirković. Na centralnom mestu u sali bila su izložena platna velikog formata, šimanovačkog najvećeg slikara i nedavno preminulog  prof. Milenka-Milecke Đurđevića.  Za postavku etno predmeta i rukotvorina pobrinule su vredne žene iz udruženja „Šimanovčanke”.

Posebne simpatije i aplauz je dobila  „Prokina dečija recitatorska grupaˮ iz Šimanovaca: Maša Đorđević 5 godina, Anđela Denić 7 godina, Vuk Peković 8 godina i najveći talenat Vuk Denić 13 godina, sa dečijim pesmama: Maslačak, Prst, Život bez brige i Sremska ćud.

U vokalnom muzičkom delu, dve devojčice, đaci osnovne škole iz Šimanovaca: Teodora Radosavljević, 8.razred i Irina Arsenijević, 7. razred odpevale su nekoliko pesama i sve prisutne zadivile svojim umećem. Malte ne, otpevale su bolje od originalne verzije, stare i proverene evergrin melodije sa EX-YU prostora, jedan latino hit i na kraju, uz opšte oduševljenje i zajedničko pevanje, narodnu pesmu „Đuvegije `di ste dasteˮ.

Ceo program znalački je vodila, manirom iskusnog voditelja, Teodora Radosavljević i na kraju se obratila svima rečima:

-Dragi meštani i gosti ukoliko ste zadovoljni programom zakazujemo uskoro novo viđenje!? Doviđenja i laku noć!

Dug aplauz i vedri osmesi su sve rekli. Živ razgovor učesnika i publike potrajao je još najmanje sat vremena uz obostrano obećanje da se, valjda, neće čekati opet deset godina.

Mnogi stariji Šimanovčani bili su prijatno iznenađeni brojem naše talentovane i kulturne dece. Naša lokalna vlast ubuduće treba više da se zalaže i pomaže organizaciju ovakvih skupova kako bi našu decu odvratili od poroka i asocijalnih ponašanja.

Bio sam prisutan, kada su organizatorke uredno pakovale koverte sa pozivnicama, sigurno oko tridesetak komada, upućene na : prosvetare, opštinare i ostale „viđene ličnostiˮ iz javnog i društvenog života. Odazvalo se samo dvoje-troje, a to je, sve zajedno: tužno, zabrinjavajuće i poražavajuće. Svojim postupkom i primerom najviše govore o sebi samima.

Ćirković V. Đorđe ovdašnji

P.S.-U isto vreme igrao se fudbalski derbi Patizan-Crvena zvezda, uz baklje, dim, pucnjavu i tuču, pa vi procenite gde je bezbednije, pametnije i lepše, nama i našoj deci da provedemo dva sata !?

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2019.