Одржана изложба „ЋИРИЛИЦА-архитектура писма”

Постављено дана: 20. 11. 2014.

Одржана изложба „ЋИРИЛИЦА-архитектура писма” у галерији Графичког колектива, Обилићев Венац 27, у Београду

Од 10-22. новембра. 2014. представљена је веома богата, свеобухватна и едукативна изложба ћириличног писма аутора Дарка Новаковића, ликовног уметника, графичара и дизајнера. Изложба је круна четири деценије рада, од завршетка академије 1974.,статуса слободног уметника, графичког уредника у НИП Борба, НИП Политика а затим је 1985. године ликовно и графички поставио „Писмо”, часопис за савремену светску књижевност, који и даље излази. У својој богатој каријери ликовно-графички поставио је више културно-националних часописа: Источник-часопис за веру и културу, Руски алманах-часопис за руску књижевност, Еразмо-часопис за холандско-фламанску књижевност, Народни живот-недељни магазин, Глас Срба-новине Српског савеза у Шведској, Корени-часопис Срба у расејању, Пулс Срба-часопис месечник за Србе у дијаспори, Мостови-часопис Удружења књижевних преводилаца Србије, Софија-женски часопис, „Европљанин” -први модеран часопис у Србији власника трагично убијеног Славка Ћурувије, и још десетак сличних часописа, новина и магазина.

Много вредних и значајних књига ликовно и графички је уредио Дарко Новаковић, као например, нама знану, Ћоле ти дечије– 2012. године, коју многи Сремци имају у својим кућним библиотекама.

На изложби је представљено дванаест комплетних писама азбуке са исто толико брижљиво изабраних текстова наших великана писане речи: Иве Андрића, Јована Дучића, Душка Радовића, Ђуре Јакшића, Раше Ливаде, Борислава Радовића, Арчибалда Рајса и других. Посебно место, заслужено је добио наш сремски песник и писац Радивој Прокопљевић-Прока са текстом „Штриков” из књиге Чудесна моћ сремске клепетуше.

Изложено је и десет ћириличних Иницијалних писама, уз исто толико вредних текстова многих аутора. Слова представљају право богаство маште, креативности и укуса, са израженом упечатљивошћу када се поставе на почетку текста или пасуса.

Посебан утисак је оставила азбука штампана на великом платну 3×2 m и више макета тродимензионалних ћириличних слова израђених у племенитом дрвету који представљају јединствен пример извајаних слова. Аутор, иде још даље, зналачки дизајнира: мајице, качкете, календаре, украсне магнете и бук-маркере(обележиваче страница). Овако представљена ћирилица даје могућност израде вредног и оригиналног сувенира за Србију и Вукову азбуку.

Из рецензије изложбе професора Александра Додига, издвојио бих следеће:

Појединачни напори уметника Радомира Стевића, Милоша Ћирића, Стјепана Филекија, Ивана Болдижара остају без одјека у широј јавности. Пре отприлике тридесет година почиње ера компјутера што обученој средњој а нарочито млађој  генерацији пружа могућности и подстицаје за обнову и развој ћирилице, додуше мало споро и уз прикривену саботажу-стално присутну тврдњу о два равноправна писма. Зато је свака промоција ћирилице тим значајнија, јер треба достићи евидентне вредности латиничног писма новим модерним облицима и мењати слабашну самосвест српског народа.        

  Посебна атракција изложбе и место бројних фотографисања посетилаца и пролазника било је једно бело, монументално, двометарско слово Ћ испред галерије које је дало пун допринос савременој афирмацији и популаризацији ћирилице.

Надамо се да ће Дарко Новаковић, од скора у пензији, по навици али и љубави, наставити и даље да ствара још многа ћ, џ, ж, ш, љ,….

21.новембар.2014.г. Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

ПС. Аутор изложбе имао је велику жељу да комплет експонати буду представљени на више дана мештанима Шимановаца, селу из ког потиче његова мати Ћирковић Стаза-Маза, уз могућност посете становника из околних места Срема. На жалост, а због: трагичног нивоа наше опште и националне културе, ношалантности,  небриге и незаобилазног политиканства овако вредан и значајан културни догађај неће видети, пре свега, наши школарци као и заинтересована шира јавност.

На шору ми један духовити Сремац, после неуспелих договора, лепо рече:

Ма шта`с`ти ту мешаш, кад овде увек има ко је плаћен да прикочи, а не да ради!?  

Ко зна, можда човек право дивани? ( Е, јебешга браћин, ако је баш тако…)

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ћирилица

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.