Отворена изложба слика Бранка Орешчанина у Пећинцима

Постављено дана: 10. 12. 2014.

У петак, 05. децембра. 2014. у холу „Културног центра”-Пећинци, отворена је  значајна и садржајна изложба слика и сликарских књига, највећег живог сремског сликара и цртача Бранка Орешчанина, рођеног 1949-те године у Новим Крловцима-Сасама где је од ране младости почео да црта. У почетку цртао је цртеже графитном оловком, и како сам признаје та техника и даље му је најдража, али касније врло успешно се огледа и у другим сликарским техникама: пастел и уље на платну. Дуго година радећи у струци, као машински инжењер на пројектовању, стекао је осећај прецизности и сигурно да је и то утицало на присутан реализам и  исказано савршено цртачко мајсторство у својим сликарским делима. Од раног детињства заволео је спорт, пре свега фудбал, и као дугогодишњи голман локалног фудбалског клуба „Полет” из Саса пропутовао је Сремом уздуж и попреко и успут заволео сремски крајолик и Сремце. У разговору ми је испричао како је давних седамдесетих његов Ф.К. „Полет”, као фаворит лиге, гостовао у Шимановцима, али тога дана примио је чак пет голова, највише у каријери, јер то је био дан када је лопта сама улазила у мрежу.

Његови бројни сликарски радови налазе се на свим континентима Земљине кугле: Европи, Америци, Азији и Аустралији и красе многе националне галерије,  установе и такође заузимају истакнуто место у приватним колекцијама поред светски признатих уметника. Орешчанин у својим сликама и цртежима зауставља време у трену, посматрача вешто увлачи у свет ликова са слика и враћа у најлепша давна сећања. Његове слике чак боље и снажније представљају  људе, догађаје и пределе од саме фотографије. Скоро сам чуо коментар једног обичног  човека на шору:                                                                                                                                     –Еј браћа, оне његове слике као да знају да диване!

Пре свечаног отварања изложбе, директор „Културног центра”-Пећинци Јован Деврња, позвао је све присутне на пројекцију документарног кратког филма о животу и раду Бранка Орешчанина. Искрен аплауз по завршетку пројекције све је рекао и одмах је настављен пригодан културно-уметнички програм. Оно што је у сликарству Бранко Орешчанин то је у песништву Радивој Прокопљевић-Прока, највећи живи песник Срема, одрецитовао је, по мишљењу многих, најсремачкију песму: ЗЛАТНО ДОБА СРЕМА, из истоимене збирке песама. Присутни су имали несвакидашњу привилегију да у истом моменту слушају речи песме и погледом прелазе преко Орешчанинових слика, и тако осете прави уметнички доживљај, више стање духа, који нам у садашње време отуђености, баш много, много фали. Чули смо од Проке још једну песму: „Ниси Сремац”, а мој пријатељ загледан у слике тихо ми шапну:                                                                                                                           –Мислим, да још овај стих фали. -Ниси Сремац, док те Бранко не нацрта !

У наставку програма песник Радован Дрљача, одрецитовао је пар својих песама и одлично се тематски уклопио и амбијент изложбе. Млади историчар уметности Сапунџић Мирослав, из Обрежа дао је исцрпан осврт на уметничко стваралаштво Орешчанина и на један стручан начин представио значај његовог уметничког рада. Изложбу је свечано отворила председница општине Пећинци Дубравка Ковачевић-Суботички и позвала све заинтересоване да у наредних две недеље погледу овај велики културни догађај.

Отварању је присуствовало око тридесетак присутних, углавном пријатеља, поштовалаца и познавалаца Бранка Орешчанина, што је ипак недовољно и зато се поново намеће питање стања духа и културе у нашој средини и како је превазићи.

Драги моји Сремци, манте се бар на сат-два телевизије и којекак`и и макаркак`и серија и посетите изложбу слика . Искрен да будем, нећете се покајати јер она је због вас и отворена !

Погледајте ових пар фотографија па размислите!.

 

09.децембар.2014.                                                      Ћирковић В.Ђорђе,овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.