Песничко вече „Пролеће за Наду” у Гргуревцима

Постављено дана: 25. 03. 2015.

Песничко вече „Пролеће за Наду” у Гргуревцима

У организацији Удружења жена „Вишња” из Гргуреваца, 17. 03. 2015-те године, на петогодишњицу од преране смрти Наде Ђорђевић, одржано је песничко вече „Пролеће за Наду” уз присуство чланова породице, бројних пријатеља, школских другова, учитеља и наставника, као и десетак књижевника из целог Срема.

Нада Ђорђевић, рођена је 1962-ге године у Гргуревцима у породици Лозић. Цео свој живот несебично и пожртвовано помагала свим становницима у родном селу, а својим марљивошћу, бригом и љубављу према селу остаће заувек упамћења као пример будућим генерацијама.

Песничко вече, водио је легендарни Бошко Неговановић Нега из Руме, и затим су евоцирани најлепши животни догађи и сусрети са Надом. Прво се обратила председница удружења „Вишња”, Љиљана Недељковић и подсетила све присутне како је покојна Нада као секретар села у сваком тренутку била на располагању и свима помагала. Посебно емотивна, била је беседа учитеља Милутина Мирковића и наставнице Зорице Михаљице који су већ тада препознали у Нади Лозић великог хуманисту. Школски друг из клупе Василије Јовешковић, подсетио је на заједничке дечије несташлуке, судар бицикловима на шору и искрено другарство које је трајало до последњег дана. Песникиње из Гргуреваца: Љиљана Санадровић и Дана Пауновић су поред подсећања на Наду, написале и посветиле јој по предивну песму и понеку сузу. Познати књижевник, пореклом из Гргуреваца, Тодор Бјелкић, прво је бираним речима казивао о Нади а затим и прочитао песму посвећену њој.

У другом делу програма наступили су књижевници из целог Срема: песник и легегенда Радивоје Прокопњевић Прока из Петровчића, афористичар Бошко Маринковић из Сурчина, песник Рајко Панић из Сремске Митровице, песникиња Мирјана Марковић из Сремске Митровице, вишеструко талентован уметник Предраг Бањеглав из Саса-Нови Карловци, песникиња Јелица Прибић-Џугурдић из Руме, писац Никола Нинковић из Батајнице, писац Жика Лекић из Купинова и писац Ђорђе Ћирковић из Шимановаца.

Скоро два сата програма пролетело је у трену са заједничком жељом да се, макар мало, одужимо за сва добра дела и љубав коју је зрачила Нада Ђорђевић.

 

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

ПС. Село Гргуревци, спадају у једно од најтрагичнијих места по пострадалости у Другом светском рату, јер шестог јуна 1942-ге, Швабе су пострељале преко 280 мештана или 78 фамилија, са именима и презименима на чувеним Орашијама.

Из књиге-поеме, књижевника Тодора Бјелкића:

НАШЕ УБИЦЕ СУ ВЕЋ МРТВАЦИ ( Гргуревци 2012), на страни 30 је песма посвећена том тужном догађају, па је преносимо у целости:

ПОРУКА ЧАРОБНИХ ТРАВА СА ОРАШИЈА

Из живог креча, из живих рана,

Ми смо вам светлост зачарана.

Прерасли смо у нежне траве,

Које бесмртним чине мраве.

Мрави нам пију слатки сок млечни,

Зато су исти, зато су вечни.

А кад нас окуси човек тек,

Доживи пети, десети век.

Може нас брати само доброта,

Јер, ми смо ваша снага , лепота.

Не дајте да туђин по нама гази-

Јер, ми смо ваши путокази.

Нека нас нежна рука вине

У дивни ревер домовине.

Да јој причамо, а и ти кажи:

Од нас се расте, од нас се снажи.

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ћирилица

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.