Стигло пролеће-обележен „Светски дан поезије” у Петровчићу

Постављено дана: 26. 03. 2015.

Стигло пролеће-обележен „Светски дан поезије” у Петровчићу

Еј, мој браћин, фала Богу, оде  зима, `ладноћа, смрад и димчина из оџака што се ваља шором.  Дочекасмо најлепше годишње доба пролеће-„госпођицу пролеће”, па се све живо у природи буди и искрено радује. Ономад, вид` кајсије цветале, трава озеленила, преко шора прелетила рода, па ко зна можда ће и неком бебу донети на крај` године?.

Дај Боже, нек тако буде!

Није без разлога, UNESCO-Светска Организација Уједињених Нација, пре шеснаест година прогласила дваест први март-први дан пролећа, за Светски дан поезије, са циљем подстицања писања и читања пезије, као и промовисања националних и регионалних култура широм земаљске кугле.

Код нас је мало скупова тога типа, али већ сада можемо слободно рећи да је у Петровчићу ово постала традиционална смотра песништва. За разлику од лане овогодишња повећана посета свих учесника заслужује озбиљну пажњу и подршку шире друштвене заједнице. Програм су  обогатили равноправно ђаци из две сремске општине Сурчин и Пећинци, као и неколико ветерана писане речи, па већ сада има најава за следећу годину гостовање из још неких нових средина. Организатор и овогодишње песничке светковине био је наш сремски песник Радивој Прокопљевић Прока, Месна заједница Петровчић и „Клуб пензионера” из Петровчића.

У препуној малој сали Дома културе Петровчић, пред стотинак присутник први се обратио Прока и после добродошлице одмах најавио Деврња Ању, члана литералне секције основне школе из Карловчића, да отпева стару сремачку песму: ДИВАН ЈЕ КИЋЕНИ СРЕМ, што су сви поздравили гласним аплаузом.

Захваљујући савесном и вредном раду у својим школама, учитеља Јована Деврње из Карловчића и наставнице српског језика Жаклине Симић из Бечмена, постоје озбиљне литералне секције које су „увеле” много основаца у свет књиге и већ дале неколико афирмисаних младих песника.

Образ Шимановаца, осветлао је млади рецитатор Вук Денић, победник овогодишње Општинске смотре рецитатора у Пећинцима, иначе „специјалиста” за декламовање Прокиних песама. Својом појавом у сремској народној ношњи, чобанским штапом у шакама, шеширом на глави и пре свега владањем на сцени измамио је пажњу свих присутних и награђен највећим аплаузом.

Из „старе гарде” наступили су, глумац Миленко Ђак, афористичар Бошко Маринковић, рецитатор Жика Лекић, песник Душан Вукадиновић, Ђорђе Ћирковић и домаћин песник Радивој Прокопљевић Прока.

 

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.