Промоција књига и слика Бранка Орешчанина и обележавање педесет година од смрти историчара Др. Душана Ј. Поповића у Белегишу

Постављено дана: 31. 03. 2015.

Промоција књига и слика Бранка Орешчанина и обележавање педесет година од смрти историчара Др. Душана Ј. Поповића у Белегишу

Белегишани и гости, у петак 27. марта 2015. године, имали су велику част да на једном месту присуствују двоструком догађају. Само на први поглед неповезани догађаји, али својим порукама и садржајем, итекако значајни за цели Срем и општу културу.

У организацији општинске библиотеке из Старе Пазове-„Доситеј Обрадовић” и огранка у Белегишу-„Др. Душан Ј. Поповић”, а у преуређеном холу Основне школе „Вера Мишчевић” у Белегишу, присутни су се могли упознати са целокупним опусом сликара Бранка Орешчанина: шест књига слика-монографија и тридесетак изабраних цртежа и слика. Добродошлицу и поздравну реч, упутила је: библиотекарка Олгица Суботић и директор школе Верица Жижовић.

О последњој књизи-монографији Бранка Орешчанина „Војводина-познате личности и људи”, веома надахнуто говорили су: драматург и писац Синиша Ковачевић, телевизијски редитељ Каменко Катић и писац, историчар, мештанин  и некадашњи директор основне школе Миле Бабић.

О животу др. Душана Поповића и последњим годинама проведеним у Белегишу, говорила је са пуно емоција библиотекарка Олгица Суботић. Рођен је 1894. у Сурдуку, у свештеничкој породици и спада у највеће историчаре Срема и Војводине. Био је редован професор на Београдском Универзитету и написао је десетак значајних књига из историје: Срби у Срему, Срби у Војводини 1, 2 и 3, итд.

Послератна комунистичка власт није уважавала његов рад, и у већ познатом маниру 1945-те је „пензионисан” и одстрањен из друштвеног живота све до смрти 28. априла.1965. Многа тадашња деца из Белегиша памте га по благом осмеху и бомбонама што их је свакодневно поклањао, а они старији по дугим шетњама од Белегиша до Сурдука.

Сремци када направите нови шор, а незнате како да га назовете, сетите се др. Душана Ј. Поповића и нећете погрешити! Заслужио је!

У току вечери наступили су: афористичар Бошко Маринковић са својим новим сатиричним досеткама, као и Верица Жижовић са прелепом песмом Мике Антића-Срем. На крају вечери ликовни уметник Бранко Орешчанин симболично је поклонио портрет историчара Душана Ј. Поповића библиотекарки Олгици Суботић да убудуће краси зид библиотеке чије име носи.

Заједнички именитељ др. Душана Ј.Поповић и Бранка Орешчанина, да су велики Сремци, а њихова дела вечна, поштована како код нас тако и у целом свету.

Пријатан разговор и дружење Сремаца протекло је у лепој атмосвери уз укусне штрудле госпође Љиљане, супруге Бранка Орешчанина. Наше Сремице итекако умеју направити таква кулинарска уметничка дела само што кратко трају.

 

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

ПС. Сасвим случајно на промоцији срео сам рођене Шим`новчанке: Славицу Радивојевић-Божић и Ружицу Тодоровић-Златовић, и после лепог дивана ома смо се усликали, за успомену, к`о што је ред. 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.