Сећање на професора Мирка Ђорђевића 2014-2015

Постављено дана: 19. 04. 2015.

Сећање на професора Мирка Ђорђевића 2014-2015

Mирко Ђорђевић-Шта читатеПре  годину дана, 18. априла, на Велики петак, изненада нас је напустио проф. Мирко Ђорђевић, или чика Мирко, упамћен као добар човек, скроман, увек спреман да помогне, отворен за разговор, искрен и уважаван код многих шимановчана. Како време пролази сећање на професора Мирка не бледи, напротив, често у међусобним разговорима евоцирамо драге успомене на: међусобне сусрете, доживљене анегдоте, незаборавна школска предавања и корисне разговоре о свим овоземаљским темама.

По завршетку студија, 1964. на Филолошком факултету у Београду, исте године запослио се у месној основној школи у Шимановцима и наредних тринајест година радио као професор српскохрватског језика. Животна судбина, љубав и брак са Миром Живановић, затим рођање сина Саше и ћерке Ксеније, заувек га везује за Шимановце и Срем.

Почевши од 1969. пише прве књижевне критике у значајним часописима, недељницима и дневним листовима широм Југославије и као публициста неуморно пише за многе европске новине и часописе до последњег дана живота.

Магистрирао је 1975. на матичном факултету и од 1976. до 1995. ради као професор на Педагошкој академији у Београду као предавач предмета «Култура говора». Његови бивши студенти и данас памте проф. Мирка у најлепшем сећању и препричавају његова надахнута предавања.

Говорио је и писао на руском и француском језику. Објавио је 10 ауторских књига, 31 књига превода капиталних дела са руског и 9 наслова са француског, 372 текста у листу «Република»,  више стотина приказа, есеја, записа у другим штампаним гласилима и још увек траје сређивање и попис библиографије проф. Мирка Ђорђевића.

На годишњицу смрти Задруге Respublika и предузећа Mostart, објавили су прву од четири књиге изабраних текстова проф. Мирка Ђорђевића, под називом: Шта читате?. На промоцији 22. априла у Културном центру Београд-Кнез Михајлова 6., биће промовисана уз учешће познатих јавних личности.

Недавно се родила идеја, како да и ми шимановчани сачувамо сећање на нашег суграђанина, који је цео свој живот посветио књизи, образовању и писаној речи? Многе месне библиотеке у околини носе име знаменитих људи и логично је да наша библиотека у Шимановцима с`поносом добије име «Професор Мирко Ђорђевић».

Сада је време да се и ми одужимо проф. Мирку и у току је акција потписивања «Предлога» за преименовање огранка народне библиотеке у Шимановцима у «Библиотека професор Мирко Ђорђевић».

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ћирилица

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.