Представљена књига: Мирко Ђорђевић-„Шта читате?”

Постављено дана: 30. 04. 2015.

Представљена књига: Мирко Ђорђевић-„Шта читате?”

У Културном центру у Београду, у среду 22.априла.2015. у простору галерије ARTGET одржана је промоција књиге „Шта читате” Мирка Ђорђевића и сећање поводом прве годишњице од изненадне смрти 18.04.2014.године.

Током две деценије непрестаног писања за лист Република, објавио је укупно 372 текста који су разврстани и биће објављени у четири књиге током ове и следеће године.

У првој књизи под називом Шта читате? објављен је 21 превод и 33 приказа, на 309 страница, које су испуњавали рубрике Шта читате, Поново прочитати, Преводи. Објављени су  прикази превода нових издања са француског и руског језика. Читаоцима су пружена нова сазнања које је Мирко Ђорђевић вредно преносио и просветитељски делио. Говорио је, слобода и спас су у читању и да су људско зло и беда последица незнања и заборава.

Промоцији су присуствовали, чланови породице Мирка Ђорђевића, супруга Мира и син Саша и бројни пријатељи, јавне личности и поштоваоци Мирковог дела. Све присутне је поздравила уредница књижевног и трибинског програма Оливера Стошић Ракић и представиле госте промоције: Борка Павићевић позоришни редитељ, публициста и директор Центра за културну деконтаминацију, Недим Сејдиновић новинар Аутономије из Новог Сада и генерални секретар независног друштва новинара Новог Сада, Златко Паковић позоришни режисер и књижевник као и Драган Стојковић публициста и главни и одговорни уредник издавачке куће „МОСТАРТ” из Земуна, као издавач књиге.

У оквиру промоције приказан је кратак документарни филм о животу и стваралаштву Мирка Ђорђевића. У абсолутној тишини, гледали и слушали смо изабране јавне коментаре Мирка Ђорђевића који нам је протеклих годинама био глас разума и глас знања. Општи утисак свих присутних изречен је у једној реченици- баш нам веома недостаје”.

Током вечери евоциране су драге успомене на Мирка Ђорђевића кроз догађаје на путовањима, трибинама и гостовањима широм простора бивше Југославије. Сазнали смо и за другу страну Мирковог карактера као веома духовиту и пријатну особу увек спремну на шалу.

Захваљујући професору Мирку Ђорђевићу  Шимановци и Срем су више десетина пута споменути у најлепшем светлу. Права је штета што је само пар Сремаца било те вечери присутно.

На крају, обавестио сам све присутне о акцији и жељи мештана Шимановаца да месна библиотека понесе име „Професор Мирко Ђорђевић”, што су сви аплаузом подржали и изразили жељу да помогну у раду и организовању.

 

Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

ПС. За протеклих десетак дана  акцију преименовања огранка библиотеке у Шимановцима подржало је стотинак особа, па уколико желите да и Ви учествујете,  придружите се, подржите, јавите се или напишите коментар на нашем сајту.

О самом току и реализацији акције читаоци сајта биће благовремено упознати.

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.