Манифестација «СВИЊАРСКО ПОВЕЧЕРЈЕ» у Доњем Товарнику

Постављено дана: 29. 05. 2015.

Манифестација «СВИЊАРСКО ПОВЕЧЕРЈЕ» у Доњем Товарнику

У оквиру прославе «Дани општине Пећинци», одржана је 24. маја, врло допадљива и добро посећена завршна манифестација «Свињарско повечерје» у реновираном (етно стилу), Ловачком дому у Доњем Товарнику, баш на самом раскршћу.

У току поподнева јака салаука запретила је да поквари и осујети приредбу, коју су дуго припремали: савесна Љубице Бошковић из «Агенције за развој општине Пећинци», чланови Месне заједнице, Удружење ловаца, Удружење жена, бројни мештана, културни посленици и гости.

У пространом дворишту Ловачког дома саграђена је реплика чувене сремачке свињарске колебе од трске, прућа, патосана старом швапском цигљом, зидови људски изчатливани блатом и још озидано огњиште на средини. Колеба је место, ди су кадгод свињари и бојтари чварили сланину, кували у котлићу свињарску тарану, свирали у фруле и дромбуље, певали асталске песме, дремали, лагано пијуцкали дудињару и диванили о свим овоземаљским темама.

Испред колебе одржано је ревијално пуцање са свињарским бичом. Јошко Кохут и Драган Петровић показали су да нису заборавили ту важну вештину. Неки мање вични, оправдање су нашли у лошом швигару, ил` можда дршки, јер как`и би ми били Сремци па да признамо да незнамо да баратамо сутим бичом.

Испод настрешнице четири такмичарске екипе спремало је у чувену «свињарску

тарану», тајно додавајући разне шпеције, ал` тако да не види конкуренција. Поред њи` у позамашном котлићу спреман је свињски паприкаш а прелепи мириси су се ширили по целом раскршћу Доњег Товарника.

Неки од предвиђених учесника због временских неприлика нису стигли, па је око пола седам увече, председница Општине Пећинци- Дубравка Ковачевић Суботички поздравила и свечано отворила манифестацију. Модератор приредбе Љубица Бошковић дала је реч Душанки Станковић, етнологу из Сремске Митровице која је говорила о значају очувања традиције и обичаја у Срему, са освртом на Доњи Срем или Свињарски Срем, како се у народу иначе зове. Затим су наступиле сестре Радосављевић из Шимановаца, старија и већ надалеко позната Теодора и млађа Дуња која тек почиње са наступима. Отпевале су неколико старих народних песама уз тамбурашку матрицу и награђене јаким аплаузом од бројних посетилаца. У току вечери афористичар Бошко Маринковић из Сурчина и Ђорђе Ћирковић из Шимановаца насмејали су присутне читајући изабране сегменте из својих књига.

У холу Ловачког дома вредне Сремице из У.Ж. »Колевка Срема» приредиле су богату изложбу традиционалних ручних радова и рукотворина. На другом асталу било је брдо чаролија-укусних старих сремачких колача: облатне, на курзовини, бундевара, пита од јабука и од вишања, кифлице, крофнице, погачице….

У исто време у дворишту комисија у саставу Милан Алексић, Мирослав Петровић и Јован Ђуричић имала је «слатке муке» да оцене и изаберу најбољу «свињарску тарану». Проглашење награђених и уручење диплома, као и захвалница свим учесницима обављено је уз осмех и аплауз присутних у сали Ловачког дома.

После укусне вечере уследили су међусобни дивани и могла се чути «она» сремачка упитна-испитивачка реченица:                                                                                                -„ Јел`, а одакле си ти?”.(Мисли се из ког села!). Ондак следи и питање:                          -„Јел`, а чији си ти?”(Мисли се на фамилију и још боље шпицнаме!).                               На крају се обично утврде и рођачке везе преко неке бабе или тетке што се удала у њихову или нашу фамилију па смо одједаред и род рођени.                                                                                                                                   Ето и то је Срем у слици, дивану, рођакању, песми, трпези, шали и осмеху!

Свака похвала организатору. Ова манифестација уз минимална побољшања заслужује да постане традиционална.

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ћирилица

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.