ШАШИНЦИ-БОСТАНИЈАДА 2015

Постављено дана: 26. 07. 2015.

ШАШИНЦИ-БОСТАНИЈАДА 2015

Најстарија  народна манифестација у Срему, традиционална „Бостанијада” у Шашинцима, 26-ти пут по реду, одржана је 18. јула упркос незапамћеној врућини, спарини и температури сасвим близу 40-ог степена Целзијуса. Богат програм приредбе водила је чувена Сремица Цица-Савета Ковачевић са Сремске телевизије, а као добри домаћини: председник Месне заједнице Никола Милић, секретар Томић Живан-Жика, бројни мештани као и спонзори учинили су велики напор да сви гости буду: здраво лепо дочекани, послужени и испраћени. На широком шору сеоског раскршћа старе зграде су после бројних поправки баш заблистале и својим умивеним изгледом плене пажњу гостију. Вреди напоменути, да су велики део средстава обезбедили сами житељи и захваљујући својим несебичним залагањем и радом, оплеменили свој животни простор. Садашње раскршће Шашинаца са монументалном зградом Домом културе, прелепом зградом Основне школе и комплет реконструисаном црквом Свете Тројице преставља архитектонски низ зграда на којима би многе вароши позавиделе.

На тргу, испред Дома културе, доминира један невероватан и јединствен споменик од храстовог дебла висине преко 5 метери, постављен 1992. године, рад уметника Мирослава Ковачевића из Сремске Митровице. Споменик је посвећен шашиначком бостанџији који је лети стизао у све крајеве бивше, некад велике државе, СФРЈ и слатким лубеницама пронео славу овог лепог сремачког села. Не тако давно, малте не, свака кућа је садила бостан и лепо од тога живела , а данас још само шачица најупорнијих домаћина на једвите јаде опстаје. Нису се Сремци и сремачке лубенице прожгадили, нег` се ту нека нечастива работа са новцима упетљала, ко коровина са врежама по бостану. Ајд`, разумо би ја, да су увозне бар боље и слађе од наши`!. А зихер нису, и сви то знаду. Кажеду, они буџовани на телевизији, да закони тржишта и економије браниду и недаду тако „неевропско понашање”?! Јес, јес, …то ми дође све некако кобојаги, да не кажем мало прц браћела!

Новце држе неки тамо горе, па мож њакати колко `оћеш.  Сремци дочекаше тужно време да једу страњске лубенице, па зато нек иде ондак све у очин, ил` мајчину па види ди ти је згодније!

Остаје нам, да се надамо да ће се бостан наставити садити, бар упола, ко кадгод што је било! Еј, браћин мој, да се ја питам било би баш тако!.

Од поднева широким шором дефиловали су елегантни липицанери упрегнути у фијакере из целог Срема. Тражио сам погледом, ал` не видо ни једног риђана, дората ил` вранца што су кадгод Сремци с`поносом држали у шталама, па и` спрезали у сељачка кола, орали сњима њиве, возили летину и боме се фест бећарили по шоровима и вашарима.

Испред споменика шашиначком бостанџији одигравали су се се редом такмичења и још интересантнији догађаји: избор најтеже лубенице, брзо једење лубеница, најаче пуцање чобанским бичом, избор најлепше колебе, најгласније клепетање клепетушом, најбоље спремљен „бећар паприкаш” у котлићу и на крају, да се неко не насрди, сви редом добили су захвалнице, пехаре, лубенице и вредне поклоне за кућне потрепштине: брашно, сточна храна, ђубриво итд.

Између дрвореда, на главној променади, оправљене су бостанџијске колебе, страшила, постављенени су столови са штандовима десетак Удружења жена и понуђени; производи народне радиности, домаћи колачи, извезене куварице, стоњаци, различити хеклераји, сувенири, сликарска платна познатих сликара, дрвене сиграчке, лицидерска срца, свилене бомбоне, бела алва, и још приде свега оног што се по вашарима виђа.

Лепо, шарено и за свачију душу к`о на каквом народном сајму.

У оближњој кафаници, под шатором цело послеподне веселило се друштванце уз песме: И ми смо Сремци, Тихо тече Сава око равног Срема,…. и неизбежне Сремачке бећарце. У вечерњим сатима на цигљом патосаном тргу Омладинско фолклорно друштво извело је сплет игара из Србије и више традиционалних песама.

Вече су затворили сремачки писци: легендарни Радивоје Прокопљевић Прока песник из Петровчића, Оливера Котрљановић песникиња и рецитаторка из Инђије, Предраг-Пеђа Бањеглав свестрани уметник из Саса-Нови Карловаца, Бошко Маринковић афористичар из Сурчина, Жика Лекић рацитатор из Купинова и Ђорђе Ћирковић писац из Шимановаца.

На крају за све учеснике и госте уприличена је вечера уз дружење, диване и песму.

На крају: шта касти; Свака част Шашинчани!…

Нег`, видимо се и следеће године, ако Бог да здравља!

 

Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

ПС. Ова бостанијада је уствари 25-а по реду, јер једна није одржана у време ратова    несретних деведесетих прошлог века. Ал` немари па се зато не треба фуртом једити и закерати. Дај боже, да још оволико буде одржано.

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.