СЕЋАЊЕ-Проф. Др Драгољуб Драган Недељковић 1925-2015

Постављено дана: 05. 08. 2015.

СЕЋАЊЕ-Проф. Др Драгољуб Драган Недељковић 1925-2015

Петог јуна, текуће године напустио нас је човек великог образовања, културе, светског угледа и личног поштења- Проф. Др. Драган Недељковић, рођен на Св. Илију 1925. у мачванском селу Равањ где је провео само део детињства, а основну школу  и гимназију завршио је у Руми, па је често, са поносом, за себе говорио да је Сремац. Мати Јелена, потиче из познате градске, румске фамилије Јефтић која је заслужна за оснивање народног позоришта. Такође сви преци су били истакнути јавни посленици: општински службеници, писци и глумци. Бака, Олга Недељковић, заправо Тереза Елмер, Немица, па су га због тог звали „мали шваба” имала је посебно место у његовом срцу и васпитању. Од малена је све српске песме знао напамет и касније чак убеђивао Францускиње да је његова Рума лепша од Баден-Бадена. Био је непоправљиви патриота и дубоко православан. Као дете славио је оба Божића и рано стекао толерантност према другим верама и традицијама. После написа о религији „Ко хоће да служи Богу, нека служи човеку”, примио га је и сам папа у Ватикану.

Универзитетске студије завршио је у Београду, где је као слависта и композитор, остварио завидну каријеру. Упоредну и француску књижевност студирао је на Сорбони, а универзитетски докторат стекао 1957. на Универзитету у Стразбуру. Радио је на Универзитету у Бордоу, док су на Универзитету у Нансију у доба највеће политичке кризе у Југославији, односно Србији, његова предавања била веома посећена и у светској јавности запажена.

Тих немирних дана говорио и упозоравао је домаћу јавност:

„Држава се распала, али дух не сме да се распадне, ни морал сроза! Треба знати ткати будућност бар на два разбоја: с`једне стране, бити у сагласју са светом, са захтевима епохе, али са друге стране и са самим собом! Једно су дужности дневне политике, а друго политика културе, она је на дуги рок и дугог даха, са ослонцем на вековна искуства, наша и свечовечанска!”

У домаћим и страним научним часописима објавио је око четири стотине стручних и научних радова. Посебно занимљиве књиге о драми распада Југославије: „Дом без крова” и „Издалека светлост”, која је представљена 1996. у његовој Руми.

Дивио се швајцарском уређеном друштву са жељом да се и код нас успоставе такви општи односи. Често је спомињао један натпис на цркви у Базелу из XIV века, као пример у ком правцу да се мења наша свест:

Где јединство влада, ту станује Бог!”

У издању „Српске књиге” из Руме објавио је четири књиге: Сизифов пут, Научите пјесан, Врлетна стаза преображења, и Тихи дон-Михаила Шолохова.

Своје књиге је писао мудро и књижевно узнесено. Француски и руски ђак, следбеник француске и словенске књижевне науке и православне духовности. Стварао је разуђено значајно књижевно дело, словенски широко и западно-европски брижљиво, педантно и предано. Мирио је класцизам и романтизам, словенску мистику и западњачку трезвеност, Доситеја и Вука, Његоша и Бранка Радичевића, као и средњи век и модерно доба.

У петак 31-ог јула 2015. у просторијама „Салона књига” у Руми одржан је Помен и сећање на Проф. др. Драгана Недељковића, уз присуство: представника Српске књиге, чланова Књижевне заједнице „Фрушка гора” и  бројних поштовалаца.

Први се обратио власник издавачке куће „Српска књига”-Милутин Живановић и евоцирао успомене и заслуге проф. др. Драгана Недељковића, као првог уредника и носиоца Прве књижевне награде Српске књиге за 1995.

Затим је проф. Миодраг Радовић са посебним пијететом говорио, о покојном проф. др. Драгану Недељковићу, као о свом ментору, часном човеку и интелектуалцу. Подсетио је присутне : „Пријатељ је био свима , судија ником и зато је велика људска величина!”

Приказан је филм са доделе награде који је у тишини одгледан.

У част покојног проф.др. Драгана Недељковића, Богдан Таневић, музичар на алт саксофону, извео је две ауторске композиције.

На крају вечери Удружење жена „Вишња” из Гргуреваца припремиле су домаће колаче а Милутин понудио фрушкогорско вино.

Драги Сремци, најбољи начин да не заборавите своје значајне суграђане је да школама, библиотекама, улицама, трговима и другим јавним местима дате њихово име. Сада је таква прилика и размишљајте о Проф. др. Драгану Недељковићу, сигурно је заслужио.

 

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 


Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.