МЕТАМОРФОЗИС НА СИТОНИЈИ, МЕСТО ЗА ПОРОДИЧНИ ЛЕТЊИ ОДМОР

Постављено дана: 13. 08. 2015.

МЕТАМОРФОЗИС  НА СИТОНИЈИ, МЕСТО ЗА ПОРОДИЧНИ ЛЕТЊИ ОДМОР

Грчка је прелепа медитеранска земља, колевка европске цивилизације и културе, са бројним археолошким налазиштима и историјским споменицина, са више стотина острва и разуђеном обалом, вековни центар православног хришћанства на полуострву Атос, прелепом традиционалном музиком, лепим вином, кулинарским  специјалитетима, финим и веселим људима. Ексклузивна летовалишта обично гледамо само на телевизији, а скромнији-обични туристи из Србије најчешће бораве на северу земље у Македонији. Посебно се истиче природни бисер полуострво Халкидики, или познатији као „Tри прста” са својим природним лепотама. Први прст, је уствари острво Касандра, али изградњом моста постао је полуострво. Други прст, је полуострво Ситонија, добило име по Ситону сину митолошког бога мора Посејдона, са десетак мањих места али и више десетина прелепих плажа. Трећи прст, је полуострво Атос или Света Гора, монашка држава, са главним градом Карејом и ограниченим визним посетама, где су смештени православни манастири: српски Хиландар, руски Пантелејмон, бугарски Зограф и седамнест грчких манастира. Када је леп дан Атос, Ситонија и Касандра се могу видети голим оком. Постоје бројне туристичке туре бродићима које обилазе све три локације али сигурно најупечатљивији је обилазак обале са манастирима на западној страни обале Атоса.

Одмор је све ређи и краћи, па зато при избору места за одмор сви пажљиво анализорамо и меримо, како неби направили кикс и улудо потрошили време и новац кога је све мање.

Представљамо вам Метаморфози(с), једно мало и мирно место на самом почетку Ситоније, са око 500 становника опасано столетном боровом шумом и дугачком  обалом око 25 км. Место због специфичне микро климе, носи заслужено име Метаморфози, или преведено Преображење.  Познато је као ваздушна бања и  препоручује се за особе са дисајним проблемома. Уз обалу је изграђено неколико дечијих и спортских кампова. Најпознатији је међународни дечији камп „Каливас” у којем преко целе сезоне бораве групе деце из Србије и Републике Српске, али и целе Европе.

Море је кристално чисто, а плаже бирате по свом укусу: песковите, шљунковите, или стеновите, „урбанизоване”(са лежаљкама, сунцобранима, тушевима…) или природне (нетакнуте са свим својим морским чарима али и опасностима). Ако желите да се усамите имате на десетине малих увала са природном боровом хладовином где можете уживати у вечерњем заласку сунца. Ко воли да посматра подводни свет нека понесе маску, дисаљку и пераја има шта да се види и пронађе- понека шкољка или звезда за успомену. Улазак у воду је постепен и зато је погодан за игре у плићаку, учење пливања и безбедно улажење старијих-слабо покретних особа.

Метаморфози је уређено место, са једном главном улицом и неколико помоћних, али поседује све неопходне објекте: апотеку, лекара, прелепу цркву са удешеном портом, неколико одлично снабдевених маркета, две пекаре, две посластичарнице, две пиљарнице са воћем и поврћем, четири-пет таверни, неколико гирос продавница, рента кар, аутобуску станицу, локалну туристичку агенцију, неколико сувенирница, луна парк и сигурно пет-шест уређених дечијих игралишта за малишане са ваљано одржаваним и исправним справама.

Црквена Слава места је Преображење и тада је велики вашар који траје неколико дана. У место долазе бројни гости и трговци са свом могућом робом, па ето шансе да се нешто јефтино пазари и боље упознају обичаји.

Ипак, највеће богатство су људи и зашто не споменути пријатеље: нашег Јаниса, домаћине Асимину и ћерку Ева-Марију, трговце Јоргоса Тсопологлу са синовима Никосом и Паносом, Василиса и још многе домаће Грке  који су осмехом и гостопримством улепшали летњи одмор. Последњих месеци сви они пролазе кроз тешке друштвене потресе, али сви се надамо и желимо им да се све добро оконча и ако Бог да, поново се сретнемо већ следећег лета.

 

Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

 

ПС. Погледајте колажне фотографије и уживајте!

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.