СРЕМАЧКИ ДИВАНИ У ПЕЋИНЦИМА

Постављено дана: 09. 09. 2015.

СРЕМАЧКИ ДИВАНИ У ПЕЋИНЦИМА

 

Кадгод је сремачки свет ишо на диване свак`дан и тако преносио али и сазнаво разне вести и новотарије из белог света. Обично навече кад се изиђе нашор, поседа се на клупе испредкуће, и уз пробрано друштво почне се диванити. Понекад, кад се смркне ишло се породично код рођака, кумова или пријатеља и у други шор на диван. Није нам требо велики повод да фуртом започнемо диване, јер вазда је било здраво млого овоземаљски` тема и догађаја.

Е, како смо волели, уживали и знали да диванимо, ал` данас је то веома ретко и полако изчезава. Телевизија је та која ноп-стоп кобојаги дивани уместо нас. Уствари, ми нисмо више кадри да тој почасти дођемо главе, народ као да се предао без битке, само трепће, гута, клима главама и све одобрава што чује и види на телевизији. Од сабајле до поноћи блејимо у екран, потпуно слуђени, што би кадгод казли-омађијани, па скроз ошамућени изгледамо каво да нас је све редом ударио шлог. Бечење и зијање у сокоћало прекидамо само кад треба да једемо и у клозет идемо.

Међутим, ипак има још увек Сремаца који држе до традиције, па се повремено, оправиду вечери дивана, са овдашњим писцима, песницима, сатиричарима, глумцима, рецитаторима и правим диванџијама који бар на час публику врате у стара добра времена, као у песми „Златно доба Срема”, Радивоја Прокопљевића Проке, нашег највећег живог песника Срема.

У оквиру манифестације „Пећиначко Културног лето 2015.”, 21. августа. текуће године организовано је вече „Сремачки дивана”, на коме су учествовали проверене диванџије: песник Радивој Прокопљевић Прока из Петровчића, романописац Ђока Филиповић из Путинаца, афористичар и сатиричар Бошко Маринковић из Сурчина, глумац и рецитатор Мића Дудић из Голубинаца, сремачки трубадур и шансоњер Миле Кајалић Кајгана из Бежаније, рецитатор Жика Лекић из Купинова и писац Ђорђе Ћирковић из Шимановаца. У очекивању кише приредба је пребачена у хол Културног центра Пећинци који је, за дивно чудо, био дупке испуњен. Екипа књижевника у овом саставу наступа заједно већ пар година и вешто је провела расположену публику кроз кићени Срем, догађаје, приче, обичаје, шалу и све уз старе шлагер песме са простора бивше државе Југославије. Миле Кајгана, фудбалска легенда Бежаније и шоумен, иако одавно у осмој деценији живота, однедавно четвороструки прадеда, уз добро друштванце неуморан је на својој гитари, па кад песме саме крену и поноћ се очас дочека. После скоро два сата програма сви присутни су отишли својим кућама видно расположени са жељом да се поново сретнемо.

Овде би моје писаније могло стати, ал` недавно на једној сличној манифестацији више пута на наступу споменуте су речи ДИВАН-ДИВАНИТИ. На крају приредбе пришао ми је један савремено образован деран и озбиљно ми приговорио како је то турска реч и да имамо ми нашу реч Разговор-Разговарати.

Ома сам закључио да је деран одскора у Срему, ил` мож` бити да се прави здраво важан, па умишља да је нови језички реформатор Вук Караџић. Због так`и особа понудићу вам мало објашњење значења речи диван-диванити у Срему како би се убудуће, ипак боље разумели.

Истина је, Турци су реч диван-диванити донели у Срем, али и они су то пазарили-преузели од другог народа. Само да се зна, израз је арапског порекла и зато нека прича отим, о`де стане. Турци су боравили непуна два века у Срему, а у неким деловима Балкана и скоро пет векова, и оставили су дубок траг у српском језику са више од 12.000 својих речи-турцизама. Такође и код других народа Балкана има много одомаћених турцизама у њиховим језицима. И зато, нетреба се здраво млого једити. јер ако би све њи`ове речи автомацки избацили неби могли међусобно: ни диванити, а ни разговарати. Ту се ништа на пречац неможе променити, сувише дуго траје, па и да `оћемо како то саде изменити!?

Диван код Турака има више значења, прво; као име за скупштину-парламент, а друго; као назив за специјални свечани лежај-кауч на ком се дочекују гости и где се разговара и послужују пиће и мезе.

Код нас у Срему назив диван-диванити има посебно значење, а односи на лепо, културно, корисно и уљудно обављање разговора. Диванити могу сви, без обзира на узраст или пол. Од малена деца у Срему су учена како се треба понашати у друштву, а посебно за асталом у кући. Кад дођу гости, ил` кад се оде у госте, и старији за асталом започну диванити, деца нису смела да лармају, бекеље се, ил` недај боже да упададу у реч. Већ на првој грешки, ома је следила претња:

-Чекај само, кад гости оду, вашарићеш ома !

Брезобразно ил` несташно дете, ома иде у кревет,  па га мајка-баба саветује да зажмири и кобојаги спава. Да малчице појаснимо; кадгод се нису тукла деца док спавају и обећање о фурдекању, сигурно буде одложено док поново не скриви. Обично, не задуго, то је већ зајутра-сутрадан!

Кад се двоје младих дуго забављаду и дође онај час одлуке, ондак момак на растанку каже девојци:

-Диванио бих с`тобом и с`твојима, јел` може у недељу?

Кад отац са синовима планира нешто важно за кућу ондак им озбиљно каже:

-Децо моја, треба да диванимо и да видимо како је најбоље за све нас!

Најближа речи; диванити по значељу и језичкој употреби, је беседити и зборити. Међутим, код на у Срему ипак на почасном-првом месту је ипак; диванити.

Кад дође до озбиљних размирица и свађа са рођацима или комшијама обично се каже:

-Од данас више не диванимо, а разговараћемо само оно што се мора!

Кад син у зору дође пијан из биртије, а отац одраније испланиро здраво важан посо нањиви, оштро му каже:

– Слушај ти нерадниче, разговараћемо ја и ти у четири ока, кад се отрезниш!

За разлику од диванити, реч разговарати се односи на много више животних ситуација, као на пример:

-На партиском састанку се разговара и расправља,

-На војничком рапорту: само официр говори, а војник изговара „Разумем”,

-На сеоским конференцијама и зборовима се разговара по дневном реду,

-У општини кроз шалтер се разговара са службеником,

-На суду се разговара и расправља само кад судија дозволи,

-Постоји на десетине варијанти разговора у зависности од животне ситуације, као: свађање, убеђивање, предавање, испитивање, оговарање, галамљење-зијање, лармање, имитирање, исмевање, ругање, шапутање, цинкарење, лапрдање, блебетање, лупетање, тртљање, цинкарење, лајање, трућање, булазгење, итд.

Сада је ваљда јасно свима зашто је диван-диванити у Срему тако важна и особена реч и надам се да ће је и ови ново придошли Сремци као и ново срб(п)ски тумачи језика прихватити, јер тако ћемо се боље разумети у заједничкој будућности.

 

Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

 

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.