Вече пријатељства и другарства у Прхову

Постављено дана: 01. 10. 2015.

Вече пријатељства и другарства у Прхову

 

У данашње време завладала је општа отуђеност међу људима. Већ од сабајле, почиње кобојаги јурњава за новцима, власти и моћи, а и оно мало времена што претекне протраћимо на зијање у телевизију. Немамо времена ни за најмилије, а камоли да се састајемо са кумовима, пријатељима, комшијама, школским другарима или са колегама са посла. Осмех се више не упражњава, без поздрава свет намргођен иде шором, сви замишљају да су здраво важни и чак се сеоске кере склањају у страну. Тужна је истина  да испод те маске страшила чучи усамљеност, као најопаснија савремена болест целог човечанства.                                                                                                                Да није баш све тако, побринуло се Удружење Весели Сремци из Пећинаца који су угостили старе пријатеље из Ивањице. Историја овог пријатељства траје сигурно фртаљ века, а међусобно се посећују скоро деценију. Све је почело давних деведесетих прошлог века када су се у Чању на мору, с`јесени, одржавале „Радничке спортске игре” запослених у државним службама тадашње државе СФРЈ. Распала се „радничка држава”, нестале су реликвије тога времена и море канда је отпловило још даље од нас. Међутим, пријатељство није заборављено и захваљујући неколицини ентузијаста са обе стране, наставило је да живи и чак расте. Поред старијих укључени су и млађи нараштаји, осмишљени нови начини дружења и како ствари стоје трајаће то, још многаја љета, на радост свих.

У суботу, 26.септембра. 2015., око поднева, стигло је око петнест Ивањичана, углавном запослених у Шумском газдинству „Голија”: Крсмановић Богослав Крсман, Недељковић Предраг Пеђа, Радовић Жељко, Миливојевић Вукић, Громовић Драшко и други.  Сремци, као добри домаћини, уз ракијицу и мезе, истакли су и паролу, као у стара добра времена  „Добро дошли”. На челу је био председник Миле Стојаковић, затим: Милан Степановић, Горан Јовановић, др. Зоран Петровић, Тома Ћирковић, Врачевић Милан и други.    

Да спортска традиција не би штетила, у послеподневним сатима одржана је интересантна утакмица у малом фузбалу. Анализирајући утакмицу са  голманима, сасвим случајно сам сазнао, да је један примио 7 голова а други 1 гол, а резултат на крају исп`о 4:4 ?! Чудно, али могуће, јер први голман је бранио за обе екипе и за једну екипу примио 4 гола а за другу 3 гола, па ко воле математику нек зашиљи плајваз и лепо израчуна. Удружења „Весели Сремци”, и њихова специјализована секцији за спорт, под скраћеницом „ЈЕБАС”, или „Јединствена економски безбедна асоцијација спортиста” организовали су овај фузбалски меч, па није ни чудо како се резултат кретао. Ко зна, можда ће и неко из прве лиге узети овај пелцер и увести додатну регуларност у такмичењу!                                                                                                                           После обиласка Општине Пећинци организована је вечера у Ловачком дому у Прхову уз музику, домаће вино и ракију, сремачке специјалитете и печење. На позив Милана Степановића уприличено је књижевно вече са сремским књижевницима како би гости најбоље упознали Срем, Сремце и сремачке обичаје. Песник Радивој Прокопљевић Прока из Петровчића прочитао је неколико својих песама и на крају, по жељи домаћина, и чувену оду-песму „Сланина”.                 Жика Лекић рецитатор из Купинова прочитао је неколико песама стрица Глигорија Лекића из Збирке песама „КРОЗ БРАЗДЕ”, издате давне 1940.                            Ђорђе Ћирковић писац из Шимановаца упознао је госте са старим сремским речима и изразима читајући одломке из своје књиге „Ћоле ти дечије”.                                                                        Гостима из Ивањице и Градској библиотеци у Ивањици поклоњено је неколико књига сремских писаца, да се и њихово читалаштво може упознати са Сремом.       Те вечери песма, шала, смех и весеље испунило је салу Ловачког дома у Прхову и већ тада је уговорен следећи сусрет у Ивањици.

 

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.