ПРОМОЦИЈА НОВЕ ЗБИРКЕ ДЕЧИЈИХ ПЕСАМА РАДИВОЈА ПРОКОПЉЕВИЋА ПРОКЕ- „НЕБЕСКЕ ТАЈНЕ”

Постављено дана: 13. 10. 2015.

ПРОМОЦИЈА НОВЕ ЗБИРКЕ ДЕЧИЈИХ ПЕСАМА РАДИВОЈА ПРОКОПЉЕВИЋА ПРОКЕ- „НЕБЕСКЕ ТАЈНЕ”

 

Кадгод у Срему, кад` се нешто важно требало саопштити народу, добошар је ишао кроз село, добовао снажно у добош и непосредно на шору саопштавао окупљеном свету: вести, огласе и наредбе. Обично застане код сваке четврте бандере, јекне снажно да и они наглуви чују, понекад ако је требало, понављао је неким шеретима и по пар пута. Да су тада постојале дечије вести, онда би сигурно овако почињало: Поштована децо и народе сремски, даје се на знање ! Обавештавамо вас да је изашла из штампе нова збирка дечијих песама, нашег највећег живог песника Радивоја Прокопљевића Проке под називом НЕБЕСКЕ ТАЈНЕ, и …

Шалу на страну, јер ово је од 1995. године укупно шеснаеста књига по реду Радивоја Прокопљевића Проке, а пета збирка песама посвећена најмлађим читаоцима  коју књижевник  дарује свој сремској дечурлији. После једне деценије паузе, песник Прока, вратио се на најлепши начин првој песничкој љубави-дечијој поезији. У надахнутим стиховима поред деце, сигуран сам,  равноправно ће уживати и старији љубитељи поезије. Човек у широкој равници, од детинства па до старости, дању и ноћу, с`молитвом и знатижељом, у мислима и погледом, увек је с`пажњом загледан у небо. Често у страху и искреној молби, живи у непрекидном очекивању некога и нечега од горе. Нема тих мердевина са којим се можемо тамо попети и открити бар део тајни небеса, па да се одмах вратимо и све то лепо-натенане испричамо друштву на клупи на шору. Прока на најлепши начин у својим стиховима, разумљив деци, њиховим родитељима, а нарочито мајкама-бабама и дејкама, „решава” све небеске тајне као у овом стиху или свевременској мисли:

Једном ми неко рече,

да време са неба тече.

Досад је у свету написано безброј књига, великих расправа и одржано много дивана, али у овим стиху Прока поставља питање-питања свих питања:

Зна ли нека мудра глава

шта се на небу дешава?

Срем се у збирци песама, у педест и две песме и пет мисли, на 78 страна, сав узнео у непрегледна небеса и оданде сија попут космичких звезди, па читајући Проку биће вам још дражи, лепши и топлији.

Досад су одржане две успешне и веома посећене промоције. У Сурчину у Основној школи 8-ог октобра, и у Добановцима 9-ог октобра у сали Словачког дома. Пред бројним ђацима читани су стихови из нове збирке али и понеки из ранијих књига. У посебно прилагођеном програму за дечији узраст учествовали су и Прокини пријатељи: Бошко Маринковић из Сурчина, Жика Лекић из Купинова и Ђорђе Ћирковић из Шимановаца.

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.