ПЕТРОВЧИЋ ВЕЧЕ ПОКАЈАЊА, ПОМИРЕЊА, ПРИЈАТЕЉСТВА И КУЛТУРЕ

Постављено дана: 29. 10. 2015.

ПЕТРОВЧИЋ ВЕЧЕ ПОКАЈАЊА, ПОМИРЕЊА, ПРИЈАТЕЉСТВА И КУЛТУРЕ

 

У суботу 24. октобра 2015. у Петровчићу догодио се један скуп кога је тешко сврстати у уобичајену друштвену манифестацију. После неколико дана када су се утисци сабрали, једно је сигурно да је вече било препуно емоција и да ће многобројни мештани, књижевници и гости још дуго препричавати у својим срединама.

Централни догађај био је враћање и освећење спомен бисте Бранка Љубинковића Црног, првог партизана из Петровчића, у холу Дома културе, који је не тако давно носио његово име. Сетимо се, пре само три деценије повећи град, а камоли село, када је имало „шпанског борца, народног хероја и првоборца НОБ-а –од четрес прве” била је велика част и нема мештана који се није тиме поносио и јавно хвалио. Бранко Љубинковић, илегално име Црни, житељ Петровчића, рођен 1912-те, у сељачкој породици, као млад учи занат у Земуну и понесен комунистичким идејама одлази 1939-те у Шпанију и учествује у грађанском рату на страни републиканаца. После пораза републиканаца, обрео се у Загребу и одмах на почетку II Свецког рата, већ 1941. одлази у Босну, у партизане. Међутим, само годину дана касније гине у околини Сребренице на месту вековног стратишта многих војски и народа до данашњих дана.

У послератном времену било је уобичајено да се држава-власт у име народа одужују својим јунацима и револуционарима спомен бистама које су постављане на јавним местима. Уметница Каћа Ристивојев ваја бисту Бранка Љубинковића-Црног, и 1983. постављена је у сали Дома културе, али већ почетком деведесетих прошлог века долази до урушавања велике државе СФР Југославије, промене власти, граница, историје и свих дотадашњих друштвених вредности. Средином деведесетих, приликом реновирања Дома културе, тадаша власт се лако одриче предходних вредности, уз неодговорно намигивање и биста јунака преко ноћи завршава на сеоском сметлишту. Случајно, Прокопљевић Радован Миле, сада покојни, проналази бисту, вођен разумом, малтене тајно, односи је неоштећену кући и у почетку чува сакривену од погледа. За  протеклих две деценије у власти су се изређале све политичке странке и свака је била кобајаги државотворна. Странке су обећавале, без мере, све и свашта  а уствари сви су се прописно обрукали. Нажалост свих нас, нове друштвене вредности нису створене па се народ оправдано окренуо старим које се све више враћају и добијају на значају.

Прошле године покренута је у Петровчићу јавна иницијатива да се спомен биста врати у простор Дома културе. Више десетина мештана окупљени око Жике Маринковића и Милета Прокопљевића, својим средствима и уз помоћ ликовног уметника Аце Перишића Пикаса постављају ливену бисту са плочом на ново озидан постамент у реновираном холу. Поновним постављањем бисте страдалог мештанина афирмисана је жеља да се коначно стави тачка на погубни, крвави, антицивилизацијски и у свему најстрашнији Двасети век и међусобна политичка трвења Срба и свих народа.

Остаје нам веровање у наду да ће се то и догодити!

Песник Радивој Прокопљевић Прока, око 18 часова, поздравио је све присутне и затим је Миле Прокопљевић, видно узбуђен, прочитао пригодан говор и посебно се захвалио добротворима. Месни свештеник јереј Ненад Катић освештао је спомен бисту Бранка Љубинковића-Црног и одржао парастос свим жртвама у II Свецком рату. Затим је ученица Доротеја Перишић-Жикић, талентована и већ награђивана рецитаторка, надахнуто одрецитовала песму „Са које стране”-Јелене Лукић, у којој  су испеване све наше трагедије и неспоразуми. Миле Кајалић Кајгана из Бежаније, стојећи поред бисте, уз гитару отпевао је две старе партизанске песме „Коњух планином” и „Кад су Сремци кренули”. Многа сремска деца рођена непосредно пре и у  току II Свецког рата изгубили су очеве по босанским планинама. Неки присутни, иако већ дубоко у осмој деценији, загледани у бисту, видели су своје очеве и са сузом у очима и кнедлом у грлу гушили су бол у дубини своје душе.

У другом делу вечери у великој сали Дома културе Петровчић, одржано је богато књижевно вече уз учешће бројних емисара културе из целог Срема.

Ученици основне школе из Шимановаца, Вук и Анђела Денић, су премијерно одрецитовали неколико песама из недавно изашле збирке песама за децу „Небеске тајне” песника Радивоја Прокопљевића Проке.

Талентовани рецитатот, Ратко Вуковић, ученик Основне школе из Петровчића

одрецитовао је чувену Прокину „Сланину” и добио искрен аплауз свих присутних. У наставку вечери наступали су бројни књижевници. Три песникиње из Гргуреваца: Љиља Санадровић, Даница Пауновић и Љиља Недељковић, су представили своје старе и нове песме. Песникиње Оливера Котрљановић, из Инђије и Биљана Дамјановић из Саса одрецитовале су неколико својих најлепших песама. Књижевник и вајар Предраг Бањеглав, из Саса представио се са својом патриотском песмом. Писац Никола Нинковић из Батајнице, прочитао је неколико записа из своје триологије о сремачкој вишњовачи. Рецитатор Жика Лекић из Купинова прочитао је неколико песама из збирке песама „Кроз бразде” свога стрица, покојног Григорија Лекића издате давне 1940. године.

За шалу и смех био је задужен афористичар Бошко Маринковић из Сурчина, а старе речи у новом руху представио је писац Ђорђе Ћирковић из Шимановаца. У току вечери Миле Кајалић Кајгана уз гитару, у више наврата, отпевао је кадгодашње велике хитове седамдесетих и разгалио душе пре свега старијих присутних гледалаца. Домаћин Радивој Прокопљевић Прока, на крају вечери

одрецитовао је једну од својих најлепших песама „Златно доба Срема” и позвао све учеснике и госте на закуску.

У сали Клуба пензионера Петровчић, настављено је дружење уз песму вечитог младића Милета Кајалића Кајгане, легенде Бежанијског спорта, иако у свој осмој деценији живота незна за умор.

Сремачко вече неби било комплетно без, век-ипо старе, песме „Диван је кићени Срем”, јер уз њу су наши преци плесали валцер и већ тада били прави Европљани.

 

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.