ЋУТАЊЕ (НИ)ЈЕ ЗЛАТО! ЗАР НЕ?

Постављено дана: 25. 01. 2016.

ЋУТАЊЕ (НИ)ЈЕ ЗЛАТО! ЗАР НЕ?

Писо је свет цела века писма, на почетку на дрвеним плочама, касније на папирусу а највише на артији. Данас захваљујући интернету писма путују брзо и сигурно, кроз жице и ваздук и проналазе људе ма где били на кугли земаљској. Ал`, од вајкада је постојо ред и неписано правило да кад се неком пошље писмо, да се што пре одпише па макаркакав одговор био. Јес, ал` то је било кадгод, јер саде нико никог не зарезива ни за ич. Море света је одскора стекло пуно којекакви диплома и тако постали одједаред здраво мудри. Уласком или преласком у бар некол`ко партија, сигурно су, кад тад постали власт и автоматцки постали здраво важни.

Е ондак, се без пардона свим људским вредностима може судити и пресуђивати, јер просто то је тако код нас и канда неможе друкчије бити.

Обичан свет није кадар, тој људској фели, ни честито питање да постави, па мој браћела Мика из Сурдука каже на све то:

-Ма, кој` очин учиш, питаш, думаш и пишеш макаршта, јер ак` нема «политичке воље», све ти је то браћин џаба и мош`сам` да се сликујеш за купусни лист!

Е, тек сад ми баш ништа није јасно, испало је одједаред, да је та политичка воља, постала као дух: тајновита, свугде присутна и кобојаги здраво важна.

Бојим се, да брез њеног «одобрења»: неће се ускоро ни лебац моћи пазарити у пекари, ил` нормално изићи на шор, па диванити на клупи са светом, ил` недај Боже запевати бећарац у сватовима и можда у кревету извршавати оне брачне обавезе !  Кажеду, може да нас поклопи ко страшна ала, и ко зна шта још учини са нама! Испало је да нико живи незна шта је то политичка воља, ал` некако се сви фуртом бојимо и у страви живимо ко зецови у пољу. Браћин, од ње се неможе утећи, то је као ноћна мора, кад бегаш у сну, ал` све бегаш у месту, а она све ближе и таман да те укечи, пробудиш се сав у зноју, а од страја залармаш и разбудиш по комшилука…

Политичку вољу изумева власт према својим аршинима и зато никад се незна каква ће бити зајутра кад се пробудимо!… А тек после избора шта ће бити?… Ко зна?…

СУДБИНА ЈЕДНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

Прошле године, некако спролећа, око прве годишњице смрти проф. Мирка Ђорђевића из Шимановаца, на једној књижевној вечери родила се идеја о трајном очувању имена и сећања. Убрзо је прихваћена идеја о преименовању, тренутно безименог огранка библиотеке у Шимановцима, у Библиотека «Проф. Мирко Ђорђевић». Иницијативу је подржао велики број становника села Шимановаца, већина просветних радника основне школе из Шимановаца и посленици културе и јавне речи Срема:

Радивој Прокопљевић Прока песник, Ратко Рацковић Рале историчар и публициста, Жељко Стојановић директор библиотеке, Ђока Филиповић романописац, Бошко Маринковић афористичар, Мића Дудић глумац, Никола Нинковић писац, Милан Ђурић сликар, Анђелка Мали новинар, Бошко Неговановић новинар-водитељ, Ружица Рагастовац галериста, Драгана Живковић библиотекар, Весна Ђурић педагог, итд.

За непуних три недеље прикупљено је око 120 потписа, што се увек сматрало у нормалним друштвеним односима, довољан број да се иницијатива (бар) разматра. Општина Пећинци је оснивач Народне библиотеке и све статусне промена као и промене имена су искључиво у њеној надлежности.

Уз скениране потписе грађана послата је комплетна животна биографија и библиографија (на 10 страна) са прегледом награда и друштвених признања покојног проф. Мирка Ђорђевића следећим општинскм званичницима:     Председница Општине Пећинци- Дубравка Ковачевић Суботички,

Председник Скупштине Општине Пећинци- Сава Чојчић,

Секретар Скупштине Општинске Пећинци-Јелена Мићић.

—–Прослеђена порука——————
Од: Djordje Cirkovic <djordje.v.cirkovic@gmail.com>
Датум: 18. мај 2015. 09.04
Наслов: Иницијатива
Коме: predsednik@pecinci.org

—-Прослеђена порука——————

—————Прослеђена порука——————
Од: Djordje Cirkovic <djordje.v.cirkovic@gmail.com>
Датум: 18. мај 2015. 09.06
Наслов: Fwd: Иницијатива
Коме: predsednik.so@pecinci.org
Од: Djordje Cirkovic <djordje.v.cirkovic@gmail.com>
Датум: 18. мај 2015. 09.07
Наслов: Fwd: Иницијатива
Коме: sekretar.so@pecinci.org

Нажалост, прође цела 2015. година, а ево пролазе дани и недеље у 2016 годину, а одговора, као и било каквог наговештаја нема, јер иницијатива није званично ни разматрана тамо где треба.

Именовањем сеоске библиотеке именом проф. Мирка Ђорђевића, неће бити оштећен општински буџет, јер одлука некошта ништа, а сви ћемо добити много на угледу и поштовању шире друштвене заједнице.

Очигледно је да неко кочи и игнорише грађанску иницијативу мештана Шимановаца,  и покушава да све гурне у заборав, прекрије прашином и тако створи апсурдну ситуацију. Никада ми неће бити јасни овакви поступци!

Ипак, надам се да ће до Ускрса текуће године преовладати разум и да ће на вратима, само «16 квадрата», шимановачке библиотеке бити постављен натпис:

                            Библиотека Проф. Мирко Ђорђевић.

Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

ПС. Примери назива огранака библиотека у Срему:

Библиотека у Војки – Владислав Чикош ( рођен у Војки),

Библиотека у Белегишу – Душан Ј.Поповић (рођен у Сурдуку а живео у Блегишу),

Библиотека Стари Бановци – Димитрије Руварац (рођен у Старим Бановцима),

Библиотека Голубинци – Дамјан Прерадовић (рођен у Голубинцима),

Библиотека Сурдук – Мирослав Антић (Војвођански песник),

Градска библиотека Рума – Атанасије Стојковић, (рођен у Руми), итд.


1. потписи од 1-23

2. потписи од 24-55

3. потписи од 56-75

4. потписи од 76-95

5.Просветари из Шимановаца од 1-15

6. Јавни и културни посленици Срема од 1-14

1. Скупштина општине Пећинци – Предлог за преименовање библиотеке у Шимановцима

2. Mirko Đorđević-Biografija

3. MIRKO DJORDJEVIC BIBLIOGRAFIJA poslednja verzija (10 страна)

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.