ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЕСАМА ДАНИЦЕ ПАУНОВИЋ

Постављено дана: 14. 03. 2016.

ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЕСАМА ДАНИЦЕ ПАУНОВИЋ- 

«ОПРОШТАЈНИ ПЛЕС» У ГРГУРЕВЦИМА

У четвртак 10. марта сакупио се сремачки свет из Доњег, Рузмаринског, Фрушкогорског и Планинског Срема, и одједаред малено село Гргуревци, нарасло је к`о тесто у лебарнику и постало значајно к`о кадгод што је било. Када књига и стих песме окупе море света, онда је то велики дан-празник за душу, око и срце.

Даница Дана Пауновић, рођена у Бешенову, априла 1951. године, удајом у Гргуревце, за младалачку љубав-њеног Ђорђа-Ђоку, наставља да живи и пише поезију до данашљег дана. У збирци песама „Опроштајни плес“ објављено је 26 песама и 3 прозна кратка текста.  Дане Пауновић подарила нам је  прелепе стихове, и на топао, и искрен начин преставила цео свој живот: детинство, устрепталу младост, љубавни занос, супруга Ђоку, мајку, деду, унука Радована, рођаке, пријатеље, сликарку Љиљу, Газда Белог, сремску равницу, фрушкогорске пејзаже, сељачки живот, обичаје, животне ломове, али и ратна страдања.

Рецензију је урадила песникиња Мирјана Марковић, која на крају каже:

-Није село што је некад било, а није ни град, обукли село и град ново рухо и плешу опроштајни плес временима далеким у којима је Срем био нека друга песма и прича!…

На промоцији у великој учионици Основне школе у Гргуревцима,  о збирци песама говорили су: проф. књижевности Јасна Калаузовић, песникиња Мирјана Марковић и песник и сликар Иван Вешић. У име гостију из Доњег Срема, песнички бард Радивој Прокопљевић Прока честитао је на изласку из штампе збирке песама.

Дана Пауновић прочитала нам је по свом избору неколико песама, и са сузом у очима захвалила се свим присутнима на подршци и разумевању.

Да још увек живи стари Срем и дише с`пуним плућима, у паузама између рецитала, уверили смо се кроз тамбурашку музику и веселе народне песме. Добри свирачи и још бољи певачи, локална тамбурашка банда «ШПРИЦЕР БЕНД», је присутнима вратила наду у будућност сремачке музике. Специјални гост из Бежаније, Миле Кајалић Кајгана, легенда на гитари, подсетио нас је на старе шлагере и игранке «седамдесетих» по Домовима културе широм Срема.

Увек добри домаћини Гргуревчани су спремили богату трпезу разних ђаконија: сремачке месне специјалитете, старе колаче и домаће вино. Песник Радивој Прокопљевић Прока, у част вина, одрецитовао је присутнима своју песму: «Мој, деда Пера».

Лепо вече и дружење настављено је уз песму и шалу.

 

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ћирилица

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.