PROMOCIJA ZBIRKE PESAMA DANICE PAUNOVIĆ

Postavljeno dana: 14. 03. 2016.

PROMOCIJA ZBIRKE PESAMA DANICE PAUNOVIĆ- 

«OPROŠTAJNI PLES» U GRGUREVCIMA

U četvrtak 10. marta sakupio se sremački svet iz Donjeg, Ruzmarinskog, Fruškogorskog i Planinskog Srema, i odjedared maleno selo Grgurevci, naraslo je k`o testo u lebarniku i postalo značajno k`o kadgod što je bilo. Kada knjiga i stih pesme okupe more sveta, onda je to veliki dan-praznik za dušu, oko i srce.

Danica Dana Paunović, rođena u Bešenovu, aprila 1951. godine, udajom u Grgurevce, za mladalačku ljubav-njenog Đorđa-Đoku, nastavlja da živi i piše poeziju do današljeg dana. U zbirci pesama „Oproštajni ples“ objavljeno je 26 pesama i 3 prozna kratka teksta.  Dane Paunović podarila nam je  prelepe stihove, i na topao, i iskren način prestavila ceo svoj život: detinstvo, ustreptalu mladost, ljubavni zanos, supruga Đoku, majku, dedu, unuka Radovana, rođake, prijatelje, slikarku Ljilju, Gazda Belog, sremsku ravnicu, fruškogorske pejzaže, seljački život, običaje, životne lomove, ali i ratna stradanja.

Recenziju je uradila pesnikinja Mirjana Marković, koja na kraju kaže:

-Nije selo što je nekad bilo, a nije ni grad, obukli selo i grad novo ruho i plešu oproštajni ples vremenima dalekim u kojima je Srem bio neka druga pesma i priča!…

Na promociji u velikoj učionici Osnovne škole u Grgurevcima,  o zbirci pesama govorili su: prof. književnosti Jasna Kalauzović, pesnikinja Mirjana Marković i pesnik i slikar Ivan Vešić. U ime gostiju iz Donjeg Srema, pesnički bard Radivoj Prokopljević Proka čestitao je na izlasku iz štampe zbirke pesama.

Dana Paunović pročitala nam je po svom izboru nekoliko pesama, i sa suzom u očima zahvalila se svim prisutnima na podršci i razumevanju.

Da još uvek živi stari Srem i diše s`punim plućima, u pauzama između recitala, uverili smo se kroz tamburašku muziku i vesele narodne pesme. Dobri svirači i još bolji pevači, lokalna tamburaška banda «ŠPRICER BEND», je prisutnima vratila nadu u budućnost sremačke muzike. Specijalni gost iz Bežanije, Mile Kajalić Kajgana, legenda na gitari, podsetio nas je na stare šlagere i igranke «sedamdesetih» po Domovima kulture širom Srema.

Uvek dobri domaćini Grgurevčani su spremili bogatu trpezu raznih đakonija: sremačke mesne specijalitete, stare kolače i domaće vino. Pesnik Radivoj Prokopljević Proka, u čast vina, odrecitovao je prisutnima svoju pesmu: «Moj, deda Pera».

Lepo veče i druženje nastavljeno je uz pesmu i šalu.

 

Ćirković V. Đorđe, ovdašnji

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2019.