СЕЋАЊЕ Проф. МИРКО ЂОРЂЕВИЋ 2014-2016.

Постављено дана: 20. 04. 2016.

С  Е  Ћ  А  Њ  Е

Проф. МИРКО ЂОРЂЕВИЋ 2014-2016.

-Судбина једне иницијативе II део

Дана 18. априла навршило се две године од како нас је напустио, уважени проф. Мирко Ђорђевић, или како је многима а и мени драже, наш чика Мирко.

Остала је велика празнина у књижевном, културном, јавном животу и посебно у   животима нас који смо га познавали и сусретали се са њим. Свима нама недостају његове разложне речи, течне мисли које су умиривале, отрежњавале и наводиле на племенитије поимање света. Као саговорник није падао у ватру, подржавао је свачији труд, никога није мрзео, волео је живот и људе са свим својим манама и када се нико није надао умео је да направи шалу и да нас све у тренутку пријатно изненади. Професорски је несебично делио знање, књига-му је била највреднија реликвија, саговорнике је често саветовао да што више читају, али да то буде са пажњом и разумевањем.

Још увек памтим његове речи:

Све је написано и записано, само треба пронаћи и прочитати!

Чика Мирко је био скроман, искрен и образован верник, гласно је говорио о штетности: празноверја, клерикализације, нетолеранције и паланачке заосталости. Показао је недвосмислену храброст, нису га уплашиле сталне претње, увреде и бетонски комади, што су кукавички бачени у прозоре те умало теже повредили њега и чланове породице. Само је желео да наше друштво буде успешније, хуманије и срећније место за живот свих њених грађана.

Ових дана, често пролазим кроз шимановачки парк, поглед ми сам одлута ка чика Мирковом дворишту где и даље стоји, онај исти астал, столица и клупа где је он седео и разговарао са гостима.

Понекад ми се учини да видим чика Мирка како замишљен чита и пуши скраћену „четвртину“ његове цигарете у муштикли.

Судбина једне иницијативе II део:

Након објављивања текста на нашем сајту, www.simanovci.rs „ЋУТАЊЕ (НИ) ЈЕ ЗЛАТО-Судбина једне иницијативе,( 25.јануаер.2016.) са комплетним пратећим  материјалом. Убрзо је реаговало више средстава јавног информисања, новинарских удружеља и појединаца. Они су пренели, објавили и подржали иницијативу за именовање, безимене сеоске библиотеке у „Проф. Мирко Ђорђевић“ у Шимановцима.

-НУНС и НДНВ су 15.јануара. 2016 у свом посебном саопштењу подржали иницијативу и аргументовано апеловали на јавност.

-Дневни лист „Курир“ (16.03.2016.)

-Локални штампани медији Сремске новине (09. март.2016) и М новине (24.о3.2014), у више наврата пренели су информацију и подржали грађанску иницијативу. Професор Мирко Ђорђевић био је својевремено сарадник и често писао веома запажене чланке за оба сремска гласила.

-Информацију су такође пренели и подржали бројни електронски медији: Слободна Европа (20.март.2016.), Медијска кућа N-1-сектор култура (13.03.2016.), Аутономија-Портал грађана Војводине (13.03.2016.), портал Вести.рс (26.03.2016.), портал BookVar.rs, портал Радио Београд, и многи други.

– Коментари на друштеним мрежама су такође били позитивни и многи су се јављали и питали како могу да потпишу иницијативу, петицију или да на било који начин помогну.

Једина медијска кућа која је успела да добије саопштење била је ТВ Б-92 и тек на упорно инсистирање новинарке Б92, Јелене Кикић.

Пећиначка општинска служба за односе са јавношћу дала је саопштење које у потпуности преносим:

Поштована госпођо Кикић,

Став локалне самоуправе је да је свака грађанска иницијатива добро дошла.

Међутим, у конкретном случају на који се односи ваше питање, реч је о

огранку Народне библиотеке Пећинци у Шимановцима, са само једним запосленим. Како ни матична библиотека у Пећинцима још увек не носи ничије име, најпре би требало покренути иницијативу да матична библиотека добије име, што би захтевало знатно ширу јавну расправу, у коју би биле укључене установе културе, организације цивилног друштва и сви заинтересовани грађани из свих 15 насеља наше општине, како би се постигао што шири консензус о томе у спомен које личности или догађаја који су обележили историју наше општине ова установа треба да понесе име.

Могао бих много и спуно горчине коментарисати, овако склепано саопштење, на које се чекало (скоро невероватних) 11, и словима једанаест, месеци. Међутим, кад боље погледам стил писања и вокабулар неодољиво ме подсећају на некадашња саопштења, из средине прошлог века, када су комитети и комитетлије, ведриле и облачиле са нашим животима. Уствари, ништа конкретно није речено, у целом тексту је невешто избегнут и сам разлог покретања иницијативе?!

Овакво шиканирање и обезвређивање није заслужио пре свега проф. Мирко Ђорђевић – интелектуалац светског и европског формата, као и свих 124 (стодвадесетчетири) потписника грађанске иницијативе и то је највећа поражавајућа чињеница свега што се дешава у нашем друштву.

Надам се да ће се ова невероватна битка за библиотеку од 16 квадрата ипак решити, јер неко ће (вероватно одозго) „лупити шаком о сто“ и рећи ДОСТА.

Нажалост, како ствари стоје, у локалном поимању демократије, ја нисам више покретач и потписник иницијативе, већ обични коловођа.

 

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.