ГРАЂАНСКА ПАТРОЛА-КАКВИ СУ НАМ ПУТЕВИ У ОПШТИНИ ПЕЋИНЦИ

Постављено дана: 13. 06. 2016.

ГРАЂАНСКА ПАТРОЛА-КАКВИ СУ НАМ ПУТЕВИ У ОПШТИНИ ПЕЋИНЦИ

Лето је на прагу и народ се ужелео природе и путовања. Ушпар’o свет коју црвену, једва за пол’ резервоара бензина, због кризе нема новаца за велики пут, па пожелео скроман породични излет, посету некој локалној манифестацији или одлазак у госте код кумова и рођака. Општина Пећинци, има шта да покаже, али треба  до свега стићи, јер често нам све преседне мимо наше воље и кривице.

Сваке недеље гледамо на РТС-у легендарну емисију «САТ ПАТРОЛА» са господином Мирком Алвировићем који нас упознаје са стањем путева до Грчке, Јадрана, Бугарске и других даљих дестинација и не ретко озбиљно укори путаре на лоше стање друмова и боме их жестоко испрозива.

Наша општина у последњих пар година полаже велику наду у туризам, и руку на срце-коначно имамо неколико солидно сређених туристичких објеката:

1. Природни резерват „Обецка бара“ са пратећим садржајима; 2. Комплекс-Црква Св.Луке са портом, осматрачницом  и етно кућом у Купинову; 3. Аксентијева етно кућа из 18. века у Огару; 3. Ловачки дом са Свињарском колебом у Д.Товарнику и 4. «Музеј хлеба»– у Пећинцима; Музеј је велико животно дело сликара Јеремије, и прави је бисер наше општине познат широм Европе.

Грађанска патрола - Путеви у Општини Пећинци

У овој години јубилеја; 500 година Свете породице Сремских Бранковића и преноса моштију Свете мајке Ангелине Бранковић, свештенство и народ се у црквеним службама, молитвама, приредбама и беседама духовно одужио својим славним деспотима и прецима. Међутим, остаје нерешено-чудно власничко стање, средње-вековног краљевског и деспотског града Купиника-који чами, пропада и вапи за обновом. Наша држава као и локална власт, заробљена је у живом блату нечијих ранијих брљотина, неуспева већ више од деценију, да мало острвце у Обецкој бари, са остацима зидина Купиника врати народу и коначно постане видљиво и доступно. Треба неко да одговори; како је могуће да регистрован и обележен споменик културе постане приватно власништво(?) и коначно обнародовати, ко је такву глупост и немар дозволио?!

Купиник некад и сад - срамота наша

Прошло је време коњских запрега када смо лагано ишли једни код други’ на свечаре, велике госте и вашаре без автова, векера на руци и мобилних телефона. Живели смо смерно-без ове безглаве трке, стизали и постизали-ама баш све, имали смо чак времена за свакодневне диване на клупи на шору и асталске песме у гонку куће. Данас имамо брзе автове и желимо у једном дану да обиђемо све у цугу. ‘Оћемо одједаред да видимо све по систему; у вр’главе фртаљ сата  на једном месту па терај даље. Остварењу ових нашим брзопотезних жеља испречило се катастрофално стање наших локалних путева, о којима треба касти неку реч.

Ономад, возећи се аутом, по назови путу, од раскрснице Преке калдрме до села Деча, видео и доживео сам нешто невероватно страшно и опасно по живот. То нису више такозване ударне рупе-већ кратери, који су се на неким местима спојили и направили попречни шанац, који се једино цик-цак вожњом у првој брзини једва може обиђи, и при том пазећи да се картером не очеше пут. Замислите, како изгледа ноћна вожња по киши, када су рупчаге пуне воде и под светлима фарова створе возачу привид равног пута!!! Десиће се, изненада бууум и трас…Будите срећни, ако вам само пукне фелна, гума или спона, јер можете бити избачени-одбачени са пута у шипражје запуштеног канала или на леву страну пута на долазећи ауто. Упамтите, евентуалне повреде путника сноси ће возач, а учињену штету на возилу тешко ће те наплатити, јер саобраћајна полиција има кратак и јасан одговор:

Нисте прилагодили вожњу условима пута ?!

Питам се, а где је одговорност путара и локалне власти јер на описаној деоници нисам видео ни један-једини знак упозорења.

Како господин Мирко Алвировић често борави у свом „Центру НАВАК“ у Суботишту, овим путем га позивамо да направи получасовну САТ-ПАТРОЛУ по Туристичком кругу Општине Пећинци и својим ауторитетом, стручношћу и медијском промоцијом помогне саобраћајној безбедности и афирмацији наше средине.

Пре пар година враћајући се из Купинова са манифестације Ноћ музеја, на кривини код „споменика“ улетео сам у једну повећу рупчагу и том приликом трајно оштетио две фелне и обе гуме. Нажалост, за скоро годину дана постојања те рупетине нисам само ја био жртва. Сазнао сам од вулканизера да поред нас Сремаца било је и неколико странаца са скупоценим аутомобилима и великом причињеном штетом.

 

Последице лоших путева у општини Пећинци 2014.

 

Туризам, гости и обиласци знаменитости нашег краја са оваквим путевима не иду баш никако заједно.

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.