ИЗАБРАН НОВИ САВЕТ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ШИМАНОВЦИ

Постављено дана: 22. 07. 2016.

ИЗАБРАН НОВИ САВЕТ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ШИМАНОВЦИ

Читам причу «Орла», француског писца Ги де Мопасана, из 19. века, и одмах на почетку наилазим на кратак пасус у коме је на несвакидашњи начин описана приврженост-љубав према родном крају, мени итекако блиско и срцу мило, и ево одломка за све наше читаоце сајта:

Диван дан! Цело јутро провео сам у трави, пред својом кућом, под огромним платаном(дудом) који све надкриљује, заклања и штити хладом. Волим ову земљу, и волим да живим у њој, јер ми је ту корење, оно дубоко и танано корење што човека веже за земљу у којој су му се родили и умрли преци, које га веже за оно што се ту мисли и што се ту једе, за обичаје и за храну, за домаћи начин изражавања, за нагласак сељака, за мирисе земље, села, па и самог ваздуха. 

Волим своју кућу у којој сам одрастао… 

Склапам очи,…враћам своја сећања у детинство, и мени драго прошло време проведену у Шимановцима међу фамилијом, рођацима, друговима и кумовима. Невероватно, како су размишљања свих људи света једнака, када је упитању искрена љубав према завичају. Дуго,… дуго размишљам, а слике села и предака пролећу ми кроз мисли као суво јесење лишће под ударом изненадне кошаве.

Кад и како је насеље настало треба знати и зато ево кратке историје села Шимановаца за све садашње житеље, заинтересоване и неупућене:

Село Шимановци спада у једно од најстаријих средњевековних насеља у Доњем Срему. На основу указа Угарско-мачванског бана из 1385., извесном Шимонолцу (Simonolcz), важном човеку, наложено је оснивање насеља. Село је лоцирано недалеко од замка., породице Ковалов-Кувалов ( Kwalov-Kövalu) основаног 1274. и налази се поред истоименог рибњака, на благом узвишењу-алувијалној греди. Село је од самог настајања убрајано у насеља средње величине. У турско време било је све време насељено, и спомиње се у дефтерима (пописима) под називом Шимоновци. Почетком 18. века, у краћем периду-око двадесетак година, село губи статус насеља и постаје керечка пустара. Већина становника великог и важног села Керек пресељавају се 1738-39., због великих поплава и потреба војно-граничарске службе, на локалитет старог насеља, и убрзо село добија статус насељеног места под називом Шимуновци. Тада су пресељене породице: Војкић, Тодоровић, Арсенијевић, Петровић, Атанацковић, Урошевић, Радосављевић, Мандић, Ћирковић, Љубинковић, Вујичић, Радивојевић итд. Уласком у Војну Границу 1766., село се нагло шири, добија војни назив-Шанац Шимуновци, строго урбанистички се формира данашњи изглед раскршћа и куће се граде у шору, и већ 1790-91. почиње градња садашње цркве Св. Николе. Број становника се нагло увећава, па на попису 1800. има око 1045.становника и 95 домова. Тада је формирано седиште Војно Граничарска Компаније и изграђени сви пратећи војни и цивилни објекти, и село улази у ред већих и значајнијих насеља Срема. Скоро све данашње старе фамилије пресељене су из Керека, а касније је било досељавања из Старе Србије, Горњег Срема, Лике, Баније итд. Данашњи становници из старих породица су потомци чак 15-16 колена, што се лако може утврдити увидом у сачуване црквене и државне пописе тога времена……      

   

Из размишљања о прошлости села, трже ме резак тресак папира, на астал стижу-скоро слећу, нове «Сремске Новине», и одмах их с’нестрпљењем почињем да  читам.

Наилазим, на помало неочекивану вест, публиковану на страни 12., у броју 2887 од 29. јуна. 2016. Објављени су резултати Општинске изборне комисије за спровођење избора за нове савете Месних заједница, више села: Деч, Сремски Михаљевци, Прхово и Шимановци, а који су одржани у недељу 19. јуна текуће године.

Чланови ново изабраног Савета МЗ Шимановци су:

Зоран Војкић, Александар Мандић, Мирјана Бурсаћ, Томислав Ћирковић, Светлана Илић, Драгољуб Војкић, Ружица Ускоковић, Јован Чавић и Јован Јовановић. 

Људски нормално и демократски исправно је да се прво честита ново изабраним члановима и пожелим им пуно успеха у раду, на решавању нагомиланих и бременитих проблема села Шимановаца.

Било је досад у новијој историји Шим’новаца доста којекак’и и макаркак’и избора и као резултат свега је садашње катастрофално стање у селу. Кад’ се сетим, само пре деценију, бајки о Шимановачком «Ел Дораду» у 21. веку, и неких изјава тадашњих перјаница из власти, т.ј.-самозваних шим’новачки ‘народни’ трибуна, какве су све приче ширили по селу, да ме мука и сад’ припадне. Све док се имало шта продати од народне имовине села, фантазирало се на широко и на дугачко, упропашћивало и арчило се немилице. Тих година неколицина локалних бизм(н)исмена уз подршку локалних политичара и квази менаџера-вашарски’ англера, ведрило и облачило је сремским селима нуз и око ауто пута. Било је свега, а најмање поштења, па сходно бескрупулозној грамзивости, ораторским способностима, личној вештини муљања, многи су се добро «очешали», а сада се куну да кобојаги нису узели ни пристојну сумицу марки и еврића, а уствари стекли су право богатсво.

У броју 760. недељника, „М Новине“ од 13.јула. 2016. на страни 15. делимично је раскринкана само једна криминална афара тешка 2.5 милиона евра. Можда се овај случај нашао на дневном реду истраге, само због покојног Младена Селака, америчког држављанина, јер цео случај може направити нашој власти и држави међународне финансијске и ко зна какве проблеме ?! Какав ће бити ток истраге и судски епилог, још увек је рано било шта закључити! Проблем је, што је свака наша нова власт до сада, само настављала по већ утабаним стазама предходне и скретањем пажње-гурањем проблема под тепих, прикривала озбиљна недела појединаца. Афера „Универзитет Селак“ стара је скоро 11. година, али вратила се нада, да ће и остали марифетлуци доћи на ред и да ће се селу вратити бар део припадајућег новца ?! Када би, само део од те суме био инвестиран у инфраструктуру села значајно би се поправио општи друштвени стандард.

Неки надобудни бивши кадрови покушавају, сада да скрећу пажњу, и траже оправдање,  па злурадо и цинично коментаришу:

Шта ‘оћете, јел’сте тражили демократију, па ето вам је!

Ово нема везе са демократијом и са уређеном правном државом, ово је класично безакоње и хајдучија. Ал’ оставимо то полицији и судовима да расправе.

У последњих двадесетак година ништа значајно није изграђено у селу, иако су се милионске суме евра од продаја шимановачких ресурса слили-уплатили у општинску касу. Оно што људско око види, једино је сређена месна цркве која данас улепшава сеоско раскршће.

Да више не «улепшавамо ствари» ево каква је садашња ситуација у и око села Шимановаца са којом се скоро сви мештани слажу:

  • Друштвене-јавне површине, тј. некадашње сеоске ледине, и добар део сеоског атара продати су за навек и ту се тешко шта може променити-ствар је готова. Међутим, градња и намена будућих индустријских објеката је до сада била без адекватне контроле јавности и становника села, због опасности од прљаве и загађивачке технологије. Очигледно, неразумним политичким одлукама, у неколико наврата проглашене су новим и новим индустријским зонама велике пољопривредне површине земљишта около села, па су се Шимановци одједном нашли опкољени фабрикама и индустријом. Стварен је код људи осећај гета и изолованости од спољнег света. Пласирана је чудна прича у незваничним „бизнисменско-менаџерским форумима„, како је само село Шимановци,  постало сметња ширењу индустријске зоне . Ово су веома озбиљне и застрашујуће слутње које се „лако и брзо“ могу реализовати због пада вредности стамбених некретнина, великог броја старачких домаћинстава и лоших услова живота.
  • Интезиван индустријски и путнички саобраћај ноћ и дан тутњи кроз срце села, загађује ваздух, уништава нашом муком изграђене путеве, растреса стамбене објекте и животно угрожава здравље и живот становника. Ургентна и неопходна је изградња обилазнице и саобраћајног прстена око села. Раскршће села претворити у пешачку зону без саобраћаја. Међутим, те инвестиције нису очигледно приоритет у Општини Пећинци, већ се само узгред спомињу на предизборним флајерима и изборним митинзима да се јавност умири.
  • Дозвољава се градња нестамбеним објектима на породичним парцелама у самом селу и тако је направљена амбијентална противуречност која угрожава и дерастира животну средину. У веома кратком периоду захваљујућу урбанистичком хаосу никле су у самом селу огромне индустријске хале и чудне вишеспратнице, перманентно пропада комунална инфраструктура, јавне површине се несметано руинирају, тротоари се неконтролисано денивелишу, сеоска и околна каналска мрежа је угрожена,…
  • Вода из јавног водовода одавно није за пиће, а не ретко се чује-ни за људску употребу. Како ствари стоје, вода из сеоског водовода добра је само за индустријске потребе и сва досадашња громогласна «проширења» капацитета биле су искључиво за задовољење капацитета нових фабрика. Већ дуже време најављује се изградња фабрике пијаће воде, јер она је кључ за опстанак и здравље становништва, али и то је само део прича из изборне кампање која се рутински исприча и одмах заборави.
  • Еколошка слика насеља је драстично погоршана и одмах треба основати «Еколошку станицу Шимановци» опремљену са одговарајућим уређајима за независну и самосталну контролу загађења ваздуха, воде и земље. Из индустријских оџака испуштају се отровни гасови, на сеоском сметлишту свашта и неконтролисано се спаљује, у земљу се испуштају отровне материје, у ваздуху је повећан смог од саобраћаја, око села никло је на десетине дивљих депонија, прљавштина и смеће су на сваком кораку, и по самом селу. Непходно је извршити масовно пошумљавање рубних и ободних  делова села и свих слободних површина у самом селу, као и слободног простора у индустријској зони како би се ваздух природно филтерисао.
  • Градња обданишта никако да почне, а од првих свечаних обећања, многи клинци су постали већ пунолетни и одрасли људи. Деце у селу, на срећу има, као и слободног земљишта за изградњу лепог, пространог и садржајног обданишта. Размишља ли неко, како је бебама живети испод лименог усијаног крова и на високом чардаку, без дечијег паркића, дрвећа, траве и природе. Наши мали голубчићи знају за ту муку, па дуго и стрпљиво чекају да се матори призову памети- ако је више уопште и имају. И зато чим порасту, лако ће одлепршати негде далеко, не жалећи превише за родним крајем. Срамота…
  • Културно-спортски живот већ дуже време, полако замире и једино повремено фолклорна група организује приредбе. У селу има много талентоване и афирмисане деце и особа, али они своје умеће успешно представљју по другим срединама. Дом културе је запуштен и треба урадити озбиљну реконструкцију саме зграде и проширење сцене, како би се могле изводити и озбиљне позоришне представе и приредбе. Летња бина у парку, поред школе, треба да се догради-адаптира и обезбеди нормалне услове за извођаче и минималан конфор за публику у летњем периоду. Сектор културе у Општини Пећинци треба хитно децентрализовати и равномерно расподелити на сва села, а посебно у Шимановце, зато што је најмногољудније село где постоји традиција и добра посећеност свим културно-спортским манифестацијама. Основати хитно Културни центар Шимановци, проширити библиотеку са читаоницом, формирати спомен кућу-музеј Шимановаца, устројити нове културне манифестације: сликарску колонију, установити етно манифестацију из сремачке традиције и обичаја, музички фестивал, рецитаторско такмичење или нешто томе слично.

Колико ће неко насеље трајати и како изгледати у будућности, зависи и од самих становника и њихове воље, љубави и разума. Митска птица Феникс се дигла из пепела, и ко зна можда ће и Шимановци поново васкрснути из учмалости и узлетети пут старе славе. Остаје нада да ће нова сеоска власт, која има политички кредибилитет у самој Општини Пећинци, водити нашу политику за наше село, а не како је досад било.

Предстоји очајничка битка за опстанак, препород и афирмацију наших Шимановаца у врло тешким временима пред нама. Прочитајте још једном увод са почетка текста и размислите о свему.

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

ПС. Немој да после кажете: -Па, ја ово нисам знао(ла), и терај даље!

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.