РИВИЦА- „21. ПУТ ЛУБЕНИЦИ У ЧАСТ“ И ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА

Постављено дана: 06. 08. 2016.

РИВИЦА- „21. ПУТ ЛУБЕНИЦИ У ЧАСТ“ И ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА

Мало, лепо и питомо фрушкогорско село Ривица, смештено на падинама Фрушке Горе, у троуглу између Ирига, Врдника и Руме. Познато од раније као успешан домаћин, и ове године је организовао две светковине: 21. пут-„Лубеници у част“ и „Фестивал фолклора Војвођанска традиција“. У суботу, 30. јула. 2016., у сунчано послеподне, присутне је поздравио: председник завичајног удружења «Фрушкогорје»-Сава Одровачки и председник Месне заједнице Ривица-Светозар Антоновић, и пожелели свим учесницима, такмичарима и гостима добродошлицу. Манифастације је отворио председник Општине Ириг, Стеван Казимировић, а затим модератор, Горан Ерор представио програм и најавио прве такмичаре. Учествовало је више културно уметничких друштава из Војводине, а такмичило се у више дисциплина, и то у јуниорској и сениорској конкуренцији: брзо једење лубеница, пуцању чобанским бичом, издувавање брашна из тањира, најбоље спремљеног колача, најтеже лубенице и најлепше уређеног бостана. Најбржи у једењу лубенице, убедљиво је победио, као јуниор-једанајстогодишњи ученик Вукашин Јовичић, а у класи сениора Миодраг Пругинић из Бановаца. Најлепши колач, у конкуренцији чак 17. понуђених, умесила је штрудлу са вишњама Љиљана Цвејић. Најтежу лубеницу од 17,5 кг донео је са свог бостана Светозар Бркић и за длаку победио другопласираног. Сигурно «најтежа дисциплина» за славну комисију је био избор најлепшег бостана, јер су морали да обиђу двадесетак пријављених бостана. Оцењивало се све: целокупан изглед, уредност, квалитет колебе, изглед страшила, лајање кере али и љубазност домаћина спрам комисије. Дал` је ту било мита, није утврђено, ал` једно је сигурно-радило се ту некол`ко дана, од раног јутра до касне вечери, па је неке и глава заболела од велике одговорности а можда и од `ладни шприцера!. Ипак, једногласно је проглашен за „најбостанџију“ Жика Нешковић и награђен од свих, снажним аплаузом.

У културном програму учествовао је песник Радивој Прокопљевић Прока и представио се са неколико песама: «Сремац продаје лубеницу» и на захтев публике, издеклемовао је чувену песму-оду: «Сланина». За добро расположење побринуо се афористичар Бошко Маринковић и са својим кратким досеткама добро засмејао присутне.

Посебно је било упечатљиво видети и чути чланове КУД-«Боривоје Ћирић Туре» из Ривице са богатом кореографијом «СРЕМ». Стварно је штета што остала КУ друштва ретко постављају сремачке кореографије, а има толико лепоте у игри као и пратећој песми. Сигурно, велике заслуге има председник КУД-а Станко Пајић као и млади чланови фолклора из Ривице. Ово дело је за сваку похвалу.

Сви победници, награђени и учесници добили су: праве пехаре, захвалнице и поклоне организатора а сама манифестација добила на квалитету и респекту.

У разговору са председником Месне заједнице Светозаром Антонијевићем сазнао сам и неке поражавајуће и забрињавајуће демографске податке.

Ривица је у сталном бројчаном опадању, тренутно живи укупно 554 становника, заједно са житељима из 22 избегличка дома, а школу похађа само 15 ђака од првог до четвртог разреда. У селу има 72. празне куће, а међу њима су десетак највећих и најлепших кућа на самом раскршћу. Село спада међу најстарија насеља Срема и спомињу се још у средње-вековним документима  давне 1284. Постојећа црква саграђена је 1735. и посвећена је Св. Ђорђу. Ривица организије почетком фебруара и фествал «Дани вина у Срему» која постаје озбиљна туристичка дестинација позната и ван граница Срема. 

На суботњој манифестацији било је око хиљаду људи, али добри домаћини су по завршетку програма све позвали и лепо угостили у великој сали Дома културе. Разговор, шала и песма уз музику, домаће вино и специјалитете чула се до касно у ноћ.

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.