ŠIMANOVCI „LETNJA POZORNICA“-DA ILI NE!?

Postavljeno dana: 10. 08. 2016.

ŠIMANOVCI „LETNJA POZORNICA“-DA ILI NE!?

Kultura nije opipljiva roba, i ne može se kupiti na pijaci, jer ona se stvara vekovima kroz obrazovanje, rad, tradiciju i vaspitanje. Svako društvo na svetu je bogato samo onoliko koliko je razvijena opšta kultura. Male sredine kod svih naroda sveta, imaju veliki značaj za stanje u nacionalnoj kuturi, i što su one razvijenije i civilizovanije, onda je i ona jača i kvalitetnija.

Naše selo, Šimanovci oduvek je imalo tradiciju kulturnih manifestacija i dalo je mnogo istaknutih i priznatih kulturnih poslenika: sociologa, slikara, pesnika, pisaca, operskih vokala, pevača drugih muzičkih pravaca, muzičara, novinara, enigmata, folklorista, javnih radnika i istaknutih sportista.

Kulurne manifestacije se ne mogu održavati na livadi već treba obnoviti postojeće i izgraditi nove savremene objekte u kojima će se obezbediti kvalitetni uslovi za sve učesnike. Od opštinskih struktura treba tražiti decentralizaciju kulture, tešnje povezivanje seoskih udruženja i društava, kao i mnogo veća i stručnija ulaganja u sva sela opštine. U poslednjih dve ipo decenije u Šimanovce se doselio veliki broj novih stanovnika i bilo je očekivano da se kulturni sadržaji i kapaciteti povećaju i poboljšaju. Međutim, desilo se suprotno i došlo je do potpunog urušavanja kulture i derastiranja postojećih kulturnih objekata. Selo ove veličine nema ni jednu(!?) tradicionalnu manifestaciju prepoznatljivu na turističkoj mapi Srbije i Vojvodine. Jedino, iz perioda socijalizma, ostala je  Ex*-Partizanska slava„, ali se danas obeležava pod imenom „Seoska slava“. Održava se obično krajem avgusta, ali iz političko-ideoloških razloga je marginalizovana, pa osciluje u kvalitetu, sadržaju i interesovanju. Treba hitno i pažljivo odabrati orginalan sadržaj manifestacije, i shodno tome i nov naziv. Paziti da se bar na teritoriji Srema ne ponavlja i zatim obavezno konkurisati i ući u turističku ponudu Vojvodine i Srbije.

Novo izabrana vlast u MZ Šimanovci, ima pun kredibilitet u Opštini Pećinci i stanovnici imaju velika očekivanja u sređivanju nagomilanih problema.

U razgovoru sa mnogo meštana sela Šimanovaca, došao sam do zaključka, da bi trebalo pokrenuti inicijativu za dogradnju i stavljanje u funkciju komplet objekta «Letnja pozornica» u parku, pored mesne Osnovne škole. Detaljno je pregledan i premeren teren oko postojeće bine i zatim se pristupilo izradi tehničkih crteža, kao i makete kako bi žiteljima i zainteresovanima bila olakšana prezentacija predloga.

Tehnički opis „Letnje pozornice“:

 1. Gabaritne mere komplet objekta: Dužina 27(m), širine 19 (m) i ukupne površine P=513m²
 2. Kapacitet sedišta: Ukupno: 232 mesta. Fiksno stepenasto gledalište-tipa amfiteatar sa 8 redova po 20 mesta, ukupno 160 mesta, balkon 32 mesta i po potrebi 20 +20= 40 mobilnih mesta (klupe, stolice) ispred prvog reda. Ovaj broj mesta je optimalan za potrebe naselja kao i školskih priredbi. Budući prostor obezbediće svim gledaocima sigurnost od atmosverskih padavina, potpun komfor, preglednost, dobru akustiku i uživanje u audio-vizuelnim efektima.
 3. Pozornica-bina: dimenzija širine 8 (m) i dubine 6 (m) i visine 4(m) Jednim delom oslonjena-vezana za armirano betonske stubove zida škole, a sa prednje strane na dva masivna stuba-rešetkasta nosača. Noseća konstrukcija krova izrađena od rešetkastih nosača, sa dvovodnim krovom, pokrivena limenim pokrivačem i opremljena scenskom opremom: zavesama, ozvučenjem, svetlosnim mostom i scenskim panelima. Na gornjem frontalnom delu  pozornice postavljena je maska koja svojim izgledom podseća na „stare zabate“ po nekadašnjim kućama u Sremu.
 4. Stepenasto gledalište-anfiteatar: Dimenzija 10m sa 15m i visine 3.2m na najvišoj tački. Sastoji se od 8 betonsko-zidanih stepenika-kaskada visine 40 cm i širine 120 cm, a među-osno rastojanje sedišta je komotnih 62,5 cm. Sa obe bočne strane gledališta-amfiteatra nalaze se komunikaciona stepeništa širine 125 cm, sa gazištem od 40 cm i visine 13,3 cm. Krov je jednovodan, a krovna čelična konstrukcija izrađena je od rešetkastih nosača i oslonjena na četiri masivna rešetkasta stuba, preko anker ploča zalivenim u stabilnim temeljima. Pre početka radova obavezno uraditi propisane statičke proračune svih elemenata konstrukcije i temelja. Pokrivač može biti neproziran-limeni ili polu proziran-zatamnjen leksan sa pripadajućim priborom. Na nižem delu krova postaviti oluke za sakupljanje kišnice i bezbedno odvođenje van objekta..
 5. Balkon je dimenzija 8m sa 3,5m, i potpuno pokriven, dvovodnim krovom i sa tri strane zatvoren zidom. Otvor prema gledalištu treba potpuno da izgledom asocira na „gonak“, kao kod starih sremačkih kuća. Na obe bočne strane stepenasto je postavljeno po 16 sedišta u četiri reda. Na središnjem delu balkona potpuno fizički je izdvojena kontrolna soba za upravljanje audio-vizuelnim i ostalim scenskim efektima.
 6. Toaleti ženski i muški nalaze se ispod balkona i u potpunosti treba da zadovolje tražene standarde za javne objekte.
 7. Kantina dimenzija 3,5m sa 3m, nalazi se ispod balkona, opremljena je sa frižiderima, šankom i par stolova, i treba da ponudi posetocima osvežavajuća pića, tople napitke i sendviče (eventualno) u vreme manifestacija.
 8. Magacin-depo, dimenzija oko 3,5m sa 12 m, nalazi se ispod najvišnjeg  dela gledališta-amfiteatra i koristi se za smeštaj stolica, kulisa, opreme i pribora vezanih za letnju pozornicu. Ulaz je pored «kantine» i obezbeđen je sa metalnim punim vratima.
 9. Elektro-energetska prostorija nalazi se ispod najvišljeg dela gledališta-anfitetra i dimenzija je oko 3,5m sa 2m, i u njoj je smešten glavni elektro orman, merna grupa i pomoćna RT sa prekidačima, sklopkama i osiguračima za pravilno funcionisanje uređaja i rasvete komplet «letnje pozornice». Ulazna vrata su metalna, puna i propisno označena.
 10. Ograda letnje pozornice. Prema opštem dogovoru i potrebama, može biti izvedena kao „živa ograda“ ili kao metalna konstrukcija, i to se može kasnije realizovati pri kraju svih radova.
 11. Uređenje zelenih površina. Zbog nephodnih radova četiri stara parkovska stabla se moraju izvaditi, ali odmah po završetku radova ceo prostor se može ponovnom sadnjom potpuno revitalizovati.

 

Kroz istoriju sela Šimanovaca najviše su upamćene osobe i grupe koje su ostavile traga u gradnji javnih dobara i tako promenili selo i poboljšali život svih meštana.

Primer generacije Dobrovoljaca i Solunskih ratnika, koji su početkom tridesetih godina prošlig veka, najviše pomogali u izgradnji «Sokolane», danas se zove «Dom kulture». Sadašnji stariji meštani se sećaju kako su početkom sedamdesetih godina prošlog veka, tadašnje rukovodstvo sela na čelu sa Mandić Đorđem i Milanom Ćirkovićem, svojim savremenim idejama, mudrom politikom, animirali i ujedinili žitenje sela. U roku desetak godina Šimanovci su preporođeni kroz obimne građevinske radove i po komunalnoj sređenosti svrstani u rang varoši.

Letnja pozornica je šansa ove generacija meštana da ostave nešto značajno budućim naraštajima, i uz više sloge i zajedničkog rada, već sledeće godine mogu se održavati razne kulturne priredbe i narodne manifestacije u Šimanovcima.

Predloženi crteži, fotografije i maketa «Letnje pozornice-Šimanovci» su dobra polazna osnova za stručnu debatu, i zato svi zainteresovani treba svojim korisnim predlozima da pomognu u donošenju konačnog tehničkog rešenja.

Nadam se da će ideja biti podržana od novog Saveta Mesne zajednice Šimanovci i Opštine Pećinci i uskoro krenuti ka realizaciji ovog projekta.

 

Ćirković V. Đorđe, ovdašnji

Ps. Maketa «Letnje pozornice-Šimanovci» , knjiga utisaka i mini prospekt   biće javno dostupni-izloženi tokom «Seoske slave» da se žitelji što bolje upoznaju.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2019.