ШИМАНОВЦИ „ЛЕТЊА ПОЗОРНИЦА“-ДА ИЛИ НЕ!?

Постављено дана: 10. 08. 2016.

ШИМАНОВЦИ „ЛЕТЊА ПОЗОРНИЦА“-ДА ИЛИ НЕ!?

Култура није опипљива роба, и не може се купити на пијаци, јер она се ствара вековима кроз образовање, рад, традицију и васпитање. Свако друштво на свету је богато само онолико колико је развијена општа култура. Мале средине код свих народа света, имају велики значај за стање у националној кутури, и што су оне развијеније и цивилизованије, онда је и она јача и квалитетнија.

Наше село, Шимановци одувек је имало традицију културних манифестација и дало је много истакнутих и признатих културних посленика: социолога, сликара, песника, писаца, оперских вокала, певача других музичких праваца, музичара, новинара, енигмата, фолклориста, јавних радника и истакнутих спортиста.

Кулурне манифестације се не могу одржавати на ливади већ треба обновити постојеће и изградити нове савремене објекте у којима ће се обезбедити квалитетни услови за све учеснике. Од општинских структура треба тражити децентрализацију културе, тешње повезивање сеоских удружења и друштава, као и много већа и стручнија улагања у сва села општине. У последњих две ипо деценије у Шимановце се доселио велики број нових становника и било је очекивано да се културни садржаји и капацитети повећају и побољшају. Међутим, десило се супротно и дошло је до потпуног урушавања културе и дерастирања постојећих културних објеката. Село ове величине нема ни једну(!?) традиционалну манифестацију препознатљиву на туристичкој мапи Србије и Војводине. Једино, из периода социјализма, остала је  Еx*-Партизанска слава„, али се данас обележава под именом „Сеоска слава“. Одржава се обично крајем августа, али из политичко-идеолошких разлога је маргинализована, па осцилује у квалитету, садржају и интересовању. Треба хитно и пажљиво одабрати оргиналан садржај манифестације, и сходно томе и нов назив. Пазити да се бар на територији Срема не понавља и затим обавезно конкурисати и ући у туристичку понуду Војводине и Србије.

Ново изабрана власт у МЗ Шимановци, има пун кредибилитет у Општини Пећинци и становници имају велика очекивања у сређивању нагомиланих проблема.

У разговору са много мештана села Шимановаца, дошао сам до закључка, да би требало покренути иницијативу за доградњу и стављање у функцију комплет објекта «Летња позорница» у парку, поред месне Основне школе. Детаљно је прегледан и премерен терен око постојеће бине и затим се приступило изради техничких цртежа, као и макете како би житељима и заинтересованима била олакшана презентација предлога.

Технички опис „Летње позорнице“:

 1. Габаритне мере комплет објекта: Дужина 27(м), ширине 19 (м) и укупне површине P=513м²
 2. Капацитет седишта: Укупно: 232 места. Фиксно степенасто гледалиште-типа амфитеатар са 8 редова по 20 места, укупно 160 места, балкон 32 места и по потреби 20 +20= 40 мобилних места (клупе, столице) испред првог реда. Овај број места је оптималан за потребе насеља као и школских приредби. Будући простор обезбедиће свим гледаоцима сигурност од атмосверских падавина, потпун комфор, прегледност, добру акустику и уживање у аудио-визуелним ефектима.
 3. Позорница-бина: димензија ширине 8 (м) и дубине 6 (м) и висине 4(м) Једним делом ослоњена-везана за армирано бетонске стубове зида школе, а са предње стране на два масивна стуба-решеткаста носача. Носећа конструкција крова израђена од решеткастих носача, са двоводним кровом, покривена лименим покривачем и опремљена сценском опремом: завесама, озвучењем, светлосним мостом и сценским панелима. На горњем фронталном делу  позорнице постављена је маска која својим изгледом подсећа на „старе забате“ по некадашњим кућама у Срему.
 4. Степенасто гледалиште-анфитеатар: Димензија 10м са 15м и висине 3.2м на највишој тачки. Састоји се од 8 бетонско-зиданих степеника-каскада висине 40 цм и ширине 120 цм, а међу-осно растојање седишта је комотних 62,5 цм. Са обе бочне стране гледалишта-амфитеатра налазе се комуникациона степеништа ширине 125 цм, са газиштем од 40 цм и висине 13,3 цм. Кров је једноводан, а кровна челична конструкција израђена је од решеткастих носача и ослоњена на четири масивна решеткаста стуба, преко анкер плоча заливеним у стабилним темељима. Пре почетка радова обавезно урадити прописане статичке прорачуне свих елемената конструкције и темеља. Покривач може бити непрозиран-лимени или полу прозиран-затамњен лексан са припадајућим прибором. На нижем делу крова поставити олуке за сакупљање кишнице и безбедно одвођење ван објекта..
 5. Балкон је димензија 8м са 3,5м, и потпуно покривен, двоводним кровом и са три стране затворен зидом. Отвор према гледалишту треба потпуно да изгледом асоцира на „гонак“, као код старих сремачких кућа. На обе бочне стране степенасто је постављено по 16 седишта у четири реда. На средишњем делу балкона потпуно физички је издвојена контролна соба за управљање аудио-визуелним и осталим сценским ефектима.
 6. Тоалети женски и мушки налазе се испод балкона и у потпуности треба да задовоље тражене стандарде за јавне објекте.
 7. Кантина димензија 3,5м са 3м, налази се испод балкона, опремљена је са фрижидерима, шанком и пар столова, и треба да понуди посетоцима освежавајућа пића, топле напитке и сендвиче (евентуално) у време манифестација.
 8. Магацин-депо, димензија око 3,5м са 12 м, налази се испод највишњег  дела гледалишта-амфитеатра и користи се за смештај столица, кулиса, опреме и прибора везаних за летњу позорницу. Улаз је поред «кантине» и обезбеђен је са металним пуним вратима.
 9. Електро-енергетска просторија налази се испод највишљег дела гледалишта-анфитетра и димензија је око 3,5м са 2м, и у њој је смештен главни електро орман, мерна група и помоћна РТ са прекидачима, склопкама и осигурачима за правилно фунционисање уређаја и расвете комплет «летње позорнице». Улазна врата су метална, пуна и прописно означена.
 10. Ограда летње позорнице. Према општем договору и потребама, може бити изведена као „жива ограда“ или као метална конструкција, и то се може касније реализовати при крају свих радова.
 11. Уређење зелених површина. Због непходних радова четири стара парковска стабла се морају извадити, али одмах по завршетку радова цео простор се може поновном садњом потпуно ревитализовати.

 

Кроз историју села Шимановаца највише су упамћене особе и групе које су оставиле трага у градњи јавних добара и тако променили село и побољшали живот свих мештана.

Пример генерације Добровољаца и Солунских ратника, који су почетком тридесетих година прошлиг века, највише помогали у изградњи «Соколане», данас се зове «Дом културе». Садашњи старији мештани се сећају како су почетком седамдесетих година прошлог века, тадашње руководство села на челу са Мандић Ђорђем и Миланом Ћирковићем, својим савременим идејама, мудром политиком, анимирали и ујединили житење села. У року десетак година Шимановци су препорођени кроз обимне грађевинске радове и по комуналној сређености сврстани у ранг вароши.

Летња позорница је шанса ове генерација мештана да оставе нешто значајно будућим нараштајима, и уз више слоге и заједничког рада, већ следеће године могу се одржавати разне културне приредбе и народне манифестације у Шимановцима.

Предложени цртежи, фотографије и макета «Летње позорнице-Шимановци» су добра полазна основа за стручну дебату, и зато сви заинтересовани треба својим корисним предлозима да помогну у доношењу коначног техничког решења.

Надам се да ће идеја бити подржана од новог Савета Месне заједнице Шимановци и Општине Пећинци и ускоро кренути ка реализацији овог пројекта.

 

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

Пс. Макета «Летње позорнице-Шимановци» , књига утисака и мини проспект   биће јавно доступни-изложени током «Сеоске славе» да се житељи што боље упознају.

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ћирилица

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.