ПРОСЛАВЉЕНА „СЕОСКА СЛАВА“ У ШИМАНОВЦИМА

Постављено дана: 23. 08. 2016.

ПРОСЛАВЉЕНА „СЕОСКА СЛАВА“ У ШИМАНОВЦИМА

Само пре десетак дана на састанку у Месној заједници Шимановци, када је обнародован амбициозан план прославе Сеоске славе, многи су с’неповерењем прихватили план, поучени ранијим искуством и вишегодишњим запостављањем обележавања «Сеоске славе». Да подсетимо, скоро пола века ова се манифестација звала «Сеоска Партизанска слава» и «деведесетих» понекад сe називала «Социјалистичка слава». У селу је годинама владала потпуна апатија за општи друштвени живот и сама иницијатива тргла је многе Шимановчане из сна. Почели смо, без много помпе, да међусобно комуницирамо и још важније правимо корисне договоре око организације. Није се без потребе закерало и после дуго времена почели смо једни друге да уважавамо и прихватамо предлоге без резерви и подсмеха.
Дошао је петак, 19.август. 2016., званично први дан «Сеоске Славе», и у први сумрак почео је турнир у малом фудбалу и приредба на подијуму «Летње позорнице». Девојчице из Гимнастичка групе «Топ Џим», вредног тренера и учитеља Маје Радосављевић, приказале су неколико тачака из свог богатог репертоара, са којима је освојиле бројне награде у протеклом периоду. Мини концерт одржала је Теодора Радосављевић, већ афирмисан вокал познат широј јавности. Својим гласом и избором нумера показала је да ће у будућности припадати самом врху поп и рок музике у региону. Затим премијерно наступа шимановачки рок бенд «Вук и три прасета» и «тврдим роком» даје до знања да се на њих мора рачунати у будућности.
Сенку на ведро и славско расположења бацила је послеподневна изненадна акција многобројне специјалне полиције, инспектора и багера који су уклонили бетонску плочу (?) из ново формираног паркића на раскршћу села. Многима није јасно о чему се ту ради, и с’разлогом се поставља питање: Зар то није могло који дан раније или касније, а не баш на дан Сеоске славе насеља !?
У суботу 20. августа. 2016., предвече-за прве ладовине, на кошаркашком терену одиграна је локална кошаркашка утакмица шимановачких ветерана и Првог тима «КК Шимановци».
Мало после 19 часова, на бини Летње позорнице, пред више стотина гледалаца, почео је врло интересантан и богат програм са више десетина учесника. Фолклорни ансамбл шимановачких ветерана представио се са две кореографије и заслужено су добили аплаузе за уиграност и исказану младалачку енергију. Фолклорни припремни ансамбл «Искона» одиграли су такође две кореографије, па иако млади, показали су висок ниво умећа играња. Два талентована дечака, инструменталисти на хармоници Шљукић Михајло и Вук Денић, одсвирали су неколико кола и добили снажан аплауз за квалитет и видан напредак. Дуња Радосављевић, ученица основне школе, одпевала је две песме «Бледи месец» и «Магла пала преко пола Срема» и показала завидан калитет у интерпретацији. Такође, Дуња је успешно дебитовала и као водитељица програма.
У оквиру књижевне вечери «Кићени дивани о Срему», представљен је књижевник Никола Нинковић, из Батајнице са своје три књиге: «Стара сремачка вишњевача», «Приче уз сремачку вишњевачу» и «Кићени дивани». О својим књигама говорио је сам аутор, а Ђорђе Ћирковић, по свом избору, читао је кратке приче из све три књиге. Наступили су и млади рецитатори његове поезије Вук и Ађела Денић, и казивали следеће песме: «Моровић», «Хеј зоро» и «Мој Срем».
Као изненађење вечери, представио се Радивој Прокопљевић Прока, највећи живи песник Срема, Жика Лекић рецитатор, Бошко Маринковић афористичар и Миле Кајалић Кајгана,«Сремачки трубадур» и вечити младић са гитаром. Сат и три фртаља је пролетело у трену и после два биса Милета Кајгане, ово незаборавно вече је успешно завршено. У клубу пензионера настављено је дружење уз богат репертоар Милета Кајгане и тада је пао договор да се већ на јесен направи права сремачка игранка уз старе евергрин Екс- Ју хитове у Дому културе.
У недељу, 21.августа. 2016., од раног јутра на раскршћу, у парку почеле су обимне припреме за дочек многобројних гостију из Срема, Републике Српске и централне Србије, постављен је велики шатор, озвучење, струја, столице и столови за штандове удружења жена, уметника и етно стваралаца.
На Ловачкој шицари већ од десет сати почело је званично такмичење.
Као и ранијих година у 11 часова положени су венци на споменику «Солунским добровољцима» и поред Спомен плоче погинулих Шимановчана у Другом свецком рату, а председник савета месне заједнице Александар Мандић одржао је пригодан говор.
Манифестацију «Културни вашар-Шимановци», свечано је отворио Зоран Војкић, подпредседник Општине Пећинци, и на почетку Ирина Арсенијевић је отпевала химну Србије «Боже правде». Програм је водио млади Слободан Станковић из Пећинаца, и у скоро у два сата представило се више десетина учесника: више фолклорних група, деца рецитатори, каратисти из карате клуба «Срем», гимнастичка група «Топ Џим», вокални интерпретатори Валентина Буила, Теодора и Дуња Радосављевић и Ирина Арсенијевић и рок бенд «Вук и три прасета», сви из Шимановаца.
По први пут, успешно су гостовали глумци КЦ Пећинци: Мерима Радивојевић, Драгана Кнежевић и Опачић Сашка са интересантном представом «Тиквице», у режији Слободана Станковића.
Комисија у саставу Јован Деврња и Александар Мандић после обиласка, прегледа и дегустирања производа са штандова, донели су правичне одлуке и у више категорија уручени су бројни пехари, захвалнице и признања. Тиме је званичан програм ове манифестације завршен, а бројни учесници су развили коло на платоу испред бине.
Уследио је поздрав: -Видимо се и следеће године!
На стадиону ФК Хајдук 1932, одржана је у 16 часова утакмица «Све звезде Хајдука 1932 и ветерана», па су се многи присетили некадашњих успеха клуба.
Око 19 часова на бини у парку одржали су концерт тамбурашки оркестар «Да не умре тамбура» из Шашинаца. Можда, због умора публике и велике запаре, на почетку је било само десетак гледалаца, али убрзо се почео свет сакупљати и попуњавати столице. Иако млади по годинама, чланови оркестра наступају више од осам година заједно и већ сада важе за један од бољих тамбурашких банди у Срему.
Певали смо сви заједно старе народне песме, али и обраде песама Ђорђа Балашевића, Бијелог Дугмета, Апсолутно романтично и Здравка Чолића. На крају уз два биса и снажан аплауз присутни су испратили одличне тамбураше.
Макета будуће «Летње позорнице» била је приказана присутнима прве и друге вечери «Сеоске славе». Изазвала је велику пажњу и добила је много похвала за идеју и изглед. Акција се наставља и после јавне дебате приступиће се конкретним потезима на реализацији овог значајног пројекта за село.
Шта рећи на крају!? Показали и доказали смо свима а пре свега себи, да су Шимановци «село од давнина» и да можемо све-само кад хоћемо! Било је лепо, весело, маштовито, сложно и без иједног инцидента.
Можда, већ следеће године, ако буде изграђен, бар део нове, «Летње позорнице» имаћемо разлога за још веће славље и радост.

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.