Басна о мачки и мишовима

Постављено дана: 26. 11. 2016.

hoces-neces-moras-samnom-da-se-lolas

Басна о мачки и мишовима

Некада давно, живело је сложно и срећно 15 мишијих заједница, свако у својим скромним рупама. Чували и пазили су једни на друге, јер вазда су долазиле разне грабљивице и ‘ватале непрезне и неискусне мишиће.
Међутим, не тако давно усели се једна чудна и офуцана мачка у њихов крај. У почетку је мачка је била мирна и скромна, никога није дирала и само их је посматрала. Временом спријатељи се с’малим мишом Пећком и и поче га умиљато убеђивати.
– Мишићу Пећко, ти си најбољи од свих твојих комшија, будимо пријатељи и ајде прими ме у своју заједницу, а за узврат ја ћу те бранири ако те неко нападне!
Шта ће, климну главом и прихвати њен предлог, ал’ мачка настави мазно:
– Ја ћу се звати Пећкана, јер тако ћу више бити цењена од осталих мишијих заједница!
Миш Пећко се зачуди, слеже раменима и прозбори:
-Како ти је воља, нека буде, ал’ шта ће рећи комшије и моји пријатељи?
Мачка важно подиже главу и ауторитативно рече:
-Ма, ко њих шиша, сада смо нас двоје најважнији!
У заједници сиромашног Пећка нису цветале руже, почеше објекти да пропадају. Мачка предложи, да она ноћом док остали мишеви спавају у рупама, превлачи од богатијих мишева храну, грађу и материјал. Мишић Пећко се мало успротиви, али мачка оштро припрети:
– Ћути и не брини, има да уживамо, радим све по директивама и сада је дошло наше време када је све у нашим рукама!
Збуњен мишић Пећко није знао шта је то директива, ал’ се здраво поплашио од саме непознате речи.
Мачка Пећкана вешто је почела да завађа остале мишеве и онда користећи њихове сукобе и непажњу, све више дрпала и увећавала заједничко богатсво. Ускоро, мачка Пећкана поче тајно насељавати своје рођаке мачке и када се намножише веома се и осилише. Било их је разних боја и фела, од црни, бели, жути, плави, риђи до шарени тако да нико није могао да им уђе у траг од којих су и чији су. Посебно се осилио један мачак који је био баш шарен и имао је на себи све могуће боје. Назваше га Луков, зато што је био најпрефриганији, а није презао да се уједа и гребе, кад хоће нешто или упадне у неприлике. Остарелу мачку Пећкану није више слушао, па су све остале мачке и сви мишеви почели Лукова бојати и у страху живети. Сви су за њега радили, а у свакој мишијој заједници имао је своје одане мишеве, тајно су их звали шпицлови, који су њему јављали ако се неко буни, забушава, домунђава или кује завере. Он је сваког дана напредовао и напредовао, а сви око њега су таворити. Неки су се почеле бунити и тражити правду, али јефтиним поклонима умиривао је већину мишијих заједница. Бунџије је сабио у мишију рупу, жицом оградио, а у баште им населио опасне белосветске мачкетине које су страшно прљали и загадили њихове авлије и целу мишију заједницу.

Наравоученије: Обећавај куле и градове да би дошао до рупе, а после може кукати и тражити правду колико хоће.

Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.