Basna o mački i mišovima

Postavljeno dana: 26. 11. 2016.

hoces-neces-moras-samnom-da-se-lolas

Basna o mački i mišovima

Nekada davno, živelo je složno i srećno 15 mišijih zajednica, svako u svojim skromnim rupama. Čuvali i pazili su jedni na druge, jer vazda su dolazile razne grabljivice i ‘vatale neprezne i neiskusne mišiće.
Međutim, ne tako davno useli se jedna čudna i ofucana mačka u njihov kraj. U početku je mačka je bila mirna i skromna, nikoga nije dirala i samo ih je posmatrala. Vremenom sprijatelji se s’malim mišom Pećkom i i poče ga umiljato ubeđivati.
– Mišiću Pećko, ti si najbolji od svih tvojih komšija, budimo prijatelji i ajde primi me u svoju zajednicu, a za uzvrat ja ću te braniri ako te neko napadne!
Šta će, klimnu glavom i prihvati njen predlog, al’ mačka nastavi mazno:
– Ja ću se zvati Pećkana, jer tako ću više biti cenjena od ostalih mišijih zajednica!
Miš Pećko se začudi, sleže ramenima i prozbori:
-Kako ti je volja, neka bude, al’ šta će reći komšije i moji prijatelji?
Mačka važno podiže glavu i autoritativno reče:
-Ma, ko njih šiša, sada smo nas dvoje najvažniji!
U zajednici siromašnog Pećka nisu cvetale ruže, počeše objekti da propadaju. Mačka predloži, da ona noćom dok ostali miševi spavaju u rupama, prevlači od bogatijih miševa hranu, građu i materijal. Mišić Pećko se malo usprotivi, ali mačka oštro pripreti:
– Ćuti i ne brini, ima da uživamo, radim sve po direktivama i sada je došlo naše vreme kada je sve u našim rukama!
Zbunjen mišić Pećko nije znao šta je to direktiva, al’ se zdravo poplašio od same nepoznate reči.
Mačka Pećkana vešto je počela da zavađa ostale miševe i onda koristeći njihove sukobe i nepažnju, sve više drpala i uvećavala zajedničko bogatsvo. Uskoro, mačka Pećkana poče tajno naseljavati svoje rođake mačke i kada se namnožiše veoma se i osiliše. Bilo ih je raznih boja i fela, od crni, beli, žuti, plavi, riđi do šareni tako da niko nije mogao da im uđe u trag od kojih su i čiji su. Posebno se osilio jedan mačak koji je bio baš šaren i imao je na sebi sve moguće boje. Nazvaše ga Lukov, zato što je bio najprefriganiji, a nije prezao da se ujeda i grebe, kad hoće nešto ili upadne u neprilike. Ostarelu mačku Pećkanu nije više slušao, pa su sve ostale mačke i svi miševi počeli Lukova bojati i u strahu živeti. Svi su za njega radili, a u svakoj mišijoj zajednici imao je svoje odane miševe, tajno su ih zvali špiclovi, koji su njemu javljali ako se neko buni, zabušava, domunđava ili kuje zavere. On je svakog dana napredovao i napredovao, a svi oko njega su tavoriti. Neki su se počele buniti i tražiti pravdu, ali jeftinim poklonima umirivao je većinu mišijih zajednica. Bundžije je sabio u mišiju rupu, žicom ogradio, a u bašte im naselio opasne belosvetske mačketine koje su strašno prljali i zagadili njihove avlije i celu mišiju zajednicu.

Naravoučenije: Obećavaj kule i gradove da bi došao do rupe, a posle može kukati i tražiti pravdu koliko hoće.

Ćirković V. Đorđe, ovdašnji

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.