КОМИСИЈЕ НАШЕ НАСУШНЕ

Постављено дана: 04. 12. 2016.

e-moj-braca-metamorfoza-nekad-i-sad
Хумореска

КОМИСИЈЕ НАШЕ НАСУШНЕ

Заладило ови’ дана, ал’ баћа Цвеја и баћин Тоза изишли мал’ нашор, да штагод издиване. Та још нису честито ни стали, на ћошак, кад Тоза нешто здраво бесан ома поче:
– Јел’ баћа Цвејо јес’ глед’о ономад шта причаду на оној N1 телевизији о нашем начелнику Жељку и како је он оправио море једно којекакви’ комисија с’којима фуртом извалачиду новце из државне касе!
Баћа Цвеја смирено покушава да објасни:
– Та мани се, те телевизије и тог новинарчића-балоње једног, што је нап’о и још брезобразно испитив’о нашег начелника! Човек му лепо објашњава да је све по закону, а он само тера по своме и још брезобразно пребројава силне комисије и спомиње неке велике новце, канда ми …
Прекину га бесно баћин Тоза:
-Стани ако бога знаш, шта ‘оћеш да кажеш да нема 62-е комисије у нашој општини, да није сам начелник члан у 11, и да није наплатио 1.520.000 динара у последње две године? Па јесил’ чуо, да су њи’ девет главешина били у шест, седам, осам и чак шеснајст комисија и укупно стрпали уџеп државни’ новаца 11.000.000 милиона! Еј, сунце ти жарено, па шта си онда упамтио, ако си глед’о?
Здраво се зајапурио, ал’ ућута да се мало смири и узме ваздук. Међутим, ту прилику искористи баћа Цвеја да мало стиша и уразуми свога друга:
-Еј, мој браћа, па те новце нисмо видли сви ми заједно у селу, за целог нашег века! Право да ти кажем, та телевизија N1 само изумева и потпаљива народ. Наш начелник је завршио велике школе, бијо је вазда руководилац и валда он најбоље зна кол’ко и какви’ треба комисија у нашој општини! Начелник је стварно добар човек, па кол’ко је само за последњи месец-два дана помого ловце, школе, вртиће и спортисте по нашој општини?
баћин Тоза, пали цигару и ома настави:
-Слушај ти, заглајзане па све те бројеве и новце је објавила наша Државна Ревизорска Институција, или скраћено ДРИ, а телевизија N1, новине «Блиц» и «Ало» су само преписали и ‘тели да провере на лицу места. Еј, напоако, па они су преточили за годин’ дана, око 14 милиона динара, у своје кесе и џепове. Кажеду, да наша општина саде држи и неки неславни државни рекорд у тим муљавинама! Хм, бар у нечему смо први! Могло се са тим новцима свашта урадити и оправити. Јебешга, ал’ знам, … кад год се код нас мазну велики државни новци џабе се после натежемо и једимо-пој’о вук магарца и шлус!
Уследила је краћа пауза и баћа Цвеја, настави мирно:
– И шта кажеш, објавила ТА- ДРИ-ја, … па Тв-N1, … па новине «Блиц» и «Ало»! Право да ти кажем, сви су они мени сумљиви јер ко зна за кога раде! Опеко сам се ја већ сто пута и такима зато ниш не верујем!
Баћин Тоза уздише, гледа га попреко и скида од муке са главе шешир, брише зној и поче:
-Видим, видим за кога ти навијаш, … све ми је јасно. Па да те нешто приупитам, а што твој синовац Рале-ново печени политичар и брат од тетке Мићага-онај мутни прелетач, мало-мало па на састанак комисије у општину. Сав свет види, нисмо ћорави, кренуло их заправо, оправљаду се, па нов авто и још летовање. Па то није било ни за време Тита! А зашто ти, који нема кер зашта да те уједе браниш таке? Тебе је срамота за њихове мутне радње, … штаћеш, разумем те, твоји су, … ал’ буди сигуран не би ти они ни окрајку леба дали да цркаваш! Добро ја познајемја так’у фелу људи!
Баћа Цвеја, само процеди кроз зубе:
– Одо ја кући, нећу о политики са тобом, да се џаба не замерамо! И покуњен убрза корак преко шора. Баћин Тоза му добаци:
– Могло се о политики диванити, све док нисам чачно у твоје осиње гнездо, а вид’ саде како се дури! Ајд’ уздравље! Баш си најиван!

Децембар. 2016. Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 

bosko-marinkovic-na-parama-ne-pise-cije-su radivoj-prokopljevic-proka-postenje

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.