Сећање – ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЖИВОТ СРПСКЕ ЦРКВЕ“ У ШИМАНОВЦИМА

Постављено дана: 05. 12. 2016.

Сећање

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЖИВОТ СРПСКЕ ЦРКВЕ“ У ШИМАНОВЦИМА

 

Прелиставајући стари албум слика пронашао сам фотографије од пре 27 година, тачније 10-тог децембра 1989-те године, када је у Шимановцима одржана успешна промоција књиге, „Живот српске цркве“, аутора протођакона Љубомира Ранковића. У то време у нашем једнопартиско-атеистичком друштву долази до промена друштвених односа, и шимановчани су међу првима имали част да у  месном Дому културе-Соколани упознају се и проговоре, после скоро педесет година „илегале и добровољног ћутања“, о црквеним питањима на јавном месту-изван црквене порте.

Књига је изашла у издању «Гласа цркве» из Ваљева, и то је прва књига са црквеном тематиком после много година, представља својеврстан „кућни буквар“ историје хришћанства и Српске православне цркве, са објашњењима појмова, значење, организације и терминологије. Посебно се водило рачуна да су објашњена прилагођена свим узрастима и образовању читалаца, а текстови су  писани лако и разумљиво.

На промоцији су просуствовали аутор протођакон Љубомир Ранковић, високи црквени достојанственици:  владика Сремски Василије, епископ моравски и доцент на богословском факултету у Београду Иринеј Буловић, професор мр. Мирко Ђорђевић и јереј Драган Видаковић, свештеник овдашњи као домаћин.

У препуној сали Дома културе присуствовало је бројно свештенство Епархије Сремске, чланови месне заједнице, просветари из Основне школе, новинари, публицисти и гости из удружења «Божур» из Обилића.

После упознавања са књигом уследила је жива и плодоносна дискусија о питањима односа цркве и државе, улози цркве у просвети и образовању, о односу Спске цркве са другим верским заједницама и улози цркве у савременом свету.

После више од два сата у толерантној, живој и пријатељској атмосвери гости и публика узели су учешће у дискусији.

Вече за памћење и зато вреди помена.

 

Децембар.2016.г.                                                 Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.