СРЕЋНА НОВА 2017.

Постављено дана: 30. 12. 2016.

СРЕЋНА НОВА 2017.

-1-

 

Крај је календарске године и обично се тада подвлачи црта, направи завршни рачун како би се знало колико је урађено и шта даље чинити. Такође морамо утврдити где смо оманули како би исправити грешке и направили што боље планове за будућност. Тако је вазда било oд како је света и века. Сви праве планове: појединци, породице, групе људи, фирме, шорови, села, вароши и државе, а најгора ситуација наступи када се ништа не планира. Може појединац да изгради и уреди своју породичну кућу и окућницу, али све је то џаба, ако заједничке сеоске вредности системацки пропадају, па онда и та лепа кућа губи на вредности. Наше село већ одавно стагнира, а последњих година све више личи на запуштено и загађено индустријско предграђе без основних комуналних, културних и цивилизацијских садржаја. Општина издаје невероватне грађевинске дозволе за фабричке хале и чудне стамбене зграде  које свакодневно и несметано ничу у самом срцу села. Све сеоске ледине су углавном распродате и остао је још пространи „Дрободол“-бивша бара, кадгодашњи рибњак села, последња нада за развој општег друштвеног напредка, који је на вишегодишњој мети разних мешетара, а општинска олигархија чека само погодан тренутак да прода и од тих пара лагодно проживи годину-две. Да ли неко не размишља, треба ли житељима Шимановаца квалитетан спортско-рекреациони центар, вртић, савремена здравствена амбуланта, базен, простран зелени парк, културни центар, етно кућа, летња позорница, аутобуска станица  и остали садржаји. Шимановци су највеће насеље у Општини Пећинци са преко четири хиљаде становника што безмало представља ЧЕТВРТИНУ целокупног становништва општине, и доминантно пуни општински буџет из овдашњих компанија у индустријској зони.

Прошла година је испливало у јавност неколико већих афера; -Средином године „откривен је покушај отуђења“ 12 хектара земљишта „поклоњеног“ фондацији Младен Селак, вредног невероватних 2,5 милиона евра, и није објављено докле је стигла  обећана истрага; Средином године Државна Ревизорска Институција (ДРИ) открила је невероватно трошење буџетских пара, кроз плаћање рада чак 62 општинске комисије? Углавном највиши функционери су извукли око 14 милиона динара и стрпали у свој џеп;-Крајем године, наводно пуштена је „најмодернија фабрика воде“ али и даље колају бројне нејасноће око целог пројекта и квалитета воде; -У августу, у време Сеоске славе извршено је спектакуларно рушење темеља споменика Вл. Николају Велимировићу уз асистенцију снага специјалне полиције, а да ни до данас ништа обелодањено, осим што је формирана општинска Комисија за споменике; -Средином године покренута је иницијатива за доградњу летње позорнице у парку поред школе, али нико званичан се није огласио; -Преко целе године обећавано је и причало се о продужењу линија Београдског градског превоза, али осим којекаквих прича ништа званично није решено; -Средином године одржани су ванредни избори, под велом конспиративности, за Савет месне заједнице Шимановци и резултирало је избором оних особа које је званично протежирала Општина. Ни после пола године није успостављен ваљан дијаог између житеља и савета месне заједнице, па све више изазива подозрење и сумње у честитост поступка; ….. итд. …

 

 

 -2-

 

Пећиначке Новине у броју 95, децембарско издање за 2016. објавиле су на две стране новогодишњи интервију са председницом општине Пећинци, лекарком Дубравком Ковачевић Суботички. Очекивали смо одговоре на многа отворена питања будућности нашег места Шимановци, као и рада и развоја Општине Пећинци.

Недавно је председница Дубравка Ковачевић Суботички обишла Шимановце и том приликом је од стране руководства савета месне заједнице упозната са проблемима села. У таквим приликама се организују јавни скупови грађана који непосредно могу постављати питања. Нажалост, све се свело на петнајстоминутну шетњу по раскршћу и случајне сусрете са грађанима.

Због тих разлога са зебњом и нестрпљењем сам прочитао интервију, па неверујући самом себи, то исто урадио још једном. Опширан интервију није потписан, а самим тим остао је свима нама непознат уводничар и постављач питања-новинар. На самом почетку анонимни новинар даје приказ и подужи историјат финансијских бравура у нашој општини и отворено изражава жал за недостатком великих инвестиција (мислећи на ранију продају шимановачког атара) и наслеђеног огромног дуга од предходне власти, али заборављајући да су већина данашњих руководилаца били део те „неодговорне власти„. Шимановци се углавном спомињу као географски топоним у коме се налази индустријска зона са преко 50 компанија.

У другом или трећем питању констатује се да је вођено рачуна о равномерном развоју кроз догађаје и да више неће бити везани само за Шимановце и Пећинце(!?) Председница у одговору спомиње само Пећинце, а Шимановци су изостављени, а затим набраја улагања у Брестачу и Доњем Товарнику.

Зашто су Шимановци споменути у овом контексту волео бих да знам, јер било каква озбиљна улагања у село су потпуно престала у последњој деценији. Ваљда је свима јасно да „крпарења и шминкања“ по раскршћу не могу се сврстати у улагања и инвестиције.

У петом или шестом питању љубазни пропитивач жели да зна који је догађај у 2016. години оставио најачи утисак. И гле, ево споменути су и Шимановаци у контексту „реновирања„- кречења школе, а захваљујући донацији друштвено одговорне фирме «Др Оеткер». Значи општински буџет и у овом случају није оштећен и средства су усмерена у друге пројекте широм општине.

На крају интервијуа уследило је последње питање у вези планирања стратешких циљева Општине Пећинци у 2017-ој години. Шимановци се само узгред спомињу у једној реченици-цитат:

Већ дуго у плану имамо изградњу нове зграде Предшколске установе у Шимановцима. И даље се трудимо да обезбедимо средства за реализацију ових инвестиција, вероватно у фазама, јер за тако обимне радове одједном једноставно немамо довољно новца. …

Напомињем, проблем вртића постоји више од деценије и овакав одговор никоме не служи на част. Ето, драги моји шимановчани, наше село Шимановци су споменути чак три пута, и то је та права мера наше епизодне улоге у Општини Пећинци, или можда ми немамо проблема и живимо у рају, а да ни сами нисмо свесни!?

Сад ми је некако лакше, бар нема празних обећања, па се у Нову 2017. нећемо ни разочарати, јер нема шта ни да очекујемо од наше општинске власти.

Биће тешко, али нисмо ни ми шака јада.

Ипак, радујмо се Новој години и пазимо мало више своје село, поштујмо комшије и волите ближње, па ћемо сви бити срећнији и успешнији.

 

Децембар 2016.                               Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.