Сећање проф.Мирко Ђорђевић 2014-2017.

Постављено дана: 18. 04. 2017.

Сећање проф.Мирко Ђорђевић 2014-2017.

Пре три године, 18. априла. 2014. заувек нас је напустио наш житељ, комшија, професор, уважени мислилац и пре свега добар и частан човек, Мирко Ђорђевић. Недостаје нам, његова мудра реч да нас посаветује и отрезни у ова бурна и неспокојна времена. Увек је проналазио праву меру и реалну оцену за сва наша друштвена: лутања, беспућа и недоумице. Упурно је указивао и опомињао, све нас на честе појаве: нетолеранције, паланачког менталитета, митоманије, грандоманије, партиократије, клерикализма и лажних вредности у нашем друштву, које после сваког мањег потреса у свету ничу на нашем тлу као „отровне печурке после кише“. Професор Мирко Ђорђевић, оставио нам је бројне књиге и публикације, које како време пролази, уопште не бледе, већ напротив, сваким даном добијају на актуелности и значају, па сигурно постају незаобилазно штиво и за бројне будуће генерације.

 

Вероватно, би овде био крај овог текста, да нисам случајно прочитао једну интересантну информацију у Васкршњем броју-Пећиначке новина бр.98, страна12.

Наслов текста гласи: На згради школе у Обрежу, постављена споменплоча Паји Радосављевићу. По свему судећи, догодио се  преседан- револуционарни догађај, у новијој историји и пракси Општине Пећинци. Од самог настанка (1960-е године), важило је неписано правило у Општини Пећинци, да у свим јавним манифестацијама буду приоритено заступњени искључиво „партизанско-комунистички историјски период“ од 1941-45-е. Данас имамо ситуацију у општини да називи већине јавних: установа, школа, вртића, објеката, улица, предузећа и удружења су промењени или су добили искључиво имена народних хероја, војних формација и догађаја из периода НОБ-а у Другом свецком рату.

Руку на срце, претеривало се-већ како ми умемо и знамо, често без мере и стварне потребе.

Сигурно се већина пита; Ко је Павле-Паја Радосављевић?

Он је научник светског формата, доктор психологије, рођен у Обрежу 1879. а оба родитеља пореклом су из Карловчића. Учитељ по образовању, краћи период ради у Ашањи, Сомбору и Мостару, али жељан знања и образовања одлази на студије 1900-те у Беч, где 1904 успешно брани први докторат. По завршетку студија 1905-е, као двадесетшестогодишњак, сели се у Америку и наставља плодан научно истраживачки рад из области психологије, људског памћења, педагогије и објављује велики број научних радова као и одбрану другог доктората. У Америци, искрено другује више од 40 година са Николом Теслом, уређује лист „Србобран“ и безгранично верује у пансловенство до краја свога живота. Умире у Флориди 1958.

Међутим, као уредник српског листа „Србобран“, сигурно није био по вољи послератног комунистичког режима у Југославији. Вероватно, то је и једини разлог „кашњења“ (59 година од смрти) признања у виду спомен-плоче на основној школи у Обрежу. Нажалост, сви његови научни радови писани су на енглеском језику, и тек следују обимна превођења и тренутно су само малом броју људи у Србији доступни научни радови.

Жељко Трбовић, начелник пећиначке Општинске управе, је на скромној свечаности открио спомен плочу, и том приликом рекао-цитат:

Павле Паја Радосављевић, велики српски научник, који је потекао из овог места, заслужује да има спомен плочу и заслужује да мештани Обрежа никада не забораве тог знаменитог свог суграђанина...

Нема се шта, ни додати, ни одузети овом говору, као и самом чину, јер то је коначан повратак цивилном животу, трајним и универзалним вредностима нашег друштва.

У самом новинском тексту није речено ко је иницирао или дао идеју за постављање спомен плоче !? Остаје непознаница, који је орган-комисија-служба у општини донео одлуку о постављању спомен-плоче?

 

ПОДСЕЋАЊЕ

У Шимановцима је покренута иницијатива да се огранак (безимене) библиотеке назове по проф. Мирку Ђорђевићу из истиг разлога које је навео и сам начелник у свом говору у Обрежу.

Потсетимо се, иницијативу је уредно потписало 124 лица: културни посленици, просветни радници и мештани, плус приложен је додатак (уредна биографа и библиографија) и све је предато-послато на меил адресу челника Општине Пећинци, још 18. маја. 2015. Међутим, осим прошлогодишњег штурог и нејасног објашњења општинског ПР, датој ТВ-б92, до сада се нико није обратио иницијатору или било ком од потписника. Незна се званично разлог двогодишњег ћутања, оклевања или можда не прихватања, једне потпуно бенигне иницијативе од које може само да има велике друштвене користи и сама Општина Пећинци.

Читајући биографију Паје Радосављевића и упоређујући је са Мирком Ђорђевићем, уочио сам следеће:

-Обоје су уско везани за просвету. Паја Радосављевић као учитељ и психолог бави се људским памћњем, а Мирко Ђорђевић као професор српско-хрватског језика, и каснике на Педагошкој академији као професор предмета „Култура говора“.

-Мирко Ђорђевић долази у Срем у својој 26. години и остаје заувек у Шимановцима. Обоје су радили као просветни радници у Срему. Паја Радосављевић напушта заувек Срем и родно село у својој 26. години живота и одлази неповратно у бели свет.

-Обоје су се дивили Словенима и њиховој култури. Мирко Ђорђевић је активно преводио класике и савремене руске писце, а Паја Радосављевић у својим научним делима исказује велику љубав према Пансловенству.

-Обоје су за пријатеље и поштоваоце својих дела имали бројне савременике свога доба из целог света.

-Обоје су се често бавили у својим делима сличним темама: социологијом друштва, религијом, образовањем, понашањем групе као и односом појединаца према околини.

-Паја Радосављевић је после читавих 59 година од смрти, политичком одлуком добио скромну спомен таблу на основној школи и Обрежу.

Да ли ће Мирко Ђорђевић морати да чека својих „пола века“ на спомен таблу на сеоској библиотеци од 16 квадрата, тек треба да се види, јер власт има неограничену моћ одлуке или срамног игнорисања.

Као решење проблема, све чешће се чује, да ће се сеоска библиотека укинути, због „рационализације“, па ће тако и велики проблем имена бити коначно решен!

 

Ћирковић В.Ђорђе, овдашњи

 

 

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.