ПЕТРОВЧИЋ – КУЛТУРНИ САБОР „РАСПЕВАНА РАВНИЦА“

Постављено дана: 19. 09. 2017.

ПЕТРОВЧИЋ – КУЛТУРНИ САБОР „РАСПЕВАНА РАВНИЦА“

Одавно на једном месту није виђен толики број писаца, аутора, извођача и културних посленика као у суботу 16. септембра. 2017. у маленом сремачком селу Петровчић. Сигурно најзаслужнији је Радивој Прокопљевић Прока, највећи живи песник Срема, али треба похвалити спонзора Општину Сурчин, председника Стевана Сушу, МЗ Петровчић, Клуб пензионера Петровчић и наше драге домаћине: Бају, Миланка, Бранка, Миленка, Перу, Гулу, Мику, Путника, Мићу, Дула и многе друге, а да не увредим неког ако ми је које име промакло.
Петровчић је те суботе био престоница културе Срема, али и Војводине јер први пут дошли су гости из Баната, Зрењанина, етно Женска певачка група «Филиграм», квартет врсних вокала: солиста Вања Јурошевић, Љиља-Беба Петровић, Силвија Киш и Драгана Сабо. Гост из Бачке, од славних Шајкаша, дошао је чувени диванџија, писац и глумац Тодоровић Гојко.
Поред непосредних аутора на сабору су присуствовали и бројни посленици културе: издавач и писац Милутин Живановић из Руме, директор градске библиотеке Жељко Стојановић из Руме, романописац Ђока Филиповић из Путинаца, главни библиотекар Бранислав Јовичић Чварак, чувене библиотеке из Ирига. Све ово је медијски пропратила наша „Сремска телевизија“ из Шида, са чувеном водитељком Цицом-Саветом Ковачевић, као и бројни гости из околних места Срема.

После свечаног отварања и поздравне речи домаћина Проке, све присутне је поздравио председник Општине Сурчин Стеван Суша, а онда стари мајстор коферансе Бошко Неговановић из Руме, маестрално је водио дво часовни програм и на својствен и духовит начин и редом представљао учеснике.
Наступали су:
Миле Кајалић-Кајгана из Бежаније са гитаром и репертоаром евергрин музике шездесетих, Жика Лекић рецитатор из Купинова са песмама стрица Григорија Лекића, Предраг-Пеђа Бањеглав мулти уметник из Саса са љубавном поезијом, Оливера Котрљановић песникиња из Инђије са ауторском љубавном песмом, Никола Нинковић писац и песник из Батајнице са више кратких текстова и песмом о Срему, Немања Радивојшић песник и ТВ водитељ из Бачинаца, посветио је једну песму Проки, Тодор Бјелкић уважен и плодан песник из Ирига прочитао је песму из своје последње збирке, Санадровић Љиља песникиња из Гргуреваца прочитала је своје песме, Дана Пауновић песникиња из Гргуреваца прочитала је песме, Ђорђе Ћирковић писац из Шимановаца представио се са две кратке приче, Зоран Митић Змај песник из Ирига представио се са песмом, Тања Шћекић-Аћимовић песникиња из Сурчина читала је своју љубавну поезију, Бошко Маринковић афористичар из Сурчина насмејао је присутне својим досеткама и Тања Прокопљевић писац из Земуна прочитала је песму и афоризме из управо изашле књиге: «Мала књига смеха вредна».


На крају бард сремачке народне поезије Прока прочитао је неколико својих песама и добио громогласан аплауз свих присутних у испуњеној сали Дома културе у Петровчићу.
Дружење и пријатан разговор настављен је на закусци у Клубу пензионера. Писци су размењивали своје књиге, збијали шале, правили будуће планове и договарали следеће наступе.

Као и увек наш сремачки неуморни трубадур и вечити момак Миле Кајгана латио се своје гитаре па су се могли чути стари хитови: Про арта, Индекса и других ЕX-YU извођача.
Те вечери је обелодањена, од стране Немање Радивојшића, сигурно најдуховитија последња „подела Сремаца“, на оне по позивном броју „022, 011 и 021“, па сад одлучите и Ви који су прави и најбољи Сремци? И зашто?


Шимановце и шимановачке боје су достојанствено представиле и одбраниле наше даме из Удружења жена „Шимановчанке“, јер већ за три недеље оне организују сличан културан догађај у Шимановцима, па је искоришћен моменат за договоре и безецовање учесника.
Уместо закључка, кратка констатација-вече за памћење!

ПС. Захваљујем се Маријани Вучић на уступљеним фотографијама

Септембар. 2017. Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.