PETROVČIĆ – KULTURNI SABOR „RASPEVANA RAVNICA“

Postavljeno dana: 19. 09. 2017.

PETROVČIĆ – KULTURNI SABOR „RASPEVANA RAVNICA“

Odavno na jednom mestu nije viđen toliki broj pisaca, autora, izvođača i kulturnih poslenika kao u subotu 16. septembra. 2017. u malenom sremačkom selu Petrovčić. Sigurno najzaslužniji je Radivoj Prokopljević Proka, najveći živi pesnik Srema, ali treba pohvaliti sponzora Opštinu Surčin, predsednika Stevana Sušu, MZ Petrovčić, Klub penzionera Petrovčić i naše drage domaćine: Baju, Milanka, Branka, Milenka, Peru, Gulu, Miku, Putnika, Miću, Dula i mnoge druge, a da ne uvredim nekog ako mi je koje ime promaklo.
Petrovčić je te subote bio prestonica kulture Srema, ali i Vojvodine jer prvi put došli su gosti iz Banata, Zrenjanina, etno Ženska pevačka grupa «Filigram», kvartet vrsnih vokala: solista Vanja Jurošević, Ljilja-Beba Petrović, Silvija Kiš i Dragana Sabo. Gost iz Bačke, od slavnih Šajkaša, došao je čuveni divandžija, pisac i glumac Todorović Gojko.
Pored neposrednih autora na saboru su prisustvovali i brojni poslenici kulture: izdavač i pisac Milutin Živanović iz Rume, direktor gradske biblioteke Željko Stojanović iz Rume, romanopisac Đoka Filipović iz Putinaca, glavni bibliotekar Branislav Jovičić Čvarak, čuvene biblioteke iz Iriga. Sve ovo je medijski propratila naša „Sremska televizija“ iz Šida, sa čuvenom voditeljkom Cicom-Savetom Kovačević, kao i brojni gosti iz okolnih mesta Srema.

Posle svečanog otvaranja i pozdravne reči domaćina Proke, sve prisutne je pozdravio predsednik Opštine Surčin Stevan Suša, a onda stari majstor koferanse Boško Negovanović iz Rume, maestralno je vodio dvo časovni program i na svojstven i duhovit način i redom predstavljao učesnike.
Nastupali su:
Mile Kajalić-Kajgana iz Bežanije sa gitarom i repertoarom evergrin muzike šezdesetih, Žika Lekić recitator iz Kupinova sa pesmama strica Grigorija Lekića, Predrag-Peđa Banjeglav multi umetnik iz Sasa sa ljubavnom poezijom, Olivera Kotrljanović pesnikinja iz Inđije sa autorskom ljubavnom pesmom, Nikola Ninković pisac i pesnik iz Batajnice sa više kratkih tekstova i pesmom o Sremu, Nemanja Radivojšić pesnik i TV voditelj iz Bačinaca, posvetio je jednu pesmu Proki, Todor Bjelkić uvažen i plodan pesnik iz Iriga pročitao je pesmu iz svoje poslednje zbirke, Sanadrović Ljilja pesnikinja iz Grgurevaca pročitala je svoje pesme, Dana Paunović pesnikinja iz Grgurevaca pročitala je pesme, Đorđe Ćirković pisac iz Šimanovaca predstavio se sa dve kratke priče, Zoran Mitić Zmaj pesnik iz Iriga predstavio se sa pesmom, Tanja Šćekić-Aćimović pesnikinja iz Surčina čitala je svoju ljubavnu poeziju, Boško Marinković aforističar iz Surčina nasmejao je prisutne svojim dosetkama i Tanja Prokopljević pisac iz Zemuna pročitala je pesmu i aforizme iz upravo izašle knjige: «Mala knjiga smeha vredna».


Na kraju bard sremačke narodne poezije Proka pročitao je nekoliko svojih pesama i dobio gromoglasan aplauz svih prisutnih u ispunjenoj sali Doma kulture u Petrovčiću.
Druženje i prijatan razgovor nastavljen je na zakusci u Klubu penzionera. Pisci su razmenjivali svoje knjige, zbijali šale, pravili buduće planove i dogovarali sledeće nastupe.

Kao i uvek naš sremački neumorni trubadur i večiti momak Mile Kajgana latio se svoje gitare pa su se mogli čuti stari hitovi: Pro arta, Indeksa i drugih EX-YU izvođača.
Te večeri je obelodanjena, od strane Nemanje Radivojšića, sigurno najduhovitija poslednja „podela Sremaca“, na one po pozivnom broju „022, 011 i 021“, pa sad odlučite i Vi koji su pravi i najbolji Sremci? I zašto?


Šimanovce i šimanovačke boje su dostojanstveno predstavile i odbranile naše dame iz Udruženja žena „Šimanovčanke“, jer već za tri nedelje one organizuju sličan kulturan događaj u Šimanovcima, pa je iskorišćen momenat za dogovore i bezecovanje učesnika.
Umesto zaključka, kratka konstatacija-veče za pamćenje!

PS. Zahvaljujem se Marijani Vučić na ustupljenim fotografijama

Septembar. 2017. Ćirković V. Đorđe, ovdašnji

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.