ШИМАНОВАЧКО ГРОБЉЕ

Постављено дана: 21. 11. 2018.

ШИМАНОВАЧКО ГРОБЉЕ

 

Средином 18. века долази до великих урбанистичких промена у насељима Срема, тако и у Шимановцима. У време владавине царице Марије Терезије почиње «ушоравање села» или планске градње «кућа у реду». Тадашњи геометри, имају пуне руке посла, формирају се шорови, раскршће и парцелишу се плацеви по строгим плановима, а по узору на насеља из горње Угaраске. Забрањена је градња стамбених кућа и објеката, како пише у закону; «дигод ко стигне», и почиње градња планских граничарских кућа, попут недавно обновљене спомен куће у Огару. Локално становништо није благонаклоно подржавало те промене и забалежено је доста противљења и чак инцидената.
Такође доноси се више санитарних закона; прописује се строги поступак после настанка смрти и обавезно сахрањивање на гробљу. За локације гробаља су одабрана места на узвишењима, због близине подземних вода и ван насељеног места.
Шимановачко гробље налази се на узвишењу поред некадашње велике баре богате рибом под именом Добродол, или ређе као Дрободол. Средином прошлог века, огромна бара је исушене копањем система канала, али и данас се старије генерације још увек сећају да је током зиме и спролећа било воде у мањим барицама и чак се ловила риба. У старим топографским картама Шимановаца, све до краја 19. века, уцртавана је велика бара-рибњак, дужине око 1,5 км и ширине око 200-250 м.
На месном гробљу, приликом копања раке, често се наилазило на трагове зидова и старих опека-цигљи, затим на делове рибарског прибора, алата и керамчких судова. То указује да су на том месту, некада давно, живели људи и превасходно бавили се рибарством.
Одмах по отпочињању сахрањивања на месном гробљу староседелачке породице су добиле-заузеле одређен простор, што се види и данас на старом гробљу. Од улаза и главне стазе са леве стране, тачно се зна где је која староседелачка фамилија сахрањивана.
Такође у старом делу гробља, груписани су гробови наших сународника: Словака, Мађара, Рома, Немаца и Јевреја. У самом горњем углу старог гробља сахрањивани су војници из свих периода историје села, али на жалост нисам уочио неко видно обележје. На гробљу су и споменици фамилија које више немају живе потомке, а имали су велики значај у историји села као например: Гудурић, Крстић, Максимовић, Сомборац, Гавриловић, Дивјак, итд.
Обилазећи сеоско гробље са гробером Миланом Јовановићем, уочили смо десетак веома старих споменика који по облику крста и исписаним ћириличним старословенским писмом, потичу са краја 18. и почетка 19. века, и представљају, не само споменик на гробљу, већ и културно добро целог села. Такође много споменика је оборено и већим делом је прекривено земљом и тек када буду очишћени и усправљени знаћемо ближе о времену настанка и више детаља о самој особи.
Ми као мештани села треба да покренемо иницијативу и да заједно са саветом МЗ-е Шимановци, комисијски попишемо и тачно лоцирамо старе споменике. Требало би што пре направити пројекат ревитализације споменика, добити сагласност од општине, затим урадити маркирање-обележавање и касније обавезно оштампати план гробља са информацијама о сваком старом споменику, тј. особи или фамилији.
Многа стара гробља по свету се ваљано одржавају и то је нормалан, културaн и цивилизацијски чин. Има примера да су нека гробља постала и туристичка дестинација, као чувено Градско Вараждинско гробље, које чак остварује и приходе од улазница и каталога.
Верујем, уколико се покрене иницијатива, да би се пријавило и доста волонтера из места, који би својим добровољним радом допринели очувању наше историје и сећања.
21.новембар.2018. Ћирковић В. Ђорђе, овдашњи

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2021.