ŠIMANOVAČKO GROBLJE

Postavljeno dana: 21. 11. 2018.

ŠIMANOVAČKO GROBLJE

 

Sredinom 18. veka dolazi do velikih urbanističkih promena u naseljima Srema, tako i u Šimanovcima. U vreme vladavine carice Marije Terezije počinje «ušoravanje sela» ili planske gradnje «kuća u redu». Tadašnji geometri, imaju pune ruke posla, formiraju se šorovi, raskršće i parcelišu se placevi po strogim planovima, a po uzoru na naselja iz gornje Ugaraske. Zabranjena je gradnja stambenih kuća i objekata, kako piše u zakonu; «digod ko stigne», i počinje gradnja planskih graničarskih kuća, poput nedavno obnovljene spomen kuće u Ogaru. Lokalno stanovništo nije blagonaklono podržavalo te promene i zabaleženo je dosta protivljenja i čak incidenata.
Takođe donosi se više sanitarnih zakona; propisuje se strogi postupak posle nastanka smrti i obavezno sahranjivanje na groblju. Za lokacije grobalja su odabrana mesta na uzvišenjima, zbog blizine podzemnih voda i van naseljenog mesta.
Šimanovačko groblje nalazi se na uzvišenju pored nekadašnje velike bare bogate ribom pod imenom Dobrodol, ili ređe kao Drobodol. Sredinom prošlog veka, ogromna bara je isušene kopanjem sistema kanala, ali i danas se starije generacije još uvek sećaju da je tokom zime i sproleća bilo vode u manjim baricama i čak se lovila riba. U starim topografskim kartama Šimanovaca, sve do kraja 19. veka, ucrtavana je velika bara-ribnjak, dužine oko 1,5 km i širine oko 200-250 m.
Na mesnom groblju, prilikom kopanja rake, često se nailazilo na tragove zidova i starih opeka-ciglji, zatim na delove ribarskog pribora, alata i keramčkih sudova. To ukazuje da su na tom mestu, nekada davno, živeli ljudi i prevashodno bavili se ribarstvom.
Odmah po otpočinjanju sahranjivanja na mesnom groblju starosedelačke porodice su dobile-zauzele određen prostor, što se vidi i danas na starom groblju. Od ulaza i glavne staze sa leve strane, tačno se zna gde je koja starosedelačka familija sahranjivana.
Takođe u starom delu groblja, grupisani su grobovi naših sunarodnika: Slovaka, Mađara, Roma, Nemaca i Jevreja. U samom gornjem uglu starog groblja sahranjivani su vojnici iz svih perioda istorije sela, ali na žalost nisam uočio neko vidno obeležje. Na groblju su i spomenici familija koje više nemaju žive potomke, a imali su veliki značaj u istoriji sela kao naprimer: Gudurić, Krstić, Maksimović, Somborac, Gavrilović, Divjak, itd.
Obilazeći seosko groblje sa groberom Milanom Jovanovićem, uočili smo desetak veoma starih spomenika koji po obliku krsta i ispisanim ćiriličnim staroslovenskim pismom, potiču sa kraja 18. i početka 19. veka, i predstavljaju, ne samo spomenik na groblju, već i kulturno dobro celog sela. Takođe mnogo spomenika je oboreno i većim delom je prekriveno zemljom i tek kada budu očišćeni i uspravljeni znaćemo bliže o vremenu nastanka i više detalja o samoj osobi.
Mi kao meštani sela treba da pokrenemo inicijativu i da zajedno sa savetom MZ-e Šimanovci, komisijski popišemo i tačno lociramo stare spomenike. Trebalo bi što pre napraviti projekat revitalizacije spomenika, dobiti saglasnost od opštine, zatim uraditi markiranje-obeležavanje i kasnije obavezno oštampati plan groblja sa informacijama o svakom starom spomeniku, tj. osobi ili familiji.
Mnoga stara groblja po svetu se valjano održavaju i to je normalan, kulturan i civilizacijski čin. Ima primera da su neka groblja postala i turistička destinacija, kao čuveno Gradsko Varaždinsko groblje, koje čak ostvaruje i prihode od ulaznica i kataloga.
Verujem, ukoliko se pokrene inicijativa, da bi se prijavilo i dosta volontera iz mesta, koji bi svojim dobrovoljnim radom doprineli očuvanju naše istorije i sećanja.
21.novembar.2018. Ćirković V. Đorđe, ovdašnji

 

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.