Sećanje na snimanje filma, „Pogon B“ u Šimanovcima i jedna fuzbalska utakmica posle

Postavljeno dana: 17. 06. 2019.

Jedan stariji Šim’novčan, onomad mi divani, al’sa momačkim sjajem u očima:
-Ma kakav današnji „Pink“, nemamo mi nika’ke vajde što je u našem ataru. Ali kade je sniman pedes’t osme(1958), „Pogon B“, to je bio događaj i pravi-izistinski film, ….ma braćela, to je bio „Holivud“ ! Poznati glumci su pili i veselili se sanama uz tamburaše u kafanama kod „Ike“ i „Čike“. Pavle Vujsić podig’o šator u avliji kod kafedžije Čike Miloševića, pored kafane, valda da mu bude blizu, i svak’ dan pabariše sa tamburašima, a „litru Kleke“, samo tako smiri. Ej, a da vidiš glumice, najlepše žene, lepotice toga vremena: Ljiljana Marković i Desa Berić. Šta d’ ti kažem, sigur’ se pol’ Šim’novčana zaljubilo u nji’ ! Da vi’š samo, šta je lepota, šta je žensko, imalo se tu svašta viduti, eee… Sećam se ko danas, kad’ se umivala u raskopčanoj košuljici na sred avlije. A mi derani i momci načičkali se, izvirivamo-bečimo se kroz rupice na platnu i kapidžiku i guramo s’oženjenima ljudima, kanda bi odjedared svi jurnuli, i šta da ti kažem mal’ga nismo srušili celog…
Ej, naopako, a dnevnica za statiranje dve ‘iljade, sunce ti jebem žareno, a „kopačka“ samo pe’sto dinara! Jedino onaj režiser Voja Nanović, naš ilegalac u ratu, bio je kod Jove Vojkića u bazi, zdravo nas driblo i ter’o da po sto puta trčimo i još nas grdio ko nezdrav. Jebešga, malo se bunimo, al’ dve ‘iljade, nikad lakše nismo zaradili u dnevnici. Ostali naši kuruzi u parlogu, nije se ni vido od korovine, a klipovi ko dečiji kur..ći, eto da baš ne lajem, …i te godine ni pol’ kotobanje nijo bilo. Jedva smo marvu izranili do sledeće setve.
E, moj braćin, i tako, muški svet dva meseca cel’dan na raskršću furt pije, londra, arči novce i dangubi.
Kade su očle filmadžije, najviše su se žene i devojke-udavače obradovale i odahnule…
Ponosno su govorile: -Vratili se muški, jebo i’ otac pusti, iz ludinje „Holivuda“, svojim kućama, ženama, udavačama i seljačkim poslovima!
Dal’ te, al’ pre će biti-sledeće godine-pedes’t devete (1959), okupi se iznova dobar deo «filmadžijske partije», valda im bilo lepo, pa oprave, kako se to kaže-revijalnu fuzbalsku utakmicu, eto da odaju pažnju svim šim’novčanima na ukazanom gostoprimstvu. Kao specijalni gost, dođe nam tada proslavljeni jugoslovenski fuzbaler Miloš Milutinović, šabački glumac Ljubiša Jovanović, i još pride, more znanog i neznanog sveta, što svedoči ova kadgodašnja slika. Od naši’, domaći, bilo je tu svakojakog sveta, neki su samo radi slikovanja prvi put obukli dres, jel povod je bila «revijalna fuzbalska utakmica» i pre svega veselo druženje.

Na sliki su sledeći Šim’novčani: Svetozar Arsenijević Čikaja, Bandin Radoslav, Ljubinković Sava Sila, Steva Marić, Jovica Bogdanović, Toma Vujičić, Petar Radivojević Lebara, dete Sreta Ljubinković Bakika, Đokica Mandić, Maksim Radivojević pekar, Anđelko Grujić, Mirko Ćirković mesar.
Ako smo nekog pogrešili, razumte nas, sećanja blede, naočare ne pomažu, a i dudinjara ometa i tera po svome!
Zahvaljujem se Slobodanu Arsenijeviću Kendi, na ustupljenoj fotografiji.
Bilo je to neko lepše, veselije, sigurno ne bogatije vreme, kada se na raskršću Šimanovaca okupljao svakodnevno svet iz celog sela i uz divane, šale, igru i pesmu provodio nezaboravne dane.
18. un. 2019. Ćirković V. Đorđe, ovdašnji

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.