Страница 1 од 1

Spas za zavisnike od “Fejsbuka“

ПорукаПослато: Сре Сеп 07, 2011 2:41 pm
од Šimanovčan
Mladi Novosađani izumeli jedinstven program koji omogućava poslodavcima i roditeljima ograničen pristup mreži
Marko Vujatović, Nebojša Vislavski i Tomislav Kukić

MLADI Novosađani Marko Vujatović (26), Nebojša Vislavski (27) i Tomislav Kukić (29) napravili su spasonosni program za zavisnike od „Fejsbuka“, društvene mreže koja širom sveta broji milione korisnika. Njihov izum „FB limiter“, koji delimično ili u potpunosti može da blokira nalog, do sada je preuzelo više od 150.000 ljudi.

- Onima koji sate i sate provode na „Fejsbuku“, a takvih je sve više, teško je da sami prekinu pristup svom profilu - priča Marko Vujatović, marketing menadžer i jedan od osnivača programa. - Zbog toga smo došli na ideju da napravimo program koji će lako i brzo, sa samo nekoliko „klikova“, zavisnicima pomoći da reše problem.

Program namenjen poslodavcima i roditeljima - onima koji svojim zaposlenima i deci žele da ograniče pristup toj mreži, ali i osobama koje žele da kontrolišu same sebe, jednostavno se koristi. Sem prve opcije koja se ne naplaćuje, preuzimanje ostale tri košta 10 dolara.

ŠPIJUNAŽA NA POSLU Nebojša, Marko i Tomislav najavljuju besplatnu aplikaciju koja će omogućiti poslodavcima u firmama da otkriju koje sajtove zaposleni najviše posećuju.
- Poslodavci će dobijati dnevni, nedeljni ili mesečni izveštaj sa brojem časova i spiskom „top-10“ sajtova na kojima su zaposleni, u tom periodu, provodili najviše vremena.

- Postoje četiri opcije - ističe Marko.
- Prva, „normal lock“, omogućava blokiranje jednim „klikom“, i može da se preuzme besplatno sa internet-stranice njnjnj.facebooklimiter.com.
- Druga opcija, „time lock“, omogućava blokiranje u određenom periodu, što naročito može da koristi radnicima koji u vreme pauze mogu da odblokiraju nalog i budu na mreži.
- Treća opcija „duration lock“ ograničava pristup nalogu od jednog do deset časova dnevno.

- To znači da roditelji svakodnevno mogu da ograniče deci korišćenje „Fejsbuka“, na primer na sat, posle čega se profil gasi - napominju ovi momci.

Četvrta je opcija „total lock“, koju ni sam korisnik ne može da odblokira i koja traje maksimalno sedam dana.

Inače, „FB limiter“ ima i funkciju blokade sajta „Jutjub“, za koji - kako ističu autori tog projekta okupljeni u firmi „AdžiomCoders“ koja ovih dana može da se pohvali odličnim radom pa i dobrom zaradom - vlada manje interesovanje nego za blokadu i odvikavanje od „fejsa“.