simanovci.rs

Твитер - Цензура???

Сав овај виртуелни свет

Порукаод Šimanovčan » Сре Јул 13, 2011 11:33 pm

Занимљивост са Б92 сајта. Интересује ме Ваше мишљење:

Србија цензурише интернет?
Никола Божић
Од јутрос је српска Твитерашка заједница активнија него иначе. Повод за реакцију и велики број постова на овој великој светској друштвеној мрежи (http://www.twitter.com) јесте вест која се појавила да је СБПОК тражио од Тwиттера да замрзне одређени број налога
Наиме дневни лист Курир пише како је СБПОК упутио допис Твитеру у којем тражи да се лажни профили министара Владе Србије уклоне са ове мреже, а подаци са њих замрзну. Један од активнијих српских твитераша, иначе доктор наука са професуром у Немачкој, др Раша Карапанџа, је у контактима са неколико власника тих тзв "лажних" као и са неким правим министрима твитерашима који су потрвдили да су се одређене службе распитивале за њихове твитер налоге, тј проверавале да ли они стоје иза њих.

Курир преноси изјаву неименованог саговорника из МУП-а: “Упутили смо допис администраторима Твитера у којем тражимо да се ови лажни профили уклоне, а подаци с њих замрзну како би се сачувало све што је писано на њима. Објаснили смо да су преко тих профила злоупотребљени идентитети државних функционера, а јавност обманута“.

„Лажни Твитер налози не постоје као концепт. Твитер налог није особа, нема личну карту, ЈМБГ број, држављанство или било коју карактеристику на коју су државе навикле. Ова акција показује поптуно неразумевање Твитер сервиса од стране органа власти у Србији.” – објашњава др Раша Карапанџа у разговору за Б92 портал.

“Сама чињеница да они (државне институције прим. а) пишу допис Твитеру у коме траже замрзавање неких профила и чување садржине тих налога говори колико не разумеју како функционише свет. Тако на пример постоје твитер налози @ObamaLOLz, @barak_obama, @ObamaPalooza, као и многи други. До које мере иде поштивање права појединаца и организација у коришћењу права слободе говоре гарантоване првим амандманом у САД најбоље сведочи постојања твитер налога @ЛулзСец који води организација која је објавила више од 90.000 кориснички имена и припадајућих шифара припадника америчке војске, као и добропознати @wикилеакс. Једна од примерених реакција Твитер заједнице Србије је готово тренутно отварање сатиричног Твитер налога @СБПОК“– каже овај наш научник и Твитераш.

На Твитеру смо питали Демократску странку (Твитер налог @demokrate) шта мисле о овој иницијативи. Добили смо одговор да се ДС увек залагао и залаже за слободу говора, али су подвукли да је лажно представљање незаконито и да је вероватно СБПОК по службеној дужности предузео мере заштите личности. Социјалистичка партија Србије (@socijalisti) се није огласила по овом питању што указује да Твитер не користе још у пуној мери.
Ову тему специјално за Б92 Портал коментарише и уредник рубрике Наука у Недељнику Време, Слободан Бубњевић: „Ако је уопште истинита вест да је полиција или било који од државних органа Републике Србије захтевао да се укину или ставе под присмотру налози на друштвеној мрежи Твитер који су увредљиви за политичаре, то се ни по чему не разликује од цензуре у конвенционалним медијима. Питање слободе говора на интернету је свакако једно од оних са којим ћемо се са годинама све више суочавати. Разумљиво је да се мора заштити законом интегритет било ког појединца, али то нити је посао за полицију, нити подразумева гушење слободе говора на интернету. И као што јавне личности имају могућност да туже медије, тако се сви случајеви увреде и клевете морају решавати у процесима пред судом, а не полицијском акцијом. “

На сајту МУП Србије смо покушали да сазнамо више о овој активности, али међу информацијама и саопштењима до писања овог текста није било ничега на ову тему.

На крају разговора др Раша Карапанџа закључује: „Оно што мене лично у овом случају плаши није то што ће неко да укида твитер налоге. Јер се то неће догодити. Држава која након успелих Твитер револуција на северу Африке покушава да укине неке Твитер налоге писањем дописа показује да у најмању руку неозбиљна. У духу Твитер сервиса да ретвитујем @frizz_b: ‘лузери, па лажни twitter налози су им били једина шанса да их неко замени за неке проницљиве и духовите људе’. Оваква акција државе не да неће завршити укидањем Твитер налога, већ ће пре завршити у светским медијима и тако нарушити углед земље и њених институција.”

Интернет је демократски, медиј који допушта да свако изнесе своје ставове, и то је сада цивилизацијска тековина. Право на ограничавање слободе говора можемо имати само у случају да је у питању говор мржње.

Надамо се да ће овај сукоб између виртуелне и старомодне Србије бити решен на добробит цивилизацијских тековина разумевањем нових технологија.

Оно што ме плаши је неспособност људи у власти да схвате колико је тај потез бесмислен и чињеница да неки људи добијају плату за то да пишу дописе твитеру са захтевима за цензуру, а Србија има више од 1000 школа без тоалета.“
Šimanovčan Није на вези


 
Поруке: 292
Придружен: Нед Апр 24, 2011 9:13 pm

Повратак на Интернет

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2011.